Délmagyar logó

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 25°C Még több cikk.

Gyertyák gyúlnak a vásárhelyi Emlékpont falánál

Hódmezővásárhely - Rendhagyó történelemórákkal, történeti előadással és ünnepi gyertyagyújtással emlékeznek Hódmezővásárhelyen az Emlékpont Múzeumban a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapjáról 2008. február 25-én, hétfőn.
Hatvanegy évvel ezelőtt, 1947. február 25-én rabolták el és hurcolták a Szovjetunióba Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt főtitkárát. A polgári politikus lefogása szimbolikus erejű volt: azt bizonyította, hogy a kommunista párt erőszakos hatalomátvételt készít elő. Kovács Béla jogellenes fogva tartása nyilvánvalóvá tette a politika szereplőinek és a demokratikus Magyarországban reménykedőknek, hogy az MKP hadjáratot indított ellenfeleivel szemben, s proletárdiktatúra kiépítésre tör. Kovács Bélát megjárta a kényszermunkatáborok kegyetlen világát. Évekkel később, 1955-ben térhetett haza; az igazságtalan meghurcoltatás és a fogság megpróbáltatásai következtében 1959-ben 51 évesen meghalt.

A Magyar Köztársaság Országgyűlése 2000-ben döntött arról, hogy a jövőben minden év február 25-én a középfokú oktatási intézményekben emlékezzenek meg Kommunizmus Áldozatainak Emléknapjáról.

Az emléknap részeként rendhagyó tanórákat tartanak a hódmezővásárhelyi Emlékpont Múzeum történészei a diákoknak. A kutatók által tartott órák segítségével a tanulók megismerhetik Kovács Béla fájdalmas történetét, megtudhatják, hány áldozatuk volt Magyarországon és világszerte a különböző kommunista diktatúráknak, de képet kaphatnak egy a köztudatban és a történelemtanításban kevésbé ismert tragédiáról, a Holodomorról, vagyis az 1932-33. évi Nagy Ukrán Éhínségről is.

Az Emlékpont Múzeum ünnepi megemlékezésére február 25-én, hétfőn 17 órától kerül sor. Dr. Lázár János Hódmezővásárhely polgármestere, országgyűlési képviselője köszöntőjét követően Dr. Kun Miklós történész, a Károli Gáspár Református Egyetem Kremlinológiai Intézetének vezetője tart előadást a kommunista diktatúrák világáról. Ezt követően a résztvevők az áldozatok emléke előtt adózva gyertyát gyújtanak az Emlékpont falánál.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szexis színésznők pikáns helyzetekben Vásárhelyen

Hódmezővásárhely - Egy erotikus elemekkel fűszerezett fergeteges vígjáték szemtanúi lehetnek február… Tovább olvasom