Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 14°C | 24°C Még több cikk.

Folytatnák a hód-programot

Hódmezővásárhely - Az utolsó hódot 150 évvel ezelőtt lőtték ki Közép-Európában, Magyarországon. Hódmezővásárhely feltételezett névadójából 2006-ban telepített vissza két családot a Körtvélyesi-holtághoz a természetvédelmet, az élővilág sokféleségének megőrzését célul kitűző szervezet, a WWF.
Ekkoriban az érintettek bevonásával – természetvédelmi szervezetek, vadásztársaságok, a vízügyi igazgatóság, vízgazdálkodási társulat és gazdák – konferenciát is tartottak Vásárhelyen.

A mártélyi holtágnál lévő regionális környezeti nevelőközpontban a hódok a vásárhelyi iskolások tananyagának részévé váltak. A rágcsálók védelme, megóvása folyamatos figyelmet igényel, így a közelmúltban Lázár János polgármester levelet írt a WWF és a Körös-Maros Nemzeti Park vezetőségének, a város ugyanis folytatni szeretné a programot, és ezen keresztül felhívni a figyelmet ezekre az állatokra, a természetvédelem fontosságára – mondta Göbl Vilmos sajtóreferens. Az ezzel kapcsolatos tájékoztató szerepel a pénteki közgyűlés napirendjén.

– Nem tudjuk pontosan, mennyi hód él Vásárhely környékén, csak a nyomaikat látjuk – mondta az 1997-ben Henry Ford Európai Természeti és Kulturális Örökségért Díjat kapott Tölgyesi György, akinek a birtokán élnek a hódok. A közgyűlés előtti beszámolóban elmondja majd: a kulcs az általa tervezett megfigyelő berendezés – a vidráknál már használ hasonlót –, amelynek megépítése, kihelyezése több millió forintba kerülhet. Amennyiben a képviselők rábólintanak a hódprogramra, erre is forrást kell találni. A kamerával felszerelt készülékkel megfigyelhetik az állatokat, és a felvételek felkerülhetnek a város honlapjára.

Olvasóink írták

  • 1. airwaves 2011. február 11. 11:32
    „"A kamerával felszerelt készülékkel megfigyelhetik az állatokat, és a felvételek felkerülhetnek a város honlapjára."
    A gyerekek pedig kötelezően ajánlott biológiaórákon óriáskivetítőn követhetnék nyomon az Emlékpontban az aranyos kis hódokat, amint a Tisza árterében uszikálnak és rágcsálgatnak.
    Minden bizonnyal megvalósul ez a több milliós hódprogram, hogy a Tölgyesi György által tervezett "nélkülözhetetlen" megfigyelő berendezéseket használni tudják :)
    Mert Vásárhelyen minden megvalósul, aminek semmi értelme azok számára, akiknek lassan nem lesz mit enniük...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ittas vezetők estéje Hódmezővásárhelyen

Hódmezővásárhely - Kedd este egy Audi 80-as személygépkocsi borult az árokba a maroslelei úton. Tovább olvasom