Délmagyar logó

2017. 09. 20. szerda - Friderika 10°C | 18°C Még több cikk.

Holdfény hátán fejlődnek

Hódmezővásárhely - Kis ábrák segítik eligazodni a napirendben az autistatábor résztvevőit Vásárhelyen. Az Aranyossy módszertani központban idén összesen 15 gyerkőccel foglalkoznak. Szegedről érkezett ide ikerlányaival Szabó Gabriella, aki gyógypedagógusnak tanul, hogy otthon is fejleszthesse a 6 éves Viktóriát.
– Indítsd a lovat, Márkó! Figyelj, dobom a labdát! – ösztönözte Kissné Hatvani Erika lovasterapeuta a vásárhelyi Aranyossy Ágoston Egységes Módszertani Központ speciális autistatáborának egyik kis tagját. A 7 éves fiúcska láthatóan örömmel feszített Holdfény hátán. Tapssal indította a lovat, és próbálta nem leejteni a színes csörgőlabdát.

Míg a lovardában néhány kisgyerek Holdfény hátán lovagolt, addig az intézményben a fejlesztő foglalkozásoké, a játéké volt a főszerep. Az egyhetes táborban az idén 7 óvodás, azaz 5–7 éves korú, és 8 iskolás, vagyis 8–16 éves fiatal vendégeskedik. Az autista gyerekek számára nagyon fontos a rendszeresség, az, hogy pontos napirend szerint teljen az idő – hallottuk Kissnétől. Utóbbi fogalmát nem igazán ismerik, ezért kis ábrák segítségével tudatják velük, hogy mikor mi következik.

Az ovis csoportban minden kicsivel egy-egy gyógypedagógus vagy -asszisztens és leendő asszisztens foglalkozik. Az intézmény nemcsak óvoda és iskola, hanem gyakorlati hely is. Az egyik asztalnál Szabó Gabriella saját lányaival, Viktóriával és Gabriellával játszott.

Márkó örömmel lovagol a pónin Erika (balról) segítségével. Fotó: Korom András
Márkó örömmel lovagol a pónin Erika (balról) segítségével.
Fotó: Korom András

– A lányok kétpetéjű ikrek. Gabi egészséges, Vikiről 4 évesen derült ki, hogy autista. Már korábban is volt jele, amire a családtagok figyeltek fel. Gabihoz képest viszonylag késve kezdett el beszélni. Majd egyszer csak abbamaradt a kommunikáció – magyarázta a 36 éves édesanya, aki egyedül neveli lányait. Szegedről érkeztek a táborba. Az asszony tanárnő, de két évvel ezelőtt beiratkozott a gyógypedagógiai szakra azért, hogy otthon is fejleszteni tudja 6 éves lányát. Gabriella fél év őrlődés után tudta feldolgozni Viktória állapotát. Először járnak a vásárhelyi táborban, de az édesanya szerint már most sokat fejlődött a kicsi.

– A lovaglást szereti a legjobban. Megnyugszik a lovak közelében. Szívesen beszélget velük, és az egyensúlyérzéke is jobb lett. Ami talán a legfontosabb, hogy biztonságban érzi magát a táborban – magyarázta. Viktória ugyanis nem mindenkit fogad el. Ha valaki nem szimpatikus neki, akkor megfogja a kezét, és kivezeti a teremből. Gabriellával egyébként nagyon jó testvérek, félszavakból megértik egymást – árulta el az édesanya.

Olvasóink írták

  • 1. Hmmm... 2010. július 14. 13:38
    „A napokban lattam egy nagyon jo filmet, ami igaztortenetet dolgoz fel. Egy autista leanyrol szol, aki nehezen, de az anya kitartasa es egy rendkivul jo pedagogus segitsegevel fantasztikus eredmenyt ert el. Lathato a massag, de ez nem azonos a kevesebb fogalmaval.Az autistak is fantasztikus eredmenyeket kepesek elerni, hiszen specialais kepessegekkel rendelkeznek. Sok sikert kivanok a munkahoz! Sajnos egyre es egyre tobb ilyen gyerek szuletik. Meg van ra a magyarazat, akit erdekel, nezzen utana.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Élménymedence épül a gyerekeknek

A jövő hét végén már birtokba vehetik a gyermekek a vásárhelyi Török Sándor Strandfürdő legújabb hátsó medencéjét. Tovább olvasom