Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

Feljelentés lett a görkorizás vége Vásárhelyen

Kilenc vásárhelyi görkorcsolyás gyerek ellen indult rendőrségi eljárás, miután az önkormányzat ismeretlen tettes ellen tett feljelentést az első világháborús emlékmű és a házasságkötő terem felőli lépcső megrongálása miatt. Két fiatalkorú édesanyja szerint az eljárás túlzott az okozott kárhoz képest. A városvezetés szerint eddig nagy türelmet tanúsítottak a görkorcsolyázókkal szemben.
Már 2003-ban is közkedvelt gyakorlóterep volt az I. világháborús emlékmű talapzata. Archív fotó: Tésik Attila
Évek óta használják a város több pontját is gyakorlóterepnek a vásárhelyi görkorcsolyások, akiket már több helyről elzavartak. Ilyen gyakorlópályának tekintették az első világháborús emlékmű talapzatát, illetve a városháza házasságkötő terem felőli lépcsősorát. A bravúros ugrásaikról ismert korisok közül kilenc ellen indult tavaly rendőrségi eljárás, miután az önkormányzat ismeretlen tettesek ellen tett feljelentést rongálás vétsége miatt.

– Megdöbbentünk, amikor a rendőrségi kihallgatáson fiatalkorú gyermekeinktől ujjlenyomatot vettek, s rendőrségi fényképeket is készítettek – mondta lapunknak Fekete Tímea és Molnárné Varga Edit, aki tudta, hogy gyermekeiket többször is elzavarták mindkét helyszínről a városháza portásai. Most azt nehezményezik, az önkormányzat őket nem értesítette arról, milyen következményei lehetnek annak, hogy a gyerekeik az emlékmű posztamensén gyakorolnak.

– Olyan sport ez, amelyhez speciális színtér kell. Abszolút egyetértünk vele, hogy a világháborús emlékmű vagy a házasságkötő terem előtti lépcső nem sportolásra való, igaz, arról, hogy ott gyakorolnak, csak utólag szereztünk tudomást. Többször is jártunk az önkormányzatnál, hogy alkalmas helyet kérjünk a gyerekeknek, s a görkoripálya építéséhez szükséges több millió forintot is összeadtuk volna, ám nem jártunk sikerrel – mondták.

Gyertyával kenték be

A gyerekek szüleitől tudjuk, hogy az első szakértő először 19 ezer forintos, az újabb már 190 ezer forintos kárt állapított meg. Ezt a lépcsősor használatával, illetve azzal okozták a görkorisok, hogy bekenték gyertyával a lépcsők élét, hogy azok jobban csússzanak. Emiatt a fokok feketére színeződtek.

– Az anyagi kárt megfizetjük, ám úgy véljük, túlzott az eljárás, hiszen gyermekeink jó tanulók, ráadásul mindenféle támogatás nélkül nagyon szép eredményeket értek el ebben a sportágban – tette hozzá Fekete Tímea és Molnárné Varga Edit, aki úgy tudja, az üggyel már a megyei ügyészség foglalkozik.

– Azért vártunk hosszabb ideig a feljelentéssel, mert nincs a görkorizó, gördeszkázó gyerekeknek lehetőségük, hogy gyakorolni tudjanak. Egy darabig megpróbáltuk megbeszélni velük, hogy ne a szobor talapzatán sportoljanak. Ennek azonban semmiféle foganatja sem volt, végül ezért tettünk feljelentést – mondta Korsós Ágnes jegyző. Hozzáfűzte: nem igazoltathatták a gyerekeket, így személyesen nem is vehették fel szüleikkel a kapcsolatot.

– Tudom, hogy nem a feljelentés a megoldás. A város azért próbált hosszú ideig türelemmel lenni irántuk – hangsúlyozta Lázár János polgármester, országgyűlési képviselő –, mert ezeknek a gyerekeknek is szükségük van olyan helyre, ahol gyakorolni tudnak. Rengeteg lakossági bejelentést kaptunk azonban miattuk. Most azon igyekszünk, hogy helyet kaphassanak az építendő hódtói sportcentrumban vagy a stadionban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Becsey Zsolt és az unió

Júniusban dönti el az Európai Unió, hogy mikor veszi fel tagállamai sorába Romániát –… Tovább olvasom