Délmagyar logó

2017. 09. 19. kedd - Vilhelmina 13°C | 25°C Még több cikk.

Házak a vásárhelyi ingyentelkeken

A két éve Vásárhelyen kiosztott ingyentelkeken már jó néhány család fölépítette a házát. Így Tunyogiék is, akik tavaly decemberben költöztek be Soós István utcai új otthonukba. Az itt lakók most már azt szeretnék, ha járda is épülne, hogy ne kelljen a kocsiúton tolni a babakocsit.
Dani és Bíborka édesanyjukkal, Tunyoginé Fejes Annával új házukban. Fotó: Tésik Attila
Már aszfaltos úton lehet megközelíteni a vásárhelyi Soós Imre utcai új házakat. A porták nagy részét még nem védi kerítés, és a nemrég befejezett, vagy még most is tartó építkezés nyomait is lehet látni. Az önkormányzat elsőként itt sorsolt ki ingyentelkeket fiatal családoknak. Még 2004-ben ötvennyolcan adták be pályázatukat a polgármesteri hivatalhoz, hogy telekhez jussanak. Közülük huszonnyolcnak sikerült is. A szerződés szerint két éven belül el kellett kezdeni rajtuk a házépítést.

A Soós István utca első portáján lévő épületbe már be is költöztek tulajdonosaik. A Tunyogi család eddig a háziasszony édesanyjánál lakott, de most már önálló otthonuk van.
– Anyukám barátnőjével beszélgetett erről a lehetőségről, s innen jött az ötlet, hogy mi is pályázzunk. Szerencsére sikerrel jártunk – emlékezett a kezdetekre Tunyoginé Fejes Anna.

A két kisgyermekével – a két és fél éves Danival, valamint a hamarosan egyéves születésnapját ünneplő Bíborkával – gyesen lévő édesanyától megtudtuk, hogy az építkezéshez szükséges alaptőkét párja eladott parasztháza jelentette. Ehhez persze még hitelt is fel kellett venniük.
– Sokan irigykednek ránk, mert ingyen kaptunk telket. Ha jobban belegondolnának, tudnák, hogy manapság építkezni sem olcsó dolog. Mi például a hitelfelvétel miatt 16 esztendőre elköteleztük magunkat a bankkal – folytatta az édesanya.

A könnyűszerkezetes, 100 négyzetméteres ház építésében a család és a barátok is kivették a részüket. A sok munkáskéznek, valamint az egyszerűbb technikának köszönhetően a 2004. novemberi alapozás után egy évvel később már költözhettek is Tunyogiék.
– Pontosan 2005. december 5-én jöttünk ide. A két kicsinek így már az új szobába hozta a Mikulás az ajándékot – árulta el Anna.

Szép lassan valódi kis közösséggé kovácsolódnak az itt lakók. Mivel szinte minden lakott házban van apróság, így kész gyermekparadicsom az utca. Nem egyszer előfordul, hogy két felnőtt vigyáz egyszerre több gyermekre is.

Az utcában már nyolc házban laknak, a többi portán még tart az építkezés. Béketelep ezen része teljesen új. A Soós István utcaiak azt szeretnék, ha a Mester utcán végig, egészen a főútig lenne járda. Így nem kellene az út szélén tolni a babakocsit, s a buszmegállóhoz igyekvők is nagyobb biztonságban lennének.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Keviépnek adott igazat a megyei bíróság

Első fokon pert vesztett a vásárhelyi önkormányzat a debreceni Keviép Rt.-vel szemben. A kivitelező… Tovább olvasom