Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

Fogarassy Judit és Mihályi Győző kapta a Bessenyei-díjat

Hódmezővásárhely - Fogarassy Judit táncművész és Mihályi Győző színész kapta a Bessenyei Ferenc Művészeti Díjat, amit vasárnap ünnepélyes keretek között adtak át Hódmezővásárhelyen, a legendás színművész nevét viselő művelődési központban.
A díjról

Bessenyei Ferenc Művészeti Díjat a vásárhelyi önkormányzat 2008-ban alapította. A nettó 500 ezer forinttal járó elismerést olyanok kaphatják meg, akik a magyar kultúra fejlesztésében és terjesztésében, a magyar nyelv ápolásában, a magyar nemzet és nyelv fennmaradásáért folytatott munkában kimagasló teljesítményt nyújtanak, Bessenyei Ferenc munkáját folytatják. Minden esztendőben az amatőr és hivatásos színjátszás, népdal, magyar nóta, instrumentális zene, kórus, néptánc, vers- és prózamondás területéről jelöltek közül két személy, illetve csoport érdemelheti ki.

– Örülök és köszönöm, hogy Ferenc szülővárosa már 10 éve rendületlenül ápolja nagy fiának emlékét – mondta B. Élthes Eszter, Bessenyei Ferenc özvegye, aki Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszterrel és Almási István polgármesterrel adta át a 2008-ban alapított művészeti díjat.

– Nagy boldogság és megtiszteltetés, hogy megkaphattam a díjat. Személyesen nem ismertem Bessenyei Ferencet, de tiszteltem a művészetét – mondta Fogarassy Judit, az egyik idei díjazott. A táncművész a díjátadón arról is beszélt, hogy továbbra is ugyanolyan lelkesedéssel, boldogsággal és tudása legjavát átadva fog tanítani. Vallja, kitartással és szorgalommal mindent elérhetünk az életben, minden álmunkat megvalósíthatjuk. Fogarassy Judit táncművész, balettmester, koreográfus több mint három évtizede balett- és dzsessztáncstúdiójában szellemi szabadfoglalkozásúként neveli fiatalok százait az egészséges életmód, a tánc és a művészetek iránti nyitottságra. Vásárhely és a környező települések kulturális életének és jótékonysági tevékenységeinek 35 éve aktív részese, növendékei rendszeres fellépői kulturális rendezvényeknek, és képviselik a várost külföldön is.


Átadták a Bessenyei-díjat Hódmezővásárhelyen. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

– Bessenyei Ferenc színésznek született, neki nem kellett tanulnia ezt a szakmát. Egyedi és megismételhetetlen csillaga a magyar színházművészetnek. A róla elnevezett díjat megkapni nagy öröm, de egyben nagy felelősség is, hiszen a későbbiekben is méltónak kell lenni hozzá – nyilatkozta lapunknak a másik idei díjazott, Mihályi Győző színművész, aki főiskolás korában ismerkedett meg Bessenyei Ferenccel. Mihályi Győző 1954-ben született a Heves megyei Tiszanánán. 1978-ban szerzett diplomát a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. Friss diplomásként tapasztalatra és színpadi rutinra a legjelentősebb vidéki színházakban – Kaposvárott, Kecskeméten és Miskolcon – tett szert, majd a Radnóti, a József Attila, a Nemzeti és a Pesti Magyar Színház társulatát erősítette, jelenleg az Újszínház tagja. Több filmben is szerepelt; Jászai Mari-díjjal, érdemes művész címmel ismerték el, jelenleg a Színházi Dolgozók Szakszervezetének elnöke.

Átadták a Bessenyei-díjat Hódmezővásárhelyen. Fotó: Karnok Csaba (galéria)
– Örömmel tölt el, hogy nemzeti értékeinkhez Hódmezővásárhely is hozzájárul. Mindaz, ami vásárhelyi, egyben az összmagyar kultúra, a hagyományok megjelenése és továbbélése. A vásárhelyi hímzés, a fazekasság, Tornyai és az alföldi festészet, az Őszi tárlat, a Németh László-i hagyomány mind-mind egy szelete nemzeti kultúránknak, amelynek része Bessenyei Ferenc művészete is – mondta köszöntőjében Almási István. A város polgármestere szerint a kultúra nemzetmegtartó erő, olyan háttér, ami egy nemzet gerincét jelentheti. Az ünnepséget a Nemzeti Színház művészeinek Bessenyei Ferenc tiszteletére adott emlékműsora zárta.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bárkában úsznak a halak

Trafik, bélbolt és büfé is volt a vásárhelyi Szent István téri pavilon. A több mint százéves, városképi jelentőségű épületben 23 éve a Koczka család nyitott halboltot. Tovább olvasom