Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 30°C Még több cikk.

Formaruhát viselnek egy vásárhelyi iskola kisdiákjai

Hódmezővásárhely - Formaruhát viselnek mostantól a Varga Tamás Általános Iskola elsős kisdiákjai Vásárhelyen. Az intézmény igazgatója szerint a formaruha viselése közösségformáló, és az esélyegyenlőség megteremtéséhez is hozzájárul.

"Mi vagyunk a béka osztály!" – kommentálták lelkesen a vásárhelyi Varga Tamás Általános Iskola 1. b osztályos kisdiákjai a világoszöld, narancssárga zsebekkel díszített formaruhájukat. Az intézményben ezentúl ezt viseli minden elsős, azaz összesen 58 tanuló. A két osztály formaruhája között a különbség annyi, hogy az egyikben a fiúknak világoskék-sötétkék színűt varrtak a Hódfó Szociális Foglalkoztató dolgozói. A hagyományos iskolaköpenyre nem hasonlító ruhadarab színéről a szülők közösen döntöttek.

A vásárhelyi közgyűlésben közel egy éve épp a Varga Tamás iskola igazgatója vetette fel a formaruha ügyét, mondván: a szülők kérik, foglalkozzanak a kérdéssel. Akkor Lázár János polgármester úgy vélte: szimbolikus jelentőségű a téma, amit érdemes megfontolni, de csak a legdemokratikusabb módon. Nem rendelettel kell kötelezővé tenni.

– Annak idején készítettünk egy közvélemény-kutatást a formaruháról. Ennek eredménye az lett, hogy a szülők fele támogatta, a másik fele viszont nem tartotta jó ötletnek a használatát. Aztán májusban az elsősök szülői értekezletén ismét szóba került, és támogatták az elképzelést – mondta tegnap az iskolában Tóthné Kecskeméti Katalin. Hangsúlyozta: önkéntes alapon szavaztak a formaruháról. Úgy vélte, használata segíti a közösségformálást, valamint az esélyegyenlőség megteremtését, ami az integrációban vezető szerepet betöltő intézmény számára kulcsfontosságú.

Formaruhát hordanak ezentúl a vásárhelyi Varga Tamás Általános Iskola kisdiákjai. Fotó: Kelemen Zoltán Gergely
Formaruhát hordanak ezentúl a vásárhelyi Varga Tamás Általános Iskola kisdiákjai.
Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

– Úgy érzem, szükség van a formaruhára, ami erősíti a diá-
kokban az összetartozás érzését. Kislányom, Nikolett lelkesen vette föl ma reggel – jegyezte meg Bozsogi Csabáné. Az édesanya maga is viselt az iskolában köpenyt, amiről mesélt lányának. Nikolett pedig azt mondta, már a felsősök is megdicsérték új ruháját. Egy másik szülő, Hackl Anita bevallotta: először nem tartotta jó öltetnek, hogy a fia formaruhát hordjon, mert diákként ő nem szerette a köpenyt, de megváltozott a véleménye. Szerinte hasznos viselet, és gyermeke, Bence is büszke rá.

A B. Kovács Emőke vásárhelyi iparművész által tervezett formaruhát – ami 1950 forintba kerül a szülőknek – egyébként a jövő héten már nemcsak az iskola elsősei hordják. A második osztálynak is készül az egyenöltözet, és ha a többi alsós szülei is úgy gondolják, idővel az ő csemetéik is viselhetik.

Olvasóink írták

109 hozzászólás
 • 109. skid 2010. október 26. 08:01
  „Tpikus magyar: Miért kell igénytelennek lenni, ami kötelező? Ha egyenruhát hordatnak, lehetne divatos is.”
 • 108. aranka2 2010. október 22. 13:18
  „Kedves Török Anita, kérem, nézzen utána, mi a különbség a mellény és a formaruha között! Minden magyar értelmező szótárban megtalálja.
  Persze lehet, hogy nem a magyar nyelv hiányos ismerete miatt használja a formaruha szót, csúsztatás (ami ugyebár a hazugság eufemikus kifejezése) is lehet. Valaki kitalálta a formaruhát, ezt azonban végképp nem lehet lenyomni az emberek torkán, ezért valami ócska mellényt öntöttek a szerencsétlen gyerekek nyakába, és fidesz-magyarul elnevezték formaruhának. Nem az első, és nem is az utolsó fideszes lelemény (itt ez a szó is hazugságot jelent)”
 • 107. vik05 2010. október 21. 22:55
  „Anyuka6! nem téged akartalak megbántani !Tudom hogy nem mindenkinek telik jó minőségre!Azt nem értem most miért kell a gyerekekből bohócot csinálni!
  Merthogy azt is mondták hogy takarja a ruhát ne látszon,hogy van akin márkás ruha van,van akin kopott!
  Az én kisfiam nem tesz különbséget a ruha alapján,az embert nézi,nem a ruháját!Nevelés kérdése!
  Ne haragudj,ha megbántottalak!”
 • 106. Anyuka6 2010. október 21. 22:09
  „Akkor vedd fel!!!”
 • 105. babakocsis 2010. október 21. 22:02
  „Nekem tetszik mind az anyaga, mind a szabása, és hogy nem az az agyonkarcsúsított valami...
  Egyszerű, a mai kor követelményeinek megfelel.”
 • 104. henriette.m 2010. október 21. 18:41
  „Az E-mailcimem: henriette.m@freemail.hu
  Ha ide irsz, akkor mindent megtudunk beszélni! nagyon szivesen segitek, nekem ez természetes! :-)))”
 • 103. Anyuka6 2010. október 21. 18:32
  „Henriette.m,nagyon kedves tőled ez a felajánlás,amit örömmel elfogadok,és majd akkor emailen megbeszéljük hogy mivel tudom neked viszonozni.Nekem több gyerekem van,mint neked,de ide nem szívesen írok semmi személyeset,majd megtaláljuk a helyét.És tényleg rendes tőled,köszönöm szépen!!
  Üdv:Anyuka6(majd bemutatkozom rendesen is)”
 • 102. henriette.m 2010. október 21. 18:20
  „Anyuka6, ha gondolod én szivesen küldök a gyerekeidnek gyerekruhákat, cipöket. nekem 3 gyerekem van 17 éves lány, 12 éves fiú, 2,5 éves fiú( az ö mérete azonban 104-110, mert nagy növésü. Ha érdekel az ajánlatom jelezd és megadom az E-Mailcimem, ahol meg tudjuk a részleteket beszélni. Szombaton megyek át MO-ra, és fel is tudom Neked postán adni. Ne aggodj, nincsenek agyonhasználva, mert nagyon sok van nekik és nem mindennap használják! Ne érts félre, csak segiteni szeretnék, amit gyakran teszek.

  Üdvözlettel
  Henriette”
 • 101. Anyuka6 2010. október 21. 17:06
  „Én örülök,ha Csak kínai cipőre is telik a mai világban az összes gyermekemre!!!! Sőt még Kínai kabátot is fogok venni nekik a hülye ronda kötény helyett!!”
 • 100. vik05 2010. október 21. 13:42
  „Ritka ronda ruha! Szegény kisfiú nem lehetett volna nekik más fazonút varrni? Ha azért találták ki hogy ne látszon kin milyen ruha van akkor a cipővel mi a helyzet?Én nem fogok a gyerekemnek kínai cipőt venni mert sok szülőnek csak arra telik SAJNOS!Hülyeség ez az egész kellett a pénz a művésznőnek!”
 • 99. Anyuka6 2010. október 21. 13:24
  „Szerintem az iskola színét összekavarták a köpeny színével!! Meg persze a tervezőket is!!Ész nem volt már,csak pénz!! A pénz meg bolondít ugyebár!De szeretnék egyszer bolond lenni én is!”
 • 98. Pepejeans 2010. október 21. 12:31
  „Az nem lehet, hogy a "művésznőt" egy bohócképző iskola kérte fel ilyen hacuka tervezésére, csak ő "eltévesztette a házszámot"?”
 • 97. anyuci1 2010. október 21. 12:27
  „Ha nem a társadalmi különbségről szól akkor nyugodtan használhatnak a tanárok is, és az önkormányzati dolgozók is ilyen egyenruhát.Csak azért ,hogy mi is megtudjuk különböztetni őket. Elvégre nekik se divatbemutató a munkahely.”
 • 96. Anyuka6 2010. október 21. 11:27
  „Tisztelt Hmmm!!!94.! Ha minden iskolában kötelező lenne,mint régen annó,akkor senki nem szólna egy szót se! Ne vissza nézzünk már,nekem is volt akkoriban köpenyem és én is szerettem,de az olyan volt amilyet én szerettem volna!! Ez a nem mindegy!De kérdem én?..Miért kellene egyformának lenniük a gyerekeknek? Ez Magyarország,ne majmoljunk már más országokat,főleg ne ilyen ronda ruhával,vagy minek nevezzem.Attól meg hogy egyforma ruhában vannak,soha nem lesznek egyformák!!!! Miért nem lehet ezt felfogni?2010 írunk,már kifordult a világ teljesen...Pénz beszél.....!!
  93-as!!JB007!! Ki mondta hogy a rászorulóknak a város fizeti?Itt már nem adnak szinte semmit,csak elvesznek!Esélyegyenlőség,meg közösségformálás....persze már, hol?Teljesen jól írtad te is!”
 • 95. szilmaril2 2010. október 21. 11:11
  „94-nek
  Szerintem a fórumozók nagy részének nem az egyenruha/köppeny ellen lenne kifogása, hanem konrétan az itt bemutatott lígő-lógó zsákruhákról mondtak véleményt.
  Én is a köppeny hive lennék, ha valami normáli kinézetű ruhadarab lenne!”
 • 94. Hmmm... 2010. október 21. 10:59
  „Az iskolai egyenruha nagyon jo dolog. Sokan nem ertenek vele egyet, de ezek az emberek egyebkent sem ertenek a kerdeshez. Nem veletlen, hogy a nyugati iskolak zomeben evszazadok ota , meg mai is formaruhat viselnek a tanulok. En is viseltem kopenyt, amit nem szegyeltem, hiszen hozza tartozott az iskolai elethez. Hogy ne vegye le senki hazafele az egyenruhat, ahhoz olyant kell eloirni, ami alapveto oltozeket ad. A lanyom ilyen egyenruhat viselt 4+4 even keresztul es sosem szegyelte, hiszen mindenki abba jart, iskolankent mas-mas szinekben. Meg a hajpant a megadott szinu lehetett, egyforma melegitot es sport ruhat viseltek,semmi fele ekszert nem viselhettek a lanyok. Valoban egyformak voltak a gyerekek, csupan karakterukben tertek el egymastol. Kezdetben kisse koltseges volt, aztan evek alatt megterult az ara, hiszen a jo allapotu ruhakat megvasaroltak a fiatalabb diakok. Mi is vettunk az iskolai masodkezu boltbol zakot is es teli szoknyat. Lenyegesen olcsobb, mint evente vasarolni a legdivatosabb holmikat! Azert kezdesnek ez sem rossz, annak ellenere, hogy nekem nem igazan tetszik a tervezes.”
 • 93. JB007 2010. október 21. 08:31
  „"Akkor most kell fizetni 1950 Ft-ot, vagy a város fizeti? Valaki hazudik!"

  Nagyon egyszerű. A rászorulóknak a város fizeti.”
 • 92. zokaro 2010. október 21. 08:00
  „Kompetencia Katika! Hagyd abba az ötletelést! Neked ez nem megy!”
 • 91. zokaro 2010. október 21. 07:57
  „Szörnyedmény! Úgy ahogy van. A megvalósítás ilyen módja csak az üres fejű emberek szüleménye!”
 • 90. mindszent 2010. október 21. 06:39
  „Üdv! Én ezt előírnám az öszes tanárnak, önkormányzati dolgozonak is.”
109 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Leszoktatnak a cigiről

Hódmezővásárhely - Továbbra is várják a jelentkezését azoknak a 18. életévüket betöltött… Tovább olvasom