Délmagyar logó

2017. 04. 30. vasárnap - Katalin, Kitti 5°C | 16°C Még több cikk.

Itthon lett a szegények tanítója

Hódmezővásárhely - Nem szerette a matematikát és a fizikát, később mégis matek–fizika szakos tanárként dolgozott évtizedeken keresztül a vásárhelyi Hegyi Erzsébet. A napokban kapta meg aranydiplomáját.
Még negyedikes korában figyelmeztette az egykori lánygimnázium igazgatója Hegyi Erzsébetet, hogy ne is reménykedjen, ugyanis nem jelentkezhet pedagógusképző intézménybe, mivel katolikus vallását nyilvánosan gyakorolja. Végül a tantestület döntött úgy, hogy szorgalmára és szociális helyzetére való tekintettel – akkor 11 kiskorú testvére volt – mégiscsak elküldik jelentkezési lapját a szegedi
tanárképző matematika–fizika szakára.

– Ez a két tárgy volt az, amelyet ki nem állhattam. Végül Mező Anna és Ronyecz József tanáraim révén szerettem meg. A főiskolán minden vizsgaidőszak végén jelentkeznem kellett a marxista tanszék vezetőjénél, aki mindig ugyanazt kérdezte: változott-e a világnézetem? Sosem változott. Emiatt biztos voltam benne, hogy sohasem lehetek tanár, de amikor 1961-ben megkaptam a diplomámat, máris volt helyem, a szegvári általános iskolában, ahol kémiát is kellett tanítanom. Ide fűznek a legszebb élmények – mondta. Szegváron nemcsak a gyerekeket tanította, a felnőtteket is a dolgozók esti iskolában, s foglalkozott a gyakorlótanításra érkezett szegedi tanárképzősökkel. Szorgalmát rendkívüli fizetésemeléssel már a második évben elismerték. Ezután két katolikus intézményben, a debreceni Svetits diákotthonban, majd a pesti Patrona Hungariae gimnáziumban kapott állást, hogy az 1970-es tanévet már a ladánybenei iskolában kezdje. Itt hozta létre a Bács-Kiskun megyében akkor egyedülálló matematika szaktantermet.

Nem szerette a matematikát és a fizikát, később mégis matek–fizika szakos tanárként dolgozott évtizedeken keresztül a vásárhelyi Hegyi Erzsébet. Fotó: DM/DV
Nem szerette a matematikát és a fizikát, később mégis matek–fizika szakos tanárként dolgozott évtizedeken keresztül a vásárhelyi Hegyi Erzsébet.
Fotó: DM/DV

– Hiába vagyok hívő katolikus, ahogy Szegváron, így Ladánybenén sem mertem templomba járni, nehogy retorzió érjen a munkahelyemen. Ha éppen nem utaztam haza a hétvégeken, akkor átmentem Tatárszentgyörgyre a szentmisére. A tanárnő 1982-től a kecskeméti II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolában, majd a rendszerváltás idején a pestszentlőrinci Gyöngyvirág utcai iskolában tanított. Aztán ezt az iskolát bezárták.

– 2000-ben költöztem haza Vásárhelyre, s ha a testvéreimet nem is taníthattam, az unokáikat segíthettem a matektanulásban, ezzel beteljesedett az egyik álmom. Annak idején ugyanis a szegények tanítója szerettem volna lenni, és ez az álmom idehaza, ha közvetve is, valóra vált. Fejlesztőpedagógus keresztlányom csak úgy tarthatta meg állását, ha vállalta, hogy matematikából gyenge felsős diákokkal foglalkozik. Így megírtam neki mind a négy felsős osztály egész évi óravázlatát, egy 80 oldalas, elsősorban rajzokat tartalmazó füzetet.

A tanárnő azt mondta, bár nagyon sok időt volt távol szülővárosától, azért mindig vásárhelyinek tartotta magát.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sürgősségi osztály fogadja a betegeket Vásárhelyen

Osztállyá fejlesztik a vásárhelyi Erzsébet Kórház-Rendelőintézet sürgősségi fogadóhelyét. A 277 millió forintos beruházás elkezdődött. Tovább olvasom