Délmagyar logó

2017. 11. 20. hétfő - Jolán 1°C | 7°C Még több cikk.

Felemésztette a daganat a 7 éves Ádám állkapcsát

Hódmezővásárhely - Operálhatatlan daganattal a szájában él egy hétéves hódmezővásárhelyi kisfiú. Ilyen tumor másnál még soha nem alakult ki az állkapocsban, így az orvosok sem tudják, reagál-e majd a megkezdett sugárterápiára. Ha nem, a külföldi gyógykezelés marad a szülők egyetlen reménye, amelynek költségeit azonban képtelenek finanszírozni.
Arnold Ádám mosolygós, jókedvű kisfiú. Szülei igyekeznek úgy tenni, mintha ő is ugyanolyan lenne, mint bármelyik másik hétéves gyerek, ám ez nem így van. A hódmezővásárhelyi kisfiúnak olyan betegsége van, amit még senkinél nem diagnosztizáltak. A rák a felső állkapcsát támadta meg – ezen a csonton ez a fajta daganat másnál soha nem jelentkezett. A tumor operálhatatlan. Felemésztette már a kisfiú állkapcsát, és a szájpadot is majdnem befedte, így ha kivágnák – amit ennél típusú a daganatnál alkalmazni szoktak –, azzal a fél arcát is eltüntetnék. A szülők most versenyt futnak az idővel: sugárterápiára hordják Ádámot. Kérdéses azonban, hatásos lesz-e. Ha a tumor akár az agy, akár a torok felé tovább növekszik, az a kisfiú életébe kerül.

– Már több mint egy évvel ezelőtt észrevettük, hogy Ádám fogai hullanak, de nem nő helyettük másik – kezdett bele történetükbe Arnold József, az édesapa. – Először megnyugtattak bennünket, hogy nincs semmi baj, de fél évvel később, egy újabb vizsgálatnál már kiderült, hogy nincsenek elöl fogcsírák. Körülbelül két hónapja állították fel a diagnózist: csontrák.

Csupán szép fogakra vágyik, de ehhez a rákot kell legyőznie. Fotó: Veréb Simon
Csupán szép fogakra vágyik, de ehhez a rákot kell legyőznie. Fotó: Veréb Simon

Szakmai és anyagi segítségre várnak

Az Arnold család számára a legnagyobb segítség az lenne, ha találnának egy szakembert, aki megmondja, milyen alapbetegsége van kisfiuknak. Ezt a problémát azonban jelenleg háttérbe szorítja a félelmetes ütemben növekvő tumor, amelyről szeptemberben derül ki, reagált-e a kezelésre. Nagy szükségük van anyagi támogatásra, hiszen lehet, hogy külföldre kell vinniük Ádámot, akinek immunerősítőire és az ellátásához szükséges egyéb dolgokra már most is erőn felül kell költeniük. Aki segítene rajtuk, az a 11773353-91938574-es számú OTP-forintszámlára utalhat.

Mivel a műtét szóba sem került, egyedüli lehetőségként a sugarazás maradt, amelyről azonban tudott: mellékhatásként a gombásodás és a fekélyesedés mellett, amit már most is tapasztalnak, később újabb daganatok jelentkezhetnek Ádámnál. – Létezik Heidelbergben egy olyan műszer, amely nehézionokkal dolgozik. Ez sokkal pontosabban képes megcélozni a daganatot, és kisebb a kockázat is. A kezelés viszont – bár pontos árat nem tudunk – nyilván több tízmillió forintba kerül, így sajnos fel sem merülhetett, hogy kivigyük oda Ádámot – mesélte az édesanya, Arnoldné Mohácsi Katalin. Hozzátette: ha a jelenlegi sugarazás nem hoz eredményt, ez marad az egyetlen reményük.

A szülők Ádámmal kapcsolatos kálváriája egyébként gyakorlatilag a kisfiú születése óta tart. Félévesen már orvostól orvosig hordták különböző szemproblémái, csontfejlődési zavara, valamint lábrövidülése miatt. A szakemberek abban egyetértettek, hogy valamiféle szindrómában szenved a kisfiú, de hogy ez mi, arra a mai napig senki nem tudott nekik választ adni. – Több külföldi klinikán is fogadnának bennünket, de mindenki teljes test MRI-t kér, amelynek elkészíttetése több százezer forintba kerül – panaszolta a vegyésztechnikus apuka, aki egészségügyi asszisztens feleségével képtelen előteremteni már ezt az összeget is, nem beszélve az utazás és ott-tartózkodás költségeiről.

Ádám egyébként a körülötte zajló eseményekből mindössze annyit tud: azért járnak mindennap orvoshoz, hogy rendbe tegyék az arcát és a fogait. Neki már ez is nagyon fontos lenne, hiszen szinte csak a pépes ételeket képes megenni, és ha a tükörbe néz, ő is látja, hogy nem olyan, mint a többiek. Szülei szándékosan távol tartják attól a lelki tehertől, amit cipelnek. A 10 éves Barbi pedig nem is érti, néha miért látja szomorúnak a felnőtteket. Hiszen – ahogy mondja – néhány hónapja neki is feldagadt az arca begyulladt foggyökere miatt, de rövid idő alatt rendbe jött. És miért lenne ez másképp az öccsével?

Olvasóink írták

68 hozzászólás
 • 68. csodakvannak 2010. augusztus 31. 11:06
  „A 64. hozzászólás írójához:

  Kedves abszurd!
  Isten létezik. Egy ismerősöm gerincén 6 rákos daganat volt, édesapám vitte el egy keresztény istentiszteletre, ahol Jézus nevében imádkoztak a betegekért. Alig bírt megmozdulni az ismerősünk, és miután imádkoztak érte, le bírt hajolni. Az orvosok később megállapították, hogy a daganatok eltűntek, de nem tudták megmagyarázni hogyan. Isten meggyógyította őt.
  Ez a történet csak egy a sok közül, ami ismerőseimmel, barátaimmal, vagy éppen velem történt.
  Itt nem kuruzslásról van szó, nem természetgyógyászatról, vagy bármilyen okkult dologról. Csupán annyi az egész, hogy hittel elfogadom és kérem azt, amit Isten az Igében megígért. A gyógyulást is ilyen.

  Az evangéliumokban arról olvashatunk, hogy Jézus folyamatosan gyógyította a betegeket.
  Egyetlen olyan esetről sem tudunk, hogy aki Jézushoz fordult ne gyógyult volna meg.
  Mindenki meggyógyult, aki Hozzá fordult! Mindenki!
  A probléma csak az, ha kizárjuk Isten az életünkből. Ha nem adunk neki lehetőséget arra, hogy cselekedni tudjon. Utána meg persze őt tesszük felelősség mindazért, ami történt. Isten nem egy despota, Ő egy úriember. Ha nem adsz neki lehetőséget arra, hogy változást hozzon az életedbe, ha kizárod onnan, akkor nem kell csodákoznod, ha nem történik semmi.

  Mindannyian követünk el bűnöket. Tettekkel, szavakkal, gondolatokkal, vagy akkor, ha tehetnénk jót, de nem teszünk. Isten azonban mindezek ellenére szeret minket, és egy lehetőséget ad nekünk arra, hogy a bűneinktől megszabaduljunk Jézus áldozata által. Az Úr ereje, hatalma és szeretete ma is ugyanolyan, mint amikor Jézus itt járt a földön. Neki nincs lehetetlen és nem változott meg, mert nem változik meg soha!

  Ézsaiás ezt prófétálta Jézusról:
  "Megvetett volt, és emberektől elhagyatott, fájdalmak férfia, betegség ismerője. Eltakartuk arcunkat előle, megvetett volt, nem törődtünk vele. Pedig a mi betegségeinket viselte, a mi fájdalmainkat hordozta. Mi meg azt gondoltuk, hogy Isten csapása sújtotta és kínozta. Pedig a mi vétkeink miatt kapott sebeket, bűneink miatt törték össze. Ő bűnhődött, hogy nekünk békességünk legyen, az ő sebei árán gyógyultunk meg." (Ézs 53,3-5)

  Péter első levele megerősíti ezt az állítást:
  "Bűneinket maga vitte fel testében a fára, hogy miután meghaltunk a bűnöknek, az igazságnak éljünk: az ő sebei által gyógyultatok meg." (1Pét 2,24)

  Tehát Jézus nem csak a bűneinket, hanem a betegségeinket is magára vette a kereszten. Nekünk, akik hiszünk benne, nem csak a bűneink bocsáttattak meg, hanem az Ő sebeiben meg is gyógyultunk.
  A kérdés csak az, hogy hittel elvesszük-e a gyógyulást.

  Olvasd el a következő történetet!
  Így szólt Jézushoz egy férfi:
  "Mester, elhoztam hozzád a fiamat, akit néma lélek szállt meg. Amikor hatalmába keríti, a földhöz vágja, habzik a szája, csikorgatja a fogait és megmerevedik. Már szóltam tanítványaidnak, hogy űzzék ki, de nem tudták." "Ó, te hitetlen nemzedék - válaszolta -, meddig maradjak még körödben? Meddig tűrjelek benneteket? Hozzátok ide hozzám!" Odavitték. Mihelyt a lélek meglátta, nyomban gyötörni kezdte (a fiút), úgyhogy az a földre zuhant s habzó szájjal fetrengett. "Mióta szenved a bajban?" - kérdezte apját. "Kicsi kora óta - válaszolta. - Sokszor tűzbe meg vízbe kergette, csakhogy elpusztítsa. Ha valamit tehetsz, segíts rajtunk, és légy részvéttel irántunk." Jézus így felelt: "Ha valamit tehetsz?... Minden lehetséges annak, aki hisz." A fiú apja erre felkiáltott: "Hiszek! Segíts hitetlenségemen!" (Márk 9,17-24)

  Minden lehetséges annak, aki hisz! Viszont a hitetlenség gátat szabhat a hitünknek. Mert a hitetlenség és a hit megférnek együtt az emberben. Ezt mutatja fenti történet is: "Hiszek! Segíts hitetlenségemen!" - mondta az apa. Attól, mert megtértünk az Úrhoz, még lehet bennünk hitetlenség. Ahogyan a hit hallásból van, úgy a hitetlenség is. De a hittel ellentétben a hiteltenség nem az Ige hallásából van, hanem a világ, a sötétség, a Sátán hangjának hallásából.
  Törekedni kell arra, hogy a hitünk növekedjen, a hitetlenség pedig megszűjön bennünk. Rá kell állnunk az Igére, összhangba kell hozni vele a gondolkozásunkat.

  Folyamatosan imádkozom a 7 éves Ádámkáért, hiszem, hogy az Úr meg akarja gyógyítani őt. Nagyon jó lenne viszont, ha a szülei lehetőséget adnának Istennek arra, hogy cselekedjen, és az orvostudomány helyett Ahhoz fodulnának, Aki mindenek felett áll.

  Szeretettel,
  Mátyás”
 • 67. VásárhelyiÁgi 2010. augusztus 05. 16:34
  „Aki segítene rajtuk, az a 11773353-91938574-es számú OTP-forintszámlára utalhat.”
 • 66. niemand 2010. augusztus 05. 12:37
  „Milyen számlaszámra lehet fizetni segítségként? Van ilyen? Remélem nem csak én küldenék egy csekély összeget!”
 • 65. sevenof9 2010. augusztus 03. 05:39
  „miert utaljak a zsidok Mozest?
  Ha jobbra fordult volna,ovek lenne az osszes olaj :) hamar vallas.

  Sajnos a gyogyulas manapsag mar hit kerdese nem pedig a megalapozott tudomanyos modszereke. Barbarabbak vagyunk,mint a sotet kozepkor...ok legalabb siman beledoglottek egy tifuszjarvanyba es slussz. Mi a monikashowba doglunk bele,csak sokkal alattomosabban tamad a hulyeseg.”
 • 64. abszurd 2010. augusztus 02. 18:06
  „55. hozzászólás Mayooo
  Amennyiben létezik a te Istened, mondd mért hagyja, hogy egy bűntelen gyermek ilyen beteg legyen? Elmégy te a.... Arról nem beszélve, hogy elvette tőlem az én Anyukámat, aki szintén nem követett el hibákat!
  Szóval a tanúságtételednek itt nincs helye!”
 • 63. henriette.m 2010. augusztus 02. 18:01
  „Nagyon sok eröt kivänok a kisfiunak es csalädjänak!!! Nehez lesz es hosszu, de mindig van remeny a gyogyuläsra! Nekem most van mäsodszorra rosszindulatu daganatom, amit nem lehet gyogyitani, de nem adom fel!!! Tudom, miröl beszelek, es együtterzek a csaläddal! Minden jot kivänok!!!”
 • 62. rika10 2010. augusztus 02. 17:25
  „Nem értem ezt a magyarországi egészségügyet, nem értem az orvostársadalmat, mikor lesz már végre vége ennek az önös rendszernek.”
 • 61. Syaberon 2010. augusztus 02. 17:10
  „itboy - Minden tiszteletem a Tied! Mindig jól jönnek az ilyen bizonyítékok, arra, hogy mindig van remény!Nyilván sok lemondás és szenvedés lehetett mögötte, de örulök, hogy meggyógyultál, Ádámka is meg fog!!!”
 • 60. flexsnake 2010. augusztus 02. 17:06
  „56. aha, én meg az agysugaraimmal távolból gyógyítok rövidlátást.... sarlatánság”
 • 59. Ditke86 2010. augusztus 02. 16:16
  „Most jártam a régi SZTK-ban(1. sz SZTK) és láttam, hogy van kirakva kupakgyűjtő. Én viszek holnap egy csomó kupakot és remélem más is így tesz. Ez pici segítség tudom, de talán ha igaz, akkor sok kicsi sora megy!
  Remélem Ádám meggyógyul, nagyon drukkolok neki! A szülőknek pedig kitartást és még több kitartást!”
 • 58. Filctoll 2010. augusztus 02. 16:13
  „itboy - Örülök a gyógyulásodnak, nem mindennapi. Iszonyatos küzdelem az ewing sarcoma -ból való felépülés mint több ezren nyomon követhettük Gergely Alexandra (Szasz) esetét. Sajnos Neki nem sikerült a gyógyulás.”
 • 57. Tóthimi 2010. augusztus 02. 14:11
  „Gyógyulj meg kicsi fiú!”
 • 56. itboy 2010. augusztus 02. 13:15
  „Tiszteletem!
  Remélem még olvassák a szülők a fórumot
  Létezik alternatív megoldás NEM csodaszer, jól működő logikus rendszer. Nekem bevált (ewing sarcoma = csontrák).
  Realista emberként nem hiszek a "humbuk" módszerekben, 6évesen lettem beteg kemó, sugár... 1,5évig semmi hatás időt lehet nyerni vele... (tovább nem kívánom minősíteni az "orvoslást").
  A módszer alapjaiban hibás csak tüneti kezelés nem tanítja meg a szervezetet védekezni ellenálló képesség nélkül kiújulhat a betegség.

  "He was one of a group of seven children all
  suffering from Ewing´s Sarcoma, who were
  all being treated with chemotherapy at the
  same time as T. The six others with-
  out Gerson Therapy, are all dead.
  "
  Szerintem magáért beszél.

  Ártani biztos nem fog ha időben kezdik el használhat:
  Hogyan és mit gyógyít a Gerson terápia
  A szervezetet, mint EGÉSZ-et kezeli, nem csak egy-egy tünetet orvosol. A megerősödött, helyreállt immunrendszer egymaga képes lesz megbirkózni a különböző krónikus degeneratív betegségekkel, mint
  o a rák,
  o a szív- és érrendszeri betegségek,
  o magas vérnyomás,
  o diabétesz,
  o krónikus májgyulladások és -elfajulások,
  o idült bélrendszeri betegségek,
  o colitis ulcerosa,
  o IBSZ,
  o veseelégtelenség,
  o autóimmun betegségek,
  o Crohn sy.,
  o sclerosis multiplex,
  o köszvény,
  o asztma,
  o különféle allergiák,
  o kóros elhízás
  o stb.

  Sejtszintű élettani hatások:

  o helyreállítja a sejtoxidációs folyamatokat
  o biztosítja a nátrium-kálium egyensúlyt
  o rendezi a sav-bázis egyensúlyt
  o elősegíti a sejtek szabad energiatermelését
  o megköti és kiüríti szabad gyököket, toxinokat
  o támogatja a sejtregenerációs folyamatokat

  http://www.egeszsegforras.org/

  http://www.gerson.org/

  Mielőbbi gyógyulást kívánok! Adjanak egy esélyt rá!

  u.i.:sárdobálás,politizálás,pénz...jézus(!) a hozzászólók többsége minősíthetetlen, gratulálok kiállították magukról a szegénységi bizonyítványt!!! :D”
 • 55. Mayooo 2010. augusztus 02. 10:10
  „Kedves Szülők!

  Egyedül Jézus Krisztusban van reménységünk. Ő minden betegségből meg tud szabadítani. Isten annyira szeret, hogy elküldte egyetlen fiát, hogy meghaljon a mi bűneink miatt és minden rossz dologtól megszabadítson. És mi az Ő sebeiben meggyógyultunk! Aki ezt hiszi örök élete van! Kérjétek Jézus segítségét, kérjétek, hogy lépjen be az életetekbe, és mutassa meg Magát! Ő nagyon szeret Titeket és nagyon szeretne segíteni, csak arra vár, hogy megkérjétek rá, és hogy megbízzatok benne!

  "Ne félj, mert én veled vagyok; ne csüggedj, mert én vagyok Istened; megerősítelek, sőt megsegítlek, és igazságom jobbjával támogatlak." /ézsaiás 41:10/”
 • 54. Kavics 2010. augusztus 02. 09:17
  „Javulást kívánok a kisfiúnak. Gyógyuljon meg. Kitartást a szülőknek. Nekik, biztos vagyok benne, hogy nagyon nehéz.

  Hadd legyek egy kicsit rohadék. Kívánom, hogy sevenof is hasonló helyzetbe kerüljön. Majd akkor meglátjuk milyen telenovellával meg egyebekkel hozakodik elő.
  Ez a megjegyzése verte ki nálam a biztosítékot: "de te fiadra koltendo penzbol 10000 masikat lehet egy egyszeru vakbelgyulladastol megmenteni. ez teged nem zavar? meddig er el az egyen erdeke a kozosseggel szemben?"”
 • 53. csakugyirok 2010. augusztus 02. 08:36
  „Ez az igazi tragédia. Egyszerűen elfogy a szó. Nem is értem egyeseknek honnan jön ez a sok - hülyeség”
 • 52. sevenof9 2010. augusztus 02. 06:26
  „hat szellel szemben nehez hugyozni.”
 • 51. Filctoll 2010. augusztus 02. 05:50
  „sevenof9 - Leírtad a véleményed, elolvastuk, de ebből a sok undorító állításból már elég! Ha volna gyereked tudnád mi az életed értelme és miért kell dolgozni, küzdeni.
  A szülőknek (is) biztatás, segítség kell nem pedig megmondó szöveg hogy milyen az oep. Tudja, érzi mindenki.”
 • 50. sevenof9 2010. augusztus 02. 00:07
  „lehet. az titeket "beleelosoket" egyaltalan nem erdekel,hogy szazezrek hullanak el naponta egyszeru okok miatt,mint ehseg,szomjusag,megelezoheto ( a ti kis vilagotokban mar nem is ismert) betegsegeben? azoknak ki segit?”
 • 49. nerácska 2010. augusztus 01. 23:50
  „Ádámka! Édes , drága, aranyos, kis ártatlan kisfiú vagy! Nagyon szorítok neked, kívánom, hogy meg gyógyuljál, és kívánok neked sok-sok kitartást! Higgyünk abban mindannyian, hogy Ádámka meg fog gyógyulni!”
68 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felfüggesztették a mindszenti jegyzőt

A helyi képviselő-testület pénteken rendkívüli ülésén felfüggesztette állásából Hevesi Tamás jegyzőt. Tovább olvasom