Délmagyar logó

2018. 01. 24. szerda - Timót -3°C | 4°C Még több cikk.

Japán szuperhősök és kimonó

Hódmezővásárhely -Japán szuperhősök, kiotói kimonó mintái jelennek meg a vásárhelyi Szabó Klára Petra kollázsain. 3 hónapot töltött a szigetországban, ahol egy buddhista szerzetesi családnál lakott. Régi álma vált valóra azzal, hogy kiutazhatott. Vendéglátói egy tradicionális japán esküvőre is elvitték.
Már többször próbálkozott a vásárhelyi Szabó Klára Petra képzőművész, hogy kijusson Japánba, de csak ötödik alkalommal sikerült bekerülnie az alkotók műteremprogramjába. Végül tavaly 3 hónapot töltött az 1300 éves múlttal rendelkező Mino városában, ahol buddhista szerzetesi családnál lakott – egy buddhista templomban.

A fiatal vásárhelyi művészt lenyűgözte Japán. Munkái itthon a Tornyai-múzeumban láthatók
A fiatal vásárhelyi művészt lenyűgözte Japán. Munkái itthon a Tornyai-múzeumban láthatók
– Már nagyon vágytam arra, hogy megismerhessem a kultúrájukat, a művészetüket, és beköltözhessek egy japán családhoz. Hatalmas élmény volt számomra a kint töltött idő. Belekóstolhattam az ottani életbe, még egy tradicionális esküvőn is részt vettem mint vendég. A házigazda középső fia nősült. Az esküvő napjára kitakarították a házat, feldíszítették a templomot. A menyasszony háromszor öltözött át. A buddhista szertartáson egy kézzel hímzett fehér, illetve piros kimonót viselt.

Mindent Vásárhelyről

A delmagyar.hu hivatalos Hódmezővásárhely Facebook-oldala, nem csak vásárhelyieknek.

 
A szertartás egyes részei hasonlítottak a mi templomi esküvőnkhöz. Igaz, ott szakéval köszöntötték az ifjú párt. Az esküvő után egy hotelba vonult a násznép, ahol a menyasszony már egy habos-babos esküvői ruhában volt. A vacsora hal, kagyló, valamint az elmaradhatatlan miso leves és persze rizs volt. Igazán fogalmam sem volt, mit eszem, a vendéglátóim mondogatták: egyek, mert nagyon egészséges – mesélte mosolyogva élményeit Klára, aki Japán előtt Észtországban alkotott.

A vásárhelyi művészt helybeli önkéntesek és Noriyo Yoshida ismert japán képzőművésznő gardírozta. – Vérbeli tokiói alkotóként sokszor jót mosolygott rajtam, milyen cukiknak gondolom a japánokat, konkrét elképzelésekkel mentem ki. Az biztos, hogy nagyon szorgalmasak és udvariasak, barátságosak – jegyezte meg a 30 éves festőművész, aki iránt nagyon érdeklődtek a sajtó munkatársai is.

Klára kollázsképeket készített Minóban. Kézzel készült és nyomtatott, úgynevezett washi papírra készített alkotásait a kiotói kimonó mintája, valamint a japán szuperhősök ihlették. Nagy kultusza van a szuperhősöknek és egyáltalán a figuráknak a szigetországban. Szeretik, ha a portékáknak van arcuk, vagy inkább lelkük, ezért a csomagolásokon is találhatók figurák vagy éppen mosolygós fejek – mondta a vásárhelyi művész, akinek már megvan a legközelebbi úti célja. Októberben Dél-Koreába, Szöulba megy alkotni.

Élménybeszámoló
Szabó Klára Petra csütörtökön a vásárhelyi Tornyai-múzeumban tartott interaktív beszámolót élményeiről. Mino városa Vásárhelyhez hasonló nagyságú, közel 20 papírgyára van, ahol tradicionálisan készítik a papírt. Alkotóként részt vett a lampionfesztiválon, amely hatalmas turistalátványosság Minóban. Ilyenkor közel 1000 lampionnal díszíti az utcákat. A Bethlen Gábor Református Gimnázium diákjai kézbe is vehették a washi papírt, és a vásárhelyi művész segítségével kézműveskedtek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyházi hiteleket is átvállalhat az állam

A kormány az egyházak által felvett devizahiteleket is szeretné konszolidálni - mondta Lázár János a hódmezővásárhelyi közgyűlés szünetében. Tovább olvasom