Délmagyar logó

2017. 08. 20. vasárnap - István 19°C | 34°C Még több cikk.

Forradalmárlányok, 1989-es ifjak és a halálraítélt tanár az Emlékpontban

Harmadik alkalommal rendezi meg a hódmezővásárhelyi Emlékpont Múzeum a Nemzeti Emlékezet Hete programsorozatot, melyet hagyományosan az 1956-os forradalom és szabadságharc ünnepéhez kapcsolódóan tart a közgyűjtemény.
Délelőtt és kora délután diákoknak szóló előadások és foglalkozások lesznek, míg esténként a történelem iránt érdeklődő közönségnek szerveznek különböző rendezvényeket. Idén az 1956-os forradalom és szabadságharc mellett a 20 évvel ezelőtti rendszerváltó esztendő felidézését tűzték ki célul az Emlékpont munkatársai.

Az emlékhét október 19-én, hétfőn kezdődik. Ekkor Fekete Pál történelemtanár, '56-os halálraítélt tart rendhagyó történelemórát. A jelenleg 82 éves férfi csupán nyugdíjasként, a rendszerváltást követően tarthatott néhány tanórát diákoknak, ugyanis hiába a történelemtanári diplomája, az 1956-os forradalom békéscsabai eseményeiben betöltött szerepéért halálraítélték és többé nem taníthatott. A "bűne mindössze az volt", hogy ő mentette meg a viharsarki várost attól, hogy harcszíntérré váljon: huszonévesen vált a Nemzeti Bizottság vezetőjévé a forradalom végnapjaiban és ő fogadta a szovjet csapatokat, akik túszként, élő célpontként a megszálló tankok előtt vezették végig a városon.

Hétfőn este újra összeül az Ellenzéki Kerekasztal Hódmezővásárhelyen. A rendezvényen a 20 évvel ezelőtti rendszerváltás helyi szereplői idézik fel az 1989-es esztendő második felének történéseit, az állampárt és a kommunista diktatúra bukását.

A Nemzeti Emlékezet Hete egyik legérdekesebb eseményeként szerdán a "Lányok a forradalomban címmel lesz beszélgetés az 1956-os forradalom hódmezővásárhelyi és budapesti történéseinek két női résztvevőjével. Csütörtökön '89-es fiatalok vitatják meg az elmúlt húsz esztendő tanulságait.

A nemzeti ünnepnapon, október 23-án az Emlékpont díjtalanul látogatható - tájékoztatta a delmagyar.hu-t Medgyesi Konstantin, a Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ sajtóreferense.

Olvasóink írták

  • 3. JB007 2009. október 20. 12:52
    „Azért a hatalmas érdeklődés megcsappanna, ha a kötelezően kivezényelt iskolásokat, közalkalmazottakat és köztisztviselőket leszámítjuk. De statisztikának jók lesznek.”
  • 2. xcbcr 2009. október 19. 22:18
    „Ezt a cikket Lázár és Bandája Kht szíves támogatásával olvashatták.”
  • 1. Írástudatlan-Tdi. 2009. október 19. 12:39
    „Én még ingyen sem vagyok kíváncsi arra a fővedmény épületre.Arra inkább lássam hogy lebontsák.És vele együtt eltünne Lázár és bandája is!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mindszenti beteg-per: további vizsgálatok kellettek volna

Mindszent - További vizsgálatokat kellett volna elvégeznie a hódmezővásárhelyi kórház egyik… Tovább olvasom