Délmagyar logó

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 13°C | 22°C Még több cikk.

Iskolabusz helyett új járatok

Hódmezővásárhely - Iskolabusz helyett különcélú menetrend szerinti járatokon utaznak szeptembertől a vásárhelyi diákok, így biztonsági öv és gyermekülés sem kell.
Szeptembertől a külterületi tanulókat iskolabusz helyett különcélú menetrend szerinti járatokkal szállítják a vásárhelyi iskolákba. Minderről a legutóbbi közgyűlésen határoztak a város képviselői, amellyel így évente mintegy 2 millió forintot takarít meg Vásárhely. Nem kell a szolgáltatónak pluszpénzt áldoznia a KRESZ-módosítás szerinti biztonsági felszerelésekre. Korábban lapunkban is foglalkoztunk azzal, hogy várhatóan szeptembertől a 135 centinél alacsonyabbakat gyerekülésben, a magasabb gyerekeket biztonsági övvel kell rögzíteni az iskolabuszokon. A menetrend szerinti, régebbi típusú járatokon nincs biztonsági öv, az újabbakon az első négy ülésnél található. Gyermekülés viszont semelyikben nincs, de nem is kötelező.

Hétköznap reggel és délután 5 autóbusszal hozták-vitték a külterületekről a diákokat. A mindennapos testnevelés keretében, az úszásoktatásra is iskolabusz szállította az általános iskolásokat. A szolgáltatás évente mintegy 35 millió forintba kerül, amelyből az önkormányzat több mint 12 millió forintot, míg a kistérségi társulás 23 milliót finanszíroz.

Iskolabusz a hódmezővásárhelyi uszodánál. Ezután különcélú menetrend szerinti járatoknak hívják majd ezeket az autóbuszokat. Fotó: Tésik Attila
Iskolabusz a hódmezővásárhelyi uszodánál. Ezután különcélú menetrend szerinti járatoknak hívják majd ezeket az autóbuszokat. Fotó: Tésik Attila

Nyári menetrend

Változik a helyi járatú buszok menetrendje. A 7-es, 9-es és 16-os vonalon keddtől már csak kétóránként járnak. Megszűnt a 6T, a 9T és a 12T jelzésű Tesco-járat, mert az áruházlánc nem finanszírozza tovább a működésüket – tudtuk meg Kelemen Lászlótól, a Tisza Volán Zrt. területi igazgatójától. A helyközi közlekedésben is történtek változások: a hét utolsó tanítási napján, s az első tanítási napot megelőző napon, valamint a tanév tartama alatti munkanapokon közlekedők a nyári szünidőben leálltak.

A pusztaszéli viszont véglegesen megszűnt, szeptembertől
az iskolabuszként működő reggeli és délutáni busz szállítja majd azokat, akik arra akarnak utazni.

Olvasóink írták

 • 3. Szemif 2009. június 23. 20:06
  „Tudjátok ebben az a vicces, hogy ha nem kerül elő ez a jogszabály, akkor senkinek nem jut eszébe, hogy legyen az iskolabuszokban biztonságiöv. Ráadásul tetszik vagy nem az iskolabuszok szépen szétbombázzák a menetrendszerinti személyszállítást, mert ha nem tűnt volna fel volános buszokat vonnak el a forgalomból, és ahelyett, hogy új járatok indulnának, amire bárki felszállhat iskolabuszok jönnek létre, amire csak akkor jutsz fel ha a sofőr haverja vagy (már persze ha nem vagy iskolás). Például itt van Pusztaszél! Eddig naponta két busz ment ki oda, amit bárki használhatott, most majd lesz iskolabusz, az egyszerű földi halandó meg mehet autóval vagy biciklin. De, ha már gyerekülés meg biztonsági, ennyi erővel a bukósisak is kötelező lehetne, elvégre még a végén beüti a fejét az ablakba. Ráadásul marhára nem segít semmit, például Pörbölynél az öv nehezen állította volna meg az MDmot-ot....ezt leszámítva meg kisiskolásokkat szállító busszal nem nagyon történt súlyos baleset. Az egész vita egy vihar egy kiskanál vízben.”
 • 2. Beth 2009. június 23. 19:04
  „Még jó, hogy az én gyerekem csak ritkán fogja igénybe venni ezt a szolgáltatást. :P
  Maximálisan egyetértek az előttem szólóval!!!!!!!!!!!!!!”
 • 1. mattil 2009. június 21. 17:06
  „Karcagi Lásztló írása a Nol-on:
  http://nol.hu/velemeny/20090530-kedves_szulok
  El lehet olvasni és el lehet gondolkodni rajt! Én teljességgel egyetértek vele!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Biodízel-finomítót már nem terveznek Vásárhelyre

Hódmezővásárhely - Az eredeti tervek ellenére ebben az évben mégsem kezdi meg a termelést a Central EU Biofuels Hungary Kft. Vásárhelyre tervezett présüzeme és biomassza-erőműve. Tovább olvasom