Délmagyar logó

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia -1°C | 8°C Még több cikk.

Fukusimai diákok jönnek Vásárhelyre

Hódmezővásárhely - Európában elsőként Hódmezővásárhely lát vendégül 17 japán középiskolást a katasztrófa sújtotta Fukusima körzetéből. Önkéntesek kísérik majd a japán diákokat, akik két hétig lesznek a városban.
17 japán diák látogat július 25-én Fukusima körzetéből Vásárhelyre. Ismert, hogy a márciusi nagy erejű földrengés miatt megsérült a fukusimai atomerőmű. A katasztrófa sújtotta területről Európában elsőként Vásárhely hívott vendégeket. A 14–17 éves középiskolások látogatása az önkormányzat által életre hívott Kizuna-projekt keretében valósul meg. A kizuna kifejezést a japánok az emberi kapcsolatokra, baráti kötelékekre használják, éppen ezért választotta Vásárhely ezt a szót a szolidaritási kezdeményezés címéül.

– A Kizuna-projekt nem segélyakció, hanem lehetőség két nép és két kultúra találkozására. Szeretnénk kifejezni együttérzésünket a Japánt ért súlyos csapás miatt, megismerni és megérteni az erőt, amellyel a veszteséget viselik, és megmutatni számukra, hogy a Föld másik oldalán is barátokra lelhetnek – nyilatkozta az MTI-nek Lázár János. A vásárhelyi polgármester elmondta: a projekttel is segítséget szeretnének nyújtani az újjáépítés és az újrakezdés küzdelmeiben. Reméli, Vásárhely nem az első és nem is az utolsó hazai település, amely részese lesz hasonló akciónak.
Önkéntesek kísérik majd a japán diákokat. A jelentkezőket hétfőn a városházán tájékoztatták. Fotó: DM/DV
Önkéntesek kísérik majd a japán diákokat. A jelentkezőket hétfőn a városházán tájékoztatták.
Fotó: DM/DV

A japán diákok két hétig maradnak Vásárhelyen, ahol már hétfőn toborozták azokat az önkéntes fiatalokat, akik kísérők lehetnek. Közel 40-en jelentkeztek. A városházán tartott tájékoztatón ott volt Nagy Cecília is. A jelentkezés legfontosabb feltétele az angol vagy japán nyelvtudás. Kiderült: az utóbbit is többen beszélik. A 18 éves Cecília 2 éve önszorgalomból látott neki a japán tanulásának. Azt mesélte, interneten próbálja elsajátítani a bonyolult nyelvet. Kísérőként pedig csiszolja majd a tudását. Reméli, hogy nem fogják be a fülüket a japán diákok, ha meghallják majd a kiejtését – jegyezte meg Cecília, aki beszél angolul is.
Változatos programokkal várják a diákokat, akiknek lehetőségük lesz Vásárhely és hazánk kulturális és természeti értékeinek megismerése mellett a kikapcsolódásra is – tudtuk meg Göbl Vilmostól, a polgármesteri hivatal sajtóreferensétől. A japán fiatalok kirándulnak Ópusztaszerre, de a tervek szerint ellátogatnak majd Budapestre, Esztergomba és Tihanyba is.

Szeretné megismerni a magyarokat

„Szeretnék sokat tanulni a magyar szokásokról, zenéről, táncról, kultúráról, gasztronómiáról, hogy a tapasztalatokat a jövőben hasznosíthassam. Ha felnőtt leszek, szeretném a baráti kapcsolatokat tovább mélyíteni, és sokat tanulni, hogy a mostani nehéz helyzet ellenére majd egyszer én segíthessek a magyaroknak" – írta egy 16 éves japán lány, miért szeretne Magyarországra jönni. A lánynak több rokona is meghalt a katasztrófában, szülei pedig munka nélkül maradtak.

Olvasóink írták

 • 11. Cheguevara 2011. július 20. 00:14
  „DESZKÁS ! Akkor sem dicsérendő, hogy nincsenek munkahelyek Hódmezővásárhelyen és az helyet, hogy csinálnának munkahelyeket ilyen dicsérendő ötleteket szülnek.”
 • 10. deszkás 2011. július 19. 18:37
  „CHEGUEVARA ! Akkor is dicsérendő bárki az "ötlet szülőanyja".”
 • 9. Cheguevara 2011. július 19. 14:16
  „A japánok 127 millióan vannak = 13 darab Magyarországnyi japán van.
  A hódmezővásárhelyiek 47 ezren vannak. 2700 darab Hódmezővásárhely város tenné ki Japán lakosságát.”
 • 8. Cheguevara 2011. július 19. 13:57
  „Európában elsőként Hódmezővásárhely városa fog megszűnni munkahely hiány miatt!!!
  Európában elsőként Hódmezővásárhely város hívott vendégeket a katasztrófa sújtotta területről.
  Európában elsőként Hódmezővásárhely városa fog megszűnni munkahely hiány miatt!!!”
 • 7. Én2 2011. július 19. 12:07
  „Lenne itt Vásárhelyen is mivel foglalkozni van elég szegény gyerek és felnőtt azokat kellene felkarolni először.”
 • 6. mivan? 2011. július 19. 09:01
  „Szép dolog, jó dolog. Ez az igazi vírtus! Jótékonykodunk közben a hátsónk meg kivan a gatyából.”
 • 5. manstein 2011. július 18. 23:25
  „Micsoda egy birka vagy, moderátor! Először engeded előzetes moderálásnál megjelenni a hozzászólásomat, és csak utólag törlöd ki?! Bepanaszollak a főnöködnél!

  Ilyen egy elmebajos rendszert. A normális újságok nem törődtek a pletykákkal, akik meg igen, azok is inkább megszüntették a kommentelést, nem ezt a majomkodást választották.”
 • 4. booo 2011. július 18. 20:49
  „3. manstein
  Azért ezeket a szerencsétlen gyerekeket kár lenézni! Semmit nem tehetnek arról ami az országukban történt!”
 • 3. manstein 2011. július 18. 19:59
  „<moderálva>”
 • 2. almaszósz 2011. július 18. 18:38
  „A teljesség kedvéért az általam említett cikk: http://www.delmagyar.hu/hodmezovasarhely_hirek/gyerekek_nyari_ingyenebedjere_gyujtenek_vasarhelyen/2219207/”
 • 1. almaszósz 2011. július 18. 18:13
  „Nagyon nemes gesztust tesz Vásárhely ezzel, de egyet nem szabad elfelejteni!
  Pár héttel ezelőtt arról volt cikkezés hogy a VÁSÁRHELYI GYEREKEKNEK /rászorulóknak/ a nyári szünetben étkezésre gyűjtenek pénzt és most meg azt olvasom hogy a külföldi gyerekeket idehoznak és elviszik országot látni. Sajnálom szegény japánokat de a vásárhelyi gyerekeket még jobban! Valahogy nagy a kontraszt! Nem?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Letartóztatta a bíróság a vásárhelyi szatírt

Előzetes letartóztatásba helyezte a bíróság a köznyelv által csak vásárhelyi szatírként emlegetett férfit. Tovább olvasom