Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

Hilda újra felfedezi szülőfaluját – 10 éve alig volt az utcán

Székkutas - Szomszédja jóvoltából kapott elektromos kerekes széket a székkutasi Bozó Józsefné Hilda. A 22 éve szklerózis multiplexben szenvedő asszony betegsége miatt az utóbbi évtizedben az utcára is alig jutott ki. Most újra felfedezi szülőfaluját.
22 esztendeje szenved szklerózis multiplexben a székkutasi Bozó Józsefné Hilda. A kétgyermekes asszonyt nagyon fiatalon támadta meg a gyógyíthatatlan betegség. Állapota azóta folyamatosan romlik, gyógyszerekkel próbálják szinten tartani. A fiatalkorában a helyi kézilabdacsapatban játszó, átlövéseiről ismert asszony 10 esztendeje segítséggel is csak nagy nehezen tudott kimozdulni otthonából. A kór miatt nehezen artikulál, s a lakásában is csak a bútorokra támaszkodva tud lassan közlekedni.

– Annak idején az egyik napról a másikra remegni kezdett a kezem, majd nem sokkal később csak olyan furcsán, szabálytalanul tudtam magam elé rakni a lábam. Nem tudtam, hogy miért. Aztán kiderült... – mondta.

A 42 éves Hilda folyamatosan alkalmazkodott állapota változásaihoz, lelke azonban nem tudja elfogadni, hogy teste börtönében él. Előbb munkaképtelenné vált, aztán nem tudott barátaival, ismerőseivel találkozni, nem tudott otthonról kimozdulni. Csak azokkal találkozott, akik meglátogatták.

– Nagyon szerettem beszélgetni, imádtam kézilabdázni, ám mindezek, ahogy korábbi életem, már a messzi múlt emlékeivé váltak – mondta. Hilda nemrégiben kapott egy hagyományos kerekes széket, ám azt már nem tudta hajtani. A férjét kellett megkérnie, hogy tolja ki néha legalább a ház elé.

Hilda az elektromos kerekes székben segítőivel Nagygyörgy Évával és Daraki Zoltánnéval.
Hilda az elektromos kerekes székben segítőivel Nagygyörgy Évával és Daraki Zoltánnéval. Fotó: DM/DV

A beteg asszony élete azonban nemrégiben gyökeresen megváltozott, miután egy elektromos kerekes széket kapott volt iskola- és csapattársa révén.

– Igazi csoda történt! Ismét kinyílt előttem a világ! Rájöttem, olyan volt az elmúlt évtized számomra, mintha egy kicsit meghaltam volna. Gyorsan megtanultam, hogyan kell irányítani a széket a joystickkel. A legszívesebben száguldoznék egész nap, hogy ismét felfedezzem magamnak a falut, és találkozzak régi ismerőseimmel. Már egymagam járok a boltba, postára és az orvoshoz, s menet közben rám-rámcsodálkoznak az emberek. Nagyon jó érzés találkozni velük. És persze esténként én is szívesen kigurulok az utcára, hogy pletykálkodjak egy kicsit az asszonyokkal. Hiszen ez is az élet része, az én új életemé is – újságolta boldogan.

Darakiné átérezte Hilda helyzetét

Hilda szomszédasszonya, Daraki Zoltánné nemrégiben 3 hétig ágyban fekvő beteg volt, s így, mozdulatlanságra kárhoztatva tudta átérezni, mennyit szenvedhet az otthonába zárt egykori iskolatársa. Elhatározta, segít rajta. Darakiné munkahelye informatikusán át jutott el a vásárhelyi Nagygyörgy Évához, aki tudta azt, amit a beteg asszony nem, hogy a közgyógyellátáson lévő Hildának alanyi jogon jár a közel egymillió forint ér.

Olvasóink írták

 • 20. totyogo 2010. október 02. 08:23
  „Sajnos a betegek semmit sem tudnak a jogaikról. Az orvosoknak meg nem érdeke , hogy felvilágosítsák Őket. Miért kellett ennek a szegény asszonynak eddig várnia az életet jelentő kerekesszékre???????
  Szégyelje magát a háziorvosa a szociális gondozási Központ vezetője a Polgármester Úr és Mindenki aki ölbe tett kézzel várta a csodát 22 évig!!!!!!!!!!!!!
  Hildának pedig sok erőt és egészséget kívánok a továbbiakban.”
 • 19. Lacko84 2010. szeptember 27. 09:30
  „15. 4Angel!
  Nekem
  meg oylat meséltek hogy egyik orvosnak adták a kezébe az 5ezret és azt mondta hogy köszönöm már kávéztam! Mennyit kellett volna adni?”
 • 18. sylvice 2010. szeptember 26. 21:47
  „Jucika!!! Ha olvasod ezt a hozzászólást, tudd, hogy nagyon hiányzol!!!!”
 • 17. Filctoll 2010. szeptember 26. 20:56
  „Hát ez valóban nagy csoda! A beteg ember 10 év után megtudta hogy JÁR Neki INGYEN az elektromos szék!
  Látszik hogy 10 évig milyen "szakértelemmel" gondozták Őt!
  Örülök hogy sikerült megkapnia a gépet!
  ABSZURDISZTÁN !”
 • 16. zoltanszabo 2010. szeptember 26. 11:25
  „Miért kellet 10 évet várnia szegény embernek? A családja is utánna érdeklődhetett volna ha már a háziorvosa nem volt képpes utánna nézni.Neki lett volna kötelessége.Minden tisztelet a segítőknek! Jó egészséget,kitartást,sok szeretetett kívénok Híldának,a családnak a segítőknek.”
 • 15. 4Angel 2010. szeptember 25. 16:55
  „Az orvos aszt tudja nyújtani a kezét a boríték után !!

  Én halódtam, olyat is hogy ki hívta az orvost és szegény néni 500 Ft adott neki az orvos mondta ez még benzinre sem elég !!!

  Itt tartunk .

  Hildának, meg minden jót !”
 • 14. lepkevár 2010. szeptember 25. 08:03
  „Nem is olyan messze Székkutastól egy másik falu háziorvosa egy fiatal 40 éves szintén közgyógyellátott mozgássérült ( szellemileg teljesen épp) férfivel közölte : " Jó helyen van ő a szobában otthon" ! Pedig neki is alanyi jogon a betegségéből adódóan jár ez a fajta kocsi!
  Na, ez a vérforraló és nem az, amikor a háziorvos egyszerűen nem tud a lehetőségekről de elfogadja a szakemberek segítségét!”
 • 13. ametiszt73 2010. szeptember 25. 06:38
  „Egy csodálatos ember-Darakiné Jucika- megint csodát tett, az emberségével,kitartásával !
  Kedves Hilda !
  Csodálatos felfedezést és nagyon sok ilyen barátot kívánok neked !
  Szívmelengető érzés,hogy újra emberek között lehetsz és nagyon sok erőt,kitartást kívánok !
  Ölellek: Ildikó-Pécsről”
 • 12. krojo 2010. szeptember 24. 21:48
  „Kedves Hilda, minden jót kivánok én is, sok-sok örömet még az életben!

  Lacko84, nagyon nagy dolog, amit az Anyukádért teszel, minden elismerésem a Tied és a Párodé! nagyon sok eröt, kitartást kivánok Mindhármótoknak a jövöben!”
 • 11. FeketeMamba 2010. szeptember 24. 21:15
  „Az a szomorú, hogy az adónkból nem jut az ilyen betegek életére. Nem jut. Nem jut mert fel kell vennem 2,8millió havi fizetést mert megérdemlem politikusként ugye....

  Hildának üzenném, hogy ma már kezdik jobban ismerni ezt a kórt, és talán nem is olyan messze a gyógyulás!”
 • 10. történész 2010. szeptember 24. 19:07
  „Sajna sz..rik itt mindenki,hogy kinek mi jár.fekete pontot kapnak az orvosok ha valakin segítenek...sok dologról nem világosítanak fel.be kellene perelni az orvost, meg a szoc ,gondozót,hiszen ők biztos tudták..”
 • 9. Lacko84 2010. szeptember 24. 18:10
  „Jó egészséget kívánok énis Hildának! Mi tudjuk párommal hogy milyen ez a betegség mivel sajnos édesanyám is ebben szenved 7-ik éve.:( Nála 42 évesen ugyan igy a kéz remegésével kezdődött és a látás romlással,pár év múlva romlott az állapota és a mozgása nehezebb lett. Eddig panelban lektunk az 5-iken ahonnan szegénykém nem tudott lejönni 1 évig,mert még le lehet lebitr volna de fel már nem és mivel 80-90kg között van igy nem igazán birtam volna kivel felvinni,így úgy határoztunk párommal eladjuk a lakást és kerteset veszünk. Hála az égnek sikerült és most épp a kertes házat újjítjuk és kb 1 hónap múlva kész is lessz és itt azért már többet tud mozogni sétálni itt a kert kitud ülni,tud beszélgetni a szomszédokkal,könnyebben eltudnak jönni hozzá a ismerősök. 25 éves fiú létemre én vok az ápolója én járok neki az orvoshoz meg mindenhova,de sajnos nállunk is nagyon szégyen a háziorvos,kötöszködik mindig velem,mindig beleköt vmibe,volt hogy másfél évig nemis volt kint édesanyámnál.:( Volt hogy menyasszonyom ment gyógyszert íratni mert én épen más dolgot intéztem és vele is egyből kötöszködött. Nem elég baj nekünk hogy huszonévesen nekem az édesanyámat kell ápolnom mikor még ő is fiatal meg miis fiatalok vagyunk párommal,még kötöszködik a háziorvos is. Édesanyám most is kórházban van mert 5-6 havonta bekell feküdni erősítésre. Megbeszéltük ez igy nem mehet tovább és pár nappal ezelőtt orvost váltottunk,mert nem akartuk ezt tovább így csinálni. Szerencsére találtunk egy jó orvost ahova mind a 3-an átíratkoztunk. Csak azért írtam le mert felháborít milyen orvosok vannak,és ezért kapják a fizetésüket. Szégyeljék magukat.”
 • 8. smalltown 2010. szeptember 24. 17:36
  „szegyen, hogy erre ennyit kellett varnia!:(
  Haziorvos is szegyellje magat, s mindenki, aki segithetett volna, de nem tette.
  Jo egeszseget Hildanak, koszonet a szomszedoknak!”
 • 7. békaügetés 2010. szeptember 24. 15:54
  „A Háziorvosa nem tudta,hogy alanyi jogon jár a kerekesszék a közgyógy ellátottaknak?”
 • 6. niemand 2010. szeptember 24. 14:14
  „vannak még jót akaró emberek. Köszönet az iskolatársnak, jó kerekezést és egészséget Hildának!”
 • 5. airwaves 2010. szeptember 24. 14:12
  „Milyen gyarlóak vagyunk! A máskor oly természetes dolgok hogy felértékelődnek egy ilyen tragédia után. Ha egy kicsit szerényebbek és segítőkészebbek lennén egymással amennyivel más lenne a világ.
  Sajnos nagyon rosszindulatú, önző, érzéketlen és írígy lett a magyar. Tisztelet a kivételnek!
  Hildának boldog, teljes életet kívánok!”
 • 4. Ányez 2010. szeptember 24. 14:05
  „Minden jót kívánok én is Hildának! Erőt és sok-sok szeretetet!”
 • 3. henriette.m 2010. szeptember 24. 13:40
  „Kivánok a Hölgynek minden jót, további életcélok kitüzését!!!”
 • 2. gróf 2010. szeptember 24. 13:24
  „"- Igazi csoda történt! "
  Szomorú, hogy ez nálunk csoda!”
 • 1. Magica 2010. szeptember 24. 13:11
  „És a háziorvosa se tudta h alanyi jogon jár az elektromos szék?!....és több évről beszélünk...milyen orvos az ilyen?!...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyugodt város lehet Vásárhely

Hódmezővásárhely - Novemberben Skóciában tárgyal a Cittaslow – nyugodt város –… Tovább olvasom