Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 13°C | 24°C Még több cikk.

Huszonnégy órán át beszél a történelemről

Egyedülálló rekordkísérletre készül a vásárhelyi Koller Zsolt, aki huszonnégy órán keresztül kíván előadást tartani a magyar történelemről.
Koller Zsolt és kiadatlan kötetei. Fotó: Tésik Attila
A Vásárhelyen élő Koller Zsolt saját bevallása szerint gyermekkora óta él „a történelem rabságában", s 1998 óta foglalkozik vele írásaiban és történelmi előadóként, eddig 18 könyvet és tanulmányt készített, ezek saját bevallása szerint tudományos munkák és kalandregények. Eleddig azonban egyetlen egy sem látott napvilágot. A 34 esztendős vásárhelyi férfi éppen ezért kitalálta, hogyan hívhatja fel önmagára a világ, de legalábbis az ország közvéleményének figyelmét: megpróbálja felállítani a leghosszabb egyfolytában tartott előadás világcsúcsát. Tervei szerint a jövő pénteken délután 4 órától a vásárhelyi Mozaik Kamarateremben kezdődő csúcskísérletén a huszonnégy óra alatt eljut a honfoglalástól Rákóczi 1735-ös haláláig.

– Tisztában vagyok azzal, hogy ez a világrekord-kísérlet, mely a Guinness-rekordok szabályai szerint zajlik majd, nem fogja megváltoztatni az emberek értékítéletét, legfeljebb elgondolkodnak majd azon, hogy miért vállaltam magamra ekkora feladatot – mondta. Hozzátette: az ötletet azonnal felkarolta Lázár János polgármester, országgyűlési képviselő, aki a rendezvény előtt megnyitót is mond.

Koller Zsolt az embert próbáló feladat főpróbáját már megtartotta: 15-16 órán keresztül beszélt témájáról, s akkor is csak azért hagyta abba, mert más teendői elszólították. Egészségügyileg is megpróbált felkészülni az előadásra, melyen óránként csak tíz perc szünetet tarthat, s négyóránként fél órát pihenhet majd – a Guinness-szabályai szerint. Azt pedig, hogy valóban szakavatottan szól a témáiról, majdan – mondta – a Magyar Tudományos Akadémia, illetve a Zürichi Magyar Történelmi Egyesület tagjai ellenőrzik. Előadása közben egy bárszéken ül majd, és segédeszközként legfeljebb jegyzeteire támaszkodhat.

– Ahogy a Zürichi Magyar Történelmi Egyesület előadásain, most is érdekesen és érdekfeszítően fogok beszélni – mondta Koller. – Leginkább attól tartok, hogy a hangszálaimat erőltetem meg. Éppen ezért már konzultáltam szakorvosokkal, hogyan óvhatom meg azokat a megerőltetésől.

Koller Zsolt célja, hogy ismert legyen, s végre megjelenhessen a Magyar Történelmi Vázlatok című, kéziratban lévő könyve, lényegében ennek anyaga teszi ki az előadás szövegét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nagytakarítás a sírkertekben

A mindenszentekre készülve a vásárhelyi önkormányzat is besegít a helyi temetők takarításába. A… Tovább olvasom