Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 23°C Még több cikk.

Fegyverropogás Vásárhelyen

Hódmezővásárhely - Fegyverropogástól volt hangos szerdán a vásárhelyi laktanya, ahol a Kabul Nemzetközi Repülőtér Őr- és Biztosító Kontingens sajtónyilványos zárógyakorlatát tartották.
A decembertől zajló felkészülésen a vásárhelyi alakulat katonái elméleti és műveleti kiképzésen vettek részt. A zárógyakorlaton az újságírók – akik füldugókat is kaptak erre az alkalomra – megnézhették, hogy a magyarok hogyan reagálnak egy esetleges fegyveres támadásra a kinti táborban. A katonák percek alatt megoldották a feladatot, biztosították a helyszínt. Azt is bemutatták, hogy a repülőtéren miként vizsgálják át az afgán civileket. Naponta több ezren fordulnak meg a kabuli légikikötőben, ahol a kapunál motozást, esetleg testszkennerezést is végeznek.

A decembertől zajló felkészülésen a hódmezővásárhelyi alakulat katonái elméleti és műveleti kiképzésen vettek részt. Fotó: Búz Csaba
A decembertől zajló felkészülésen a vásárhelyi alakulat katonái elméleti és műveleti kiképzésen vettek részt.
Fotó: Búz Csaba

Afganisztán fővárosától, Kabul központjától 6 kilométerre található a nemzetközi repülőtér – az évi utasforgalom több mint 2 milliós. A légikikötő jelenleg a NATO-ISAF parancsnoksága alatt működik, ahol a szövetséges erők 6 hónapos váltásban szolgálnak. A magyarok szerepvállalása 2012 őszétől átalakult, hogy hatékonyabban járuljon hozzá Afganisztán önállóvá és biztonságosabbá válásához. A magyar katonák ekkor vették át a nemzetközi repülőtér védelmi feladatait.

A lehető legnagyobb összpontosítást követel a katonáktól ez a misszió – hallottuk Gombos Sándor törzszászlóstól, aki már jó néhány külszolgálatot tudhat maga mögött, járt Kabulban is. A tegnapi zárógyakorlaton mintegy 160 eseményt, incidenst mutattak be, olyanokat, amelyek megoldására kint is számíthatnak.

Olvasóink írták

 • 9. Hétszűnyűkapanyányimonyók 2013. február 17. 11:09
  „8. hecsedli 2013.02.14. 19:10
  Szerintem annak
  Csak félt, nehogy munkaidőbe olvasd, mert elaludnál a hivatalba”
 • 8. hecsedli 2013. február 14. 19:10
  „1. klj-54 2013.02.13. 20:45
  Ezt estimesének szántad?Mert annak tökéletes,van fantáziád rendesen.”
 • 7. kontrapista 2013. február 14. 13:39
  „Az EU-s támogatásnak az ára, de a bevállaló katonák sem járnak rosszul. ( itthoni fizu forintban + külhoni szolgálat
  devizában)
  Hajrá magyarok !”
 • 6. demos 2013. február 14. 11:52
  „Nem vagyok az "uj világ" híve de megjegyzem a régi rendszerben sem költöttünk kevesebbet a "honvédelemre" de ehez még elvettek 2 évet az életünkböl. Aki ma katona azt pénzért teszi,azért a pénzért amit a szavazni el nem menöknek is köszönhetünk. Természetesen semmi keresnivalónk Afganisztánba!!!!”
 • 5. babeli 2013. február 14. 11:13
  „Egyetértve Írástudatlannal, és balihoho-val, semmi keresni valója magyar katonának külföldön! Százmilliók mennek el az ilyen erkölcstelen kalandokra, idegen érdekekért, miközben az egészségügyi dolgozóink nincsenek megfizetve. Belerángattak bennünket egy olyan népszavazáson, ahol fele se ment el a szavazásra jogosultaknak. Az ilyen szavazásnak nem is szabadna érvényesnek lenni.”
 • 4. iii888 2013. február 14. 11:03
  „csatlós ország voltunk mindig is!!!balihoho ott a pont.ezek a bohócok meg bohóckodnak!rajtuk röhögnek kint!!!felkészültség nulla azaz nulla!!!menjenek inkább havat lapátolni.ott lenne ezekre szükség inkább!!”
 • 3. Írástudatlan 2013. február 14. 10:17
  „Rohadtul örültem neki hogy géppisztoly ropogások voltak napokon keresztül.Mi a francért nem mennek ki Dócra a lőtérre ahogy aszt mi is tettük katona koromban.Így nem zavarnák a polgári lakosságot.A másik meg hogy teljesen egyet értek balihohoval!”
 • 2. balihoho 2013. február 14. 07:44
  „Láttam a Rambó 3 c filmet, elképesztő ahogy az oroszok irtották a civil lakosságot Afganisztánban, akik csak a hazájukat védték, no meg a puszta életüket. Mi után ebbe az oroszok bele buktak, hálátlan szerepüket átvette a NATO és tovább folyik az ember irtás, tagországok segédletével. Aljas, jó üzlet a fegyver biznisznek a háború bárhol történjék is. Mi, mit szólnánk, ha nálunk is fegyverrel irtanák kifele a kisebb népcsoportokat? Ilyen mocskos dologban részt venni, nem nagy dicsőség.”
 • 1. klj-54 2013. február 13. 20:45
  „Rodezben (francia) sokáig tartott a lepakolás, elmentem vásárolni.
  Közben fényképezőgéppel a régi házakat fényképeztem.
  Bementem mindenhova ami nem volt zárva, bízva az emberekben.
  Ám egyszer csak közrekapott egy sereg álcaruhás katona!
  Azt hiszem a fehér mész hozzám képest fekete volt, mert mosolyogtak rajtam ...
  Kiderült, hogy ott van a kiképzőbázisa az idegenlégiónak és én az ő egyik kijelölt házukba tévedtem!
  Na az a tizen pár felvétel törölve lett és békében távozhattam!
  Egy életre szóló élmény volt :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Power heavy metal: Vérzik e föld

Megjelent a hódmezővásárhelyi Stratégia zenekar legújabb nagylemeze "Vérzik e föld" címmel. Az album megjelenésével párhuzamban elkészült az új klip is, az "Örökség". Tovább olvasom