Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 21°C Még több cikk.

Grosics ellen is futballozott a vásárhelyi Zsótér István

Hódmezővásárhely - A 73 esztendős vásárhelyi Zsótér István 41 éve, 1967-ben akasztotta szögre a stoplist, de a labdarúgástól a mai napig nem szakadt el.
A szabadrúgásgóljairól híres egykori csatár ma a vásárhelyi nyugdíjas lakóparkban él feleségével, de nem elhagyatottan, magányosan: gyermekeik, unokáik szinte mindennap egymásnak adják a kilincset.

Az egykori kiváló labdarúgó, Zsótér István és felesége, Hajdú Mária 2003 őszén költözött be a vásárhelyi nyugdíjaslakóparkba. Ezt elsősorban Mária egészségi állapota indokolta, több gerincvelőműtéten esett át, nehezebb lett a mozgása, és a belvárosi, emeleten lévő lakást földszintesre „cserélték". De nem maradtak magukra, két fiuk és négy unokájuk rendszeresen vendégeskedik náluk.

Az egykori kiváló vásárhelyi focista már nyugdíjas.
Fotó: Tésik Attila

– Nem vagyok tősgyökeres vásárhelyi, Kunágotán születtem, majd 9-10 évesen kerültem Mezőhegyesre, ott kezdtem el focizni – kezdte történetét Zsótér István, aki csak névrokona a mindszenti polgármesternek. – Gyerekként meghatározó élmény volt az Újpesti Dózsa vendégszereplése, abban az időben – a második világháború után – tojásért, szalonnáért, húsért, lisztért vállaltak meccseket vidéken; olyan nagy infláció tombolt, hogy az étel számított biztos „valutának". Akkor láttam először focizni Szusza Ferencet, akivel később együtt játszhattam a liláknál.

Édesanyját 11 évesen veszítette el. A mezőhegyesi majorságban édesapjával és testvéreivel szinte cselédként dolgozott. A növénytermesztői szakközépiskolából két évet Kiszomboron végzett – ekkor megszűnt a suli –, majd Vásárhelyen fejezte be tanulmányait, ahová 1952-ben került. Zomboron a megyei II. osztályú együttesben játszott, majd Vásárhelyen következett a hasonló szintű Építők és Petőfi. A katonaság után került az Újpesthez, ahol 1957 tavaszától 1958 augusztusáig hat bajnokin szerepelt, 3. és 7. lett a gárdával.

– Óriási egyéniségekkel, Várhidivel, Göröccsel, Szuszával játszhattam együtt; Tatabányán Grosics ellen – akkor ott védett – léphettem pályára. A vásárhelyiek közül a Jászberény elleni hazai a legemlékezetesebb, 7–1-re győztünk, négy gólt rúgtam.

Az egykori csatár ma a vásárhelyi lakóparkban él.
Fotó: Tésik Attila

Miután visszatért Vásárhelyre a MÁV HMTE-ben és a MEDOSZ-ban, NB III-ban rúgta a bőrt. A sport, a labdarúgás mellett mindig dolgozott: a Sztahanov Tsz-ben volt agronómus gyakornok, a megyei tanács mezőgazdasági osztályán hírszolgálatos munkatárs, és a Csongrád Megyei Állami Gazdaságok Igazgatóságán is tevékenykedett. A stoplist 1967-ben akasztotta szögre, ebben az évben végzett a debreceni agrártudományi egyetemen. Ezt követően, 1970-től vezető beosztásokat töltött be, 1994-ben a Hód-Mezőgazda Rt.-től ment nyugdíjba. A labdarúgással nem szűnt meg a kapcsolata:

– Baráti társasággal rendszeresen fociztam, például a kórház csapatában, és a strandon is volt egy „bandánk". A kilencvenes évek elején pár hónap erejéig a klub vezetőségében is szerepet vállaltam. Hét éve, 2001 óta elsősorban a feleségem mellett a helyem, a betegsége miatt szüksége van rám. De nem feledkeztek meg rólam: a HFC-től mindig kapok bérletet, sajnos, a meccsekre nem tudok elmenni, de a televízióban megnézem az összecsapásokat. A focit nehéz abbahagyni: tavaly augusztus 20-án Mártélyon pihentünk, és játszottam fél órát. Élveztem, de nagyon nagy izomlázam lett utána – kemény volt a pálya talaja...

Neki játszott a zenekar

A labdarúgók a hatvanas években is sztárok voltak. Vásárhelyen is. Zsótér, ha a felségével betért a Fekete Sas kerthelyiségébe, a zenekar rögtön neki játszott, és a postás úgy is megtalálta a levéllel, ha csak a nevét írták a borítékra. A szabadrúgásoknál rendre az ő nevét skandálta a közönség – 25-30 méterről sok gólt szerzett szabadból –, és amikor megnyerték a félidényes bajnokságot az NB III-ban, az utolsó fordulókban már 4-5 ezer ember szorongott a stadion lelátóin. Népszerűségével sohasem élt vissza, viszont vallja: a csapatsport miatt jó közösségi emberré vált.

Olvasóink írták

  • 1. Zs.Márti 2008. február 06. 19:17
    „BÜSZKE VAGYOK RÁD!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felborult egy trágyát szállító pótkocsi Hódmezővásárhelyen

Hódmezővásárhely - Személyi sérülés nélküli közlekedési baleset történt kedden reggel… Tovább olvasom