Délmagyar logó

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 10°C | 24°C Még több cikk.

Hatórás műszakot tervez a vásárhelyi porcelángyár

Hódmezővásárhely - Napi 6 órában foglalkoztatná dolgozóit a visszaesett megrendelések miatt az Alföld Porcelán Edénygyár Zrt. Az érintettek felháborodtak, s jogi eljárást fontolgatnak. A céget támogató önkormányzat azt mondja: a város számára az a fontos, hogy a gyár működjön, és ne bocsássa el dolgozóit.
Felháborodtak a vásárhelyi Alföld Porcelán Edénygyár Zrt. dolgozói, amikor hírül vették, hogy a gyár vezetése az eddigi napi 8 óra helyett ezentúl 6 órában akarja foglalkoztatni fizikai munkásait. A céget nemrégiben 37,5 millió forinttal támogatta a vásárhelyi önkormányzat annak érdekében, hogy ne kelljen az utcára tenniük 20-25 embert. A francia Guy Degrenne konszern tulajdonában lévő, elsősorban úgynevezett hotelporcelánt készítő vásárhelyi vállalat tavaly óta hetven dolgozóját bocsátotta el a válság miatt. Így csökkent az edénygyáriak létszáma a jelenlegi 270 dolgozóra.

– Nem tudjuk, mi lesz, úgy hírlik, hogy jelentősen kevesebb bért is kapunk, s már ez is rosszul érint mindenkit. A legnagyobb baj azonban az, hogy olyan új kollektív szerződést készítettek elő, amelyben nem szerepel, mennyi ideig tart a 6 órás munkarend – fogalmazta meg több edénygyári dolgozó.

Úgy tudjuk, hogy az edénygyáriak hajlandók ezer-ezer forinttal is hozzájárulni ahhoz, hogy az üzemi szakszervezet, ha másként nem megy, jogi úton lépjen fel a terv ellen. A helyzetről már jogásszal is konzultáltak.

Tímár Tibor vezérigazgató: Arról egyezkedünk, hogy hány hónapig tartson a csökkentett munkaidő. Fotó: Tésik Attila
Tímár Tibor vezérigazgató: Arról egyezkedünk, hogy hány hónapig tartson a csökkentett munkaidő. Fotó: Tésik Attila

– Folyamatosan tárgyalunk a cégvezetéssel, próbálunk velük egyezségre jutni, abban a tudatban, hogy az edénygyár különböző pályázatokat készített és adott be munkahelymegőrző támogatásokra. A legnagyobb baj, hogy a tervezett napi 6 órás munkaidő 25 százalékos bércsökkenést is jelent, ráadásul még nem derült ki, hány hónapig kellene ebben a munkarendben dolgoznunk – erősítette meg lapunknak Takács Mária. A független szakszervezeti alapszervezet titkára hozzátette: azt szeretnék elérni, hogy a tervezett munkaidő-csökkentést csak meghatározott időszakra vezessék be, s ha ez letelt, ismét üljenek le velük egyezkedni.

Tímár Tibor, az edénygyár vezérigazgatója megerősítette, hogy folyamatosan tárgyal a szakszervezettel ez ügyben. – Még a General Electrics óriásvállalat is a csökkentett munkaidő bevezetésére kényszerült a válság miatt. Hozzájuk képest pedig mi igencsak kis gyár vagyunk – tette hozzá.

Megkérdeztük az ügyről Lázár János polgármestert is, aki alig két hete adta át a város közel 40 milliós támogatását annak érdekében, hogy senkit ne kelljen elbocsátani az üzemből. A városvezető lapunknak azt mondta: Vásárhelynek az a fontos, hogy a gyár működjön, és továbbra is alkalmazza munkavállalóit, akik pedig a jelenlegi gazdasági helyzetben választhatnak a 6 órás foglalkoztatás vagy a biztos munkanélküliség közül.

Olvasóink írták

 • 7. Tökmag 2009. április 01. 09:07
  „Én nagyon örülnék egy 6 órás állásnak , 1 éve nincs munkám , és még a segély se jár áprilistól . Szívesen cserélnék egy 6 órában dolgozó porcelángyárival . Szóljon aki a helyemre akar jönni !!!”
 • 6. Én2 2009. március 24. 11:24
  „Íréstudatlan nagyon jó látod a helyzetet, vásáhelyi pm-nek mindegy hány órában dolgoznak az emberek ő akkor is császár, de hogy a vásárhelyi emberek miből élnek, hogy tudnak megélni a 6 órás mbérből az őt nem érdekli.Sem a többi pénzes embert.”
 • 5. skorpio21 2009. március 24. 05:06
  „A gyár más részlegében már hónapok óta 6 órában dolgoznak az emberek,annak ellenére,hogy volt,hogy minden nap voltak elbocsájtások!Több tíz dolgozótol váltak meg és a maradék fél éve 6 órában dolgozik (volt,hogy 4 órában) ,viszont megkövetelik tőlük a 8 órás teljesítményt!!!”
 • 4. idir 2009. március 23. 20:08
  „Sajnos,hiaba probalnak egyezkedni,ha a cegnek nincs megrendelese,akkor a tulajdonos ugysem fog munkabereket fizetni,mert nincs mibol.”
 • 3. Írástudatlan-Tdi. 2009. március 23. 19:59
  „XMANÓ. Te nagyon elvagy tévedve. Úgy is lehet ám bóldogúlni munkanélkül mint a kisebbség.Vagy segély melett feketén dólgozni de ha nagyon ügyes valaki akkor szinte a végtelenségig lehet szociális segélyen és vígan dólgozhat feketén és jól meg él ezekből. Nem egy de nem is kétembert ismerek akik már évekóta így keresik meg a betevőjüket. Mert mondhatsz te bármit is. Becsületes munkából már régóta nem lehet megélni. Egyépként nálunk itt Magyarországon már válság vólt a mostani előtt is.Adót meg kár fizetni csak azért hogy a gyílkos uralkodók zsebét tömjük. Mi fizessük Európában a legtöbb adót éhbér fizetésből. Megkérdezném tőlled mint becsületesen adózót hogy hová tüntek el teszerinted a befizetett milliárdok? Mert nállam nincs és nállad? Aki itt munkából akar megélni becsületesen és nem lopni rabólni akar az bizony csak a feketemunkából tud megélni.”
 • 2. xmanó 2009. március 23. 18:49
  „Szerintem még mindig jobb ha 6 órában dolgozol,mintha segélyre vágnak!A segély az néhány hónap után ,utána örülnél,ha találnál egy bejelentett 6 órás állást a válság közepén!”
 • 1. Írástudatlan-Tdi. 2009. március 23. 18:17
  „Hát a munkahely lehet hogy meglessz mentve de a dólgozók bizony éhen fognak veszni. Még a nyólcórai minkabér is kevés a biztos megélhetéshez nem hogy a hatórai.Ebbőlis látszik hogy a Francia tulajdonos is tiszta hülyének nézi a Magyar dólgozókat. Mondlyuk teljesen jogosan. Ebben az úgynevezett országban mindent meglehet csinálni. Mivel nálunk nem létezik kórmány csak gyílkos uralkodók.De látom hogy megmozdúlt valami végre! Úgy is kell hogy összefogva jogi útra terelni a dólgot. Mondlyuk úgy sem fog sikerűlni változtatni a kialakúlt helyzeten. Idézem a FIDESZES pólgármesterünket: Lehet választani a biztos munkahely vagy a biztos munkanélküliség között. Ezekszerint a FIDESZ is hasonlóan áll a dólgokhoz mint a gyílkos SZOCIALISTÁK. Nem igaz hogy az a milliomos pólgármesterünk nem tudja felfogni hogy még a hidegvízre sem elég az a szar hatórai munkabér. Ebből is lelehet vonni a konzekvenciát a FIDESZ sem lenne képes a váltság kezelésére. Csak is és kizárólag a hatalom megszerzése és hogy most már ők fólytatnák tovább a szabadrablást. Az egyik kutya a másik eb!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Negyven urnafülkét váltottak meg Vásárhelyen

Hódmezővásárhely - 125 ezer forintért reformátusok, evangélikusok is válthatnak urnafülkét a vásárhelyi Szent István katolikus templomban. Tovább olvasom