Délmagyar logó

2017. 11. 22. szerda - Cecília 5°C | 13°C Még több cikk.

Jól gondoljuk meg, hol váltjuk be az eurónkat!

Hódmezővásárhely - A hét elején már 300 forint fölé emelkedett az euró jegyzése. Hét hónapja nem volt ilyen gyenge a forint. Érdemes azonban megfontolni, hol váltjuk be megmaradt eurónkat, hiszen jelentős különbségek lehetnek a bankok és más, pénzváltással foglalkozó vállalkozások árai között akár városon belül is.
Hétfő délután átlépte a lélektani, 300 forintos szintet az euró, ezzel a magyar fizetőeszköz hét hónapos mélypontra került. Bár a nap végére valamelyest korrigált az árfolyam, másnap pedig további erősödés mutatkozott, még kedden is 298 forint körül járt az euró ára a bankközi piacon.

A forint gyengülése a közös európai devizával szemben a gazdaság valamennyi területén éreztetheti hatását. Emelkedhetnek a külföldi kiutazások költségei, ezáltal drágulhatnak az importtermékek, köztük a nyersanyagok, és az energiahordozók árai is. A leértékelődő forint közvetve valamennyi fogyasztási cikk árára, így végső soron minden magyar háztartásra hatással lehet.

Érdemes megfontolni, hol váltjuk be megmaradt euróinkat.
Érdemes megfontolni, hol váltjuk be megmaradt eurónkat.

A forintgyengülés a valutaárfolyamokban, azaz a tényleges készpénzforgalomban még inkkáb szembetűnő, nem mindegy azonban, hol és mikor vásárolunk illetve adunk el külföldi fizetőeszközt.
Kellő körültekintéssel sokat spórolhatunk, hiszen jelentős különbségek lehetnek a bankok és más, pénzváltással foglalkozó vállalkozások árai között akár városon belül is.

Hódmezővásárhelyen jelenleg 11 bank működik. Ezek közül a legtöbb valuta-tranzakciókkal is foglalkozik. Mivel nincsenek központilag meghatározott, kötelező árfolyamok minden pénzügyi intézmény maga határozza meg a külhoni pénzek napi vételi és eladási árát. Kedden délelőtt a vételi árafolyam az euró esetében 285,92 és 290,73, az eladási árfolyam 303,81 és 309,74 között mozgott a vásárhelyi bankfiókokban. Ez az 1-2 százalékos különbség több száz, vagy éppen több ezer forint megtakarítást illetve veszteséget jelenthet.

Ugyanakkor a valutaváltásra szakosodott cégekkel sokszor még többet spórolhatunk. Mivel a kisebb pénzváltóknak alacsonyabbak a költségeik, kisebb árréssel dolgoznak, így, sok esetben jóval kedvezőbb ajánlatokkal tudnak szolgálni, mint a más pénzügyi tevékenységet is végző bankok.
Hódmezővásárhelyen két valutaváltó működik. Ezek kedden 293 forint körüli összeget adtak egy euróért, emellett az európai közöspénz egységára 300 forint alatt maradt.

Persze el is költhető a külföldi nyaralásból, téli vakációról, üzleti útról megmaradt euró. A városban több nagyáruházban is elfogadják az EU-s valutát. Ilyenkor általában egy, a banki árfolyamokhoz hasonló váltószámmal kell kalkulálni. A boltok szinte minden esetben forintban adnak vissza.

A gyenge forint ellenére egyetlen valutapénztáraknál sem láttunk nagyobb tömeget. Pedig több nagyvárosban, így Szegeden is hosszú sorok alakultak ki a pénzváltóknál. Ott elsősorban azok keresték fel ezeket az üzleteket, akik euróban vagy más külföldi pénzben kapják a fizetésüket.

Olvasóink írták

  • 3. mivan? 2013. január 31. 11:11
    „Én már tudom hol váltom be. Sehol.”
  • 2. grafika88 2013. január 30. 12:22
    „a vásárhelyi népnek itt kell elmagyarázni ..hogyan ..mikor vegyen...v. váltson valutát ??? Nincs annyi gógyijuk , hogy maguktól is rájöjjenek ..gondolja az újságíró ????,”
  • 1. grafika88 2013. január 30. 12:13
    „Miből gondolj a a K... újságíró ..hogy nem így tesznek az emberek ?? Amikor veszik is jól körbenéznek ....v. nem nézi ki belőlük ??”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Három megyéből járnak Török Sándorhoz

A vásárhelyi hangszerkészítő és -javító, Török Sándor 34 éve űzi a szakmát. Tovább olvasom