Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 15°C | 27°C Még több cikk.

Jövő nyárra dől el, kitermelhető-e a földgáz Mindszenten

Mindszent - Várhatóan novemberig tart a kutatófúrás Mindszent határában, az eredményeket pedig jövő év közepéig értékelik ki – tudtuk meg a Mol és az Exxonmobil közös vállalkozásáról. A két cég földgázt keres a makói árokhoz tartozó területen.
Mindszent határában, a Miási út mellett augusztus közepén fúrótorony építésébe kezdett a Mol Nyrt. és az ExxonMobil Hungary Exploration and Production Kft. – számoltunk be egy hónappal ezelőtt lapunkban. Az amerikai világcég, az ExxonMobil Corporation és leányvállalatai nagy tapasztalatokkal bírnak a nem hagyományos szénhidrogének vizsgálatában, kitermelésében (Sziklás-hegység, Texas), bizonyították, módszereikkel a hatékonyság – a költségek csökkentése mellett – növelhető.

A fúrótorony építésének munkálataival augusztus végére elkészültek, és megkezdhették a kutatófúrást, amelynek célja a földgázkincs – ez a rész is az úgynevezett makói árokhoz tartozik, pontosabban a 106. és 107. blokkja – feltárása, kitermelhetőségének megállapítása. Pillanatnyilag is a kutatófurás zajlik, és a jelenlegi fázisban ennél nem tudnak többet – közölte Bacsur György, a Mol Nyrt. kommunikációs munkatársa. Több hónapos munka után derül ki a 4300 méteres mélységben található gázmező valódi nagysága, fekvése, hogy alkalmas-e ipari értékű, gazdaságos, tehát kereskedelmi célú kitermelésre.

Kutatófúrás a Mindszent-3 nevű kútnál. Fotó: Tésik Attila
Kutatófúrás a Mindszent-3 nevű kútnál. Fotó: Tésik Attila

A város vezetőit és az érdeklődő lakosságot is tájékoztatták a szakemberek. Elmondták, hogy a kutatófúrás tervezett időszaka 71 nap, és várhatóan novemberig tart – tudtuk meg Hevesi Tamás jegyzőtől. A 120×130 méteres részről kitermelt termőföldet megőrizték, így szükség esetén visszaállíthatják az eredeti állapotokat. A kutatófúrás eredményeit – szintén a tájékoztatón hangzott el – várhatóan 2009 közepére értékelik ki; amennyiben ez pozitív lesz, bányatelekké nyilvánítják a területet. Majd pedig meghatározzák a kitermelésnél alkalmazandó technológiát és a bekerülési költséget. Az viszont már most jó hír, hogy a fúrást végző nagykanizsai fúrócég bejelentkezett iparűzési adó fizetésére Mindszenten – mondta a jegyző.

Olvasóink írták

 • 11. Fábián Péter 2008. szeptember 27. 07:49
  „Kedves Hozzászólók!

  Keserédesen olvasom s hallom, hallgatom szülőfalumból a sok sületlenséget ami a mindszenti esetleges földgázkincsről és természetesen annak kitermelhetőségéről szól. Nagyon sok tév- és rossz információ kering, ezért javasolnám, hogy hozzáértő embereket, szakembereket kérdezzenek meg ez ügyben. Nem vagyunk sokan mindszentiek, kik e szakmával köteleztük el magunk. Kovács Kálmán ( Pöttyös Kovács) még annó dolgozott a Kőolajkutató Vállalatnál. S aki valóban valós infókat tud nyújtani, : Szécsi Ferenc, okl. olajmérnök, fúrómérnök, a Kőolajkutató Vállalat , majd az MB Kőolajkutató vezérigazgatója - Szolnokon él - több évig dolgoott az arab világban.....
  Szóval ha lehet csak tiszta forrásból merítsünk...
  Pár éve, mikor elvégezték az un 3D-s méréseket, s az első értékelhető infók rendelkezésre álltak, én voltam az első, aki "tudattam otthon", hogy "gáz van"...s lehet ebből valami:-)))))
  Maradok tisztelettel:
  Fábián Péter
  olajipari technikus
  a Kőolajkutató Vállalat, majd a MOL Rt dolgozója
  Maradok tisztelettel”
 • 10. sanyover 2008. szeptember 24. 20:18
  „A földgáz jelenléte annyira nem lehet bizonytalan, ha egész Makóig ér!Bizony a 6. pont nagyon is igaz. Iparűzési adót meg csak az éves bevétel után kell fizetni, eddig meg csak kiadás van-nemde?”
 • 9. Sanyover 2008. szeptember 24. 20:07
  „Itt csak az a kérdés, hogy az ártézi kutak nem fognak-e károsodni? szennyeződni, vagy elapadni?”
 • 8. 1 vélemény 2008. szeptember 24. 19:20
  „orbit !
  Abban egyetértek veled,hogy 19 év óta mindent eladnak.Egyik ktya,másik eb,bármely pártot,vagy kormányokat nézem.
  Azonban,nem biztos,hogy ezt a földgáz kitermelést M.o.bírná.Itt nemcsak az anyagi oldalát nézem.Az országunk kapacitása ehhez kevés.Rengeteg befektetés,és a f.gáz jelenléte,kitermelése,még bizonytalan.”
 • 7. 4 2008. szeptember 24. 17:35
  „A földgázt Magyarországon TILOS kitermelni, mert minden kitermelésnél csökkenne a kormány baráti Orosz elvtársak haszna.”
 • 6. orbit 2008. szeptember 23. 15:03
  „1 vélemény!
  Todod Te, hogy mekkora vagyona van a Mol-nak? A Magyar Államot meg nehogy elkezdjem sajnálni, amikor eszement baromságokra szórják a milliárdokat! Ehhez befektetés kell. Jól látod a kérdést! Az eredménye pedig olcsóbb gáz lenne. Ne akarjál már meggyőzni, amikor lassan húsz éve mást se látunk csak hogy eladnak valamit, amit azután bezárnak, mi meg vehetjük drágán ugyanazt külföldről! Vagy Te nem itt élsz?”
 • 5. 1 vélemény 2008. szeptember 22. 17:39
  „...ki finanszírozná a fúrást,kitermeléssel járó munkát,szakembereket,gépeket ? A sok milliárdot.....
  Az önkormányzat? Tudom ez hülyeség,de nincs az a költségvetés országosan ,amely ezt tudná fizetni,ami még a fúrások után is bizonytalan a gáz lelőhely megléte és mennyisége.Ehhez tőke kell, sok befektetés.”
 • 4. orbit 2008. szeptember 22. 15:26
  „Ha a fúrócég magyar (nagykanizsai), a Mol Nyrt. magyar, akkor mi pics@nak ide az amerikai?
  Emlékeztetnék egy lánctalpas harckocsi alépítményre szerelt repülőgép sugárhajtóműre, ami magyar szabadalom és egyedülálló a világon. Mindenhol ezzel oltják el a kútkitöréseket. Nem tudom elhinni, hogy a magyar szakemberek ezt és a makói kitermelést is ne tudnák megcsinálni. Be kellett engedni valakit, aki jól megtömi valamelyi illetékes zsebét a jogért és majd ő húz hasznot az értékesítésből is! Mi meg vesszük a gázt " jó áron". Madi in Hungary...”
 • 3. Írástudatlan. 2008. szeptember 22. 12:34
  „Na megint csak a talány marad szegény Mindszentieknek.Jól elhúzták megint a mézesmadzagot a szájuk előtt.Valószínűsíthető hogy csak ámításról van szó.Nem igaz hogy ennyi idő elteltével semmi konkrétumot nem tudtak mondani vagy csak kiakarják semmizni a Mindszentieket.Szerintem erről lehet szó!”
 • 2. kisnyúl 2008. szeptember 22. 11:02
  „szokás szerint nem lesz kézzel fogható haszna.ez olyan igazi magyaros sztori lesz”
 • 1. widéki 2008. szeptember 22. 08:36
  „Már alig várom, hogy Jockey, meg Bobby Hyuvesi ottan cirkáljon az olajmezőn az S-klasse Krazzal adótbehajtani... Ezámamagyarálom...:-)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Antal Imre vezeti a listát

Hódmezővásárhely - Eddig több mint hatvanféle ötlet érkezett az új vásárhelyi sportaréna nevére. Szavazni honlapunkon, a delmagyar.hu-n lehet, jelenleg az Antal Imre Sportcsarnok variációnak van a legtöbb támogatója, a voksok közel fele ezt favorizálja. Tovább olvasom