Délmagyar logó

2018. 03. 21. szerda - Benedek -7°C | 3°C Még több cikk.

Hová tűnt János vitéz kardja?

Hódmezővásárhely - Siralmas állapotban van a Népek Játszótere. A János vitéz történetét bemutató festett fajátékok közül sok megrongálódott. Ha valóban a rendeltetésének megfelelően csak a kisgyermekek használnák az európa parki eszközöket, nem tört volna le sok állatfigura és Mária feje, nem sírna fedő után két szemetes is.
Úgy tűnik, a vásárhelyiek szó szerint értelmezték a Népek Játszótere elnevezést, hiszen a játszótéren történt rongálásokat megnézve jól látszik, hogy nem csak a kisgyermekek látogatják a játékparkot. „A tündérnemzetség gyönyörű körében"- ahogy az egyik játékon olvasható-, valami nincs rendben, ha az a 3-4 éve elkészült játékokat ennyire tartja becsben.

Hová tűnt János vitéz kardja? - GALÉRIA

Mindent Vásárhelyről

A delmagyar.hu hivatalos Hódmezővásárhely Facebook oldala, nem csak vásárhelyieknek.

 
A Népek Játszóterét Kő Boldizsár szobrászművész egy évig tervezte és a kivitelezés után 2009-ben gyermeknap alkalmából vehették birtokba a gyerekek. Az előző években átadott Népkerti és a Damjanich utcai játszóterekhez hasonlóan, a Népek Játszótere is a Tiszta Szívvel Egyesület által szervezett jótékonysági koncertek bevételeiből és a helyiek felajánlásaiból épült.

A képeken látható, hogy néhány esetben a felismerhetetlenségig, funkciójukat elvesztve szomorkodnak a festett facsonkok, lefejezett játékok. Az egyik homokozóba a fiát karjában ringató lefejezett Máriát ábrázoló táblának dől egy-két, a földből kiemelt oszlop és feliratozott tábla. Mellettük a földön hever a homokozó tetejéről leemelt, eltört kupola. Nyilván nem az óvodások műve. De a gyökerestől kirángatott fa sem nekik köszönhető. A terepen végignézve a legtalányosabb kérdést mégis János vitéz adja: a járda fölött átívelő átjárót díszítő, a levegőben lovát hetykén megülő mesehős kezéből ugyanis hiányzik a kard. Még bakot tartva sem lehet odáig felkapaszkodni. Hogyan sikerült mégis letörni?

Hová tűnt János vitéz kardja? - GALÉRIA

Pár hónap múlva itt a tavasz. A mérleghintán, a homokozókon és a hintákon kívül alig maradt itt használható játék, és ez azoknak okoz majd legnagyobb bánatot, akikért a játszótér épült: a gyerekeknek.

Olvasóink írták

 • 15. Lillencs 2013. január 25. 19:19
  „Ide is kellene hajítani pár kamerát, és gyorsan elszoknának az unatkozó tinik a játszótérről.”
 • 14. xenopus 2013. január 25. 15:41
  „Ha "car" minőségű vagy nincs karbantartva, esetleg elhasználódik nem szabad csodálkozni hogy letörik! Külön szerencse hogy e miatt baleset NEM történt. A Damjanich utcán amikor átadták a játszóteret, egy forgó játék okozott egy kislánynak komoly sérüléseket. Persze ezzel nem volt tele a helyi sajtó sem, hírzárlat volt. Pedig minden felelősség a városé, akár mit is mondanak! Ha nem felel meg a biztonsági szabályoknak és minősítéseknek inkább most bontsák le míg nem történik tragédia.
  4. CaptainChaos
  Én sem szeretek arra járni.”
 • 13. gthomek 2013. január 25. 13:28
  „Európa park :D
  Lázárhelyen :D MUHAHA :)”
 • 12. Bendegúz007 2013. január 24. 08:05
  „Kinézetre még rongálás előtt nagyon meseszép volt,nekem sokkal jobban bejött sőt ilyet bírnák elképzelni a Stefánián,a mostani ultramodern helyett.”
 • 11. Lázárhelyi 2013. január 23. 17:30
  „Bezzeg a mi "jános vitézünk" nem tűnik el soha, ott van mindenhol, ha kell, ha nem...
  Egyébként a játszótér silány, rossz minőségű. Már a létrejötte után néhány nappal voltak minőségből adódó problémák. Gondozás, karbantartás, állagmegóvás persze nem!”
 • 10. tothis18 2013. január 23. 17:17
  „Hiába no, kikérték Jánost, mög elvitték a kardját is, ezzel irthatja a gonosz emböröket, akik Svájcban gyűjtik az pénzüket...
  Oszt azt is tudni köll ám,hogy tüzelőfa lössz ebbül, sajna ilyen ez a barbár nép itt, hát nem Pöstre mönt sok-sok pénzzé, hanem itt maradt s ném tud dogoznyi!
  Ögyébként, aki azt javasolta, hogy lé köllött vona szörölni, nöki jár a piros pont, csakhát ugyi, azok az autók nem erre vannak ám véve,hanem furikázzunk Pöstre mög máshova, többi gép mög széköt hord ide-oda, möd ilyesmi, nem láttak egyször som ott a nagy házba,hogy télire bövitték a gangra a kisasztalt mög a széköket...nem votak lusták :)”
 • 9. Hétszűnyűkapanyányimonyók 2013. január 23. 06:39
  „Ezek retusált képek..... Egy ilyen magas közerkölcsű, bűnözéstől mentes városba az ilyen nem lehetséges!
  XD”
 • 8. skid 2013. január 23. 06:21
  „Csak hogy mondjak valami okosat is, Ausztriában télire beszedik sok helyen a játszóeszközöket illetve a fapadokat.
  Úgysem használják őket, így sokkal tartósabb.”
 • 7. deszkás 2013. január 22. 13:28
  „De a Fürdőtől -SZABÁLYOSAN- balra kiforduló autóst rögtön észre lehet venni azaz büntethető. Mert "felszerelt" de minek is?”
 • 6. CsengeleMSN 2013. január 22. 10:29
  „Hósmezővásárhely?”
 • 5. hani66 2013. január 22. 10:10
  „Kérdem Én,hol a gondos felügyelet? A szakszerű karbantartásról,elvégzendő javítási munkákról már nem is beszélve.Sajnálatos módon a város összes játszóterén lenne mit javítani,mert ilyen állapotban -hiányos korlátok,törött csúszdák,állati ürülékkel teli homokozók...- pont a gyermekekre életveszélyesek.Ki és mikor hajlandó tenni ezek ellen??”
 • 4. CaptainChaos 2013. január 22. 09:14
  „Nem tudom mennyiben van szó rongálásról, illetve mennyire természetes elhasználódásról.
  Egy játszótér azért nem egy galéria. Ha a kardot ki lehet venni János Vitéz kezéből akkor ki is veszik. :)

  Mindenesetre a sétálóutcán minden villanyoszlopra jutott egy kamera, némelyikre kettő is.
  A város egyes utcáit is indokolatlanul bekamerázták, csak le kell szerelni és átrakni a játszótérre.
  Oszt annyi....”
 • 3. lepkehalo 2013. január 22. 09:12
  „Ne keverjetek már mindenbe politikát! Vandálok mindenütt vannak, függetlenül a társadalom értékrendjétől. Hol többen, hol kevesebben, de vannak. Sajnos ez a játszótér is elég kietlen helyen van, szinte vonzza a "bátor" primitíveket. Talán be kéne költöztetni a belvárosba, ahol a házak között nagyobb figyelmet kapna.”
 • 2. balihoho 2013. január 22. 08:36
  „Azzal, hogy a Fidesz, Orbán vezér javaslatára, az európai értékrenddel való szembe helyezkedésre buzdít bennünket, egyúttal annak erkölcsi értékrendjét is el utasítja, sajnos!”
 • 1. DMagóg 2013. január 22. 07:26
  „Sértve fogadtuk a félázsiai minősítésünket, pedig még a barbárok is köztünk élnek!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tíz óra alatt teljes bevetési készültségben

A helyi polgári védelmi szervezet mozgósítási gyakorlatát, és háromévenként szokásos felkészítését hajtották végre hétfőn Hódmezővásárhelyen. Tovább olvasom