Délmagyar logó

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 18°C Még több cikk.

Kárpótlást kaphat az Erzsébet-kórház

Hódmezővásárhely - Peren kívül egyezne ki az állam négy kórházzal, köztük a vásárhelyivel is, ha az eláll a 2007-es ágyszámcsökkentés miatt kezdeményezett pertől. Az aktív ágyszámot akkor 315-ről 116-ra csökkentették, több osztály megszűnt.
Akár milliárdos kárpótlást is kaphat az államtól az Erzsébet-kórház a 2007-es leépítés miatt. Cserháti Péter, az egészségügyi tárca helyettes államtitkára az egyik országos napilappal közölte: külön egyeznének meg azokkal az intézményekkel, amelyek az előző kormány ágyszám-leépítése miatt beperelték a magyar államot, ám a Legfelsőbb Bíróság hiába döntött a javukra, a hatályba lépett jogszabályváltozások miatt már nem kaphatták vissza elvett ágyaikat.

A vásárhelyi Erzsébet-kórház 315 aktív ágyát Molnár Lajos egészségügyi minisztersége idején, 2007 elején előbb 161-re, majd 116-ra csökkentették. Teljes egészében megszűnt a fül-orr-gégészeti, a szemészeti és a bőrgyógyászati fekvőbeteg-osztály, jelentősen csökkent a sebészeti és a belgyógyászati ágyak száma. A leépítés ellen nem csak a város közgyűlése tiltakozott egyhangúlag – tízezres tömeg vonult az utcára 2007 februárjában, és élőlánccal vette körbe a kórház épülettömbjét.

Az épületeket is átalakították. Fotó: Karnok Csaba
Az épületeket is átalakították.
Fotó: Karnok Csaba

Molnár Lajos döntését 54 hasonló sorsra jutott egészségügyi intézmény támadta meg, de a miniszter a Fővárosi Bíróság Közigazgatási Kollégiuma előtt indult valamennyi pert megnyerte. A kórháztulajdonosok, így Vásárhely is ezt követően rendkívüli perorvoslatot kezdeményezett. Majd négy kórház, a keszthelyi, a debreceni, a békéscsabai és a vásárhelyi kártérítési pert indított az állam ellen, amelyben az elmaradt finanszírozást követelik.

Cserháti Péter hangsúlyozta: ha az érintett intézmények visszavonják az állammal szembeni követelésüket, és sikerül megállapodni az összegről, akkor a költségvetési tartalékalap terhére kártalanítják a kórházakat. A peren kívüli egyezség további feltétele, hogy később nem vesznek részt a várható konszolidációs programban. A négy kórház körülbelül 10 milliárd forintot követel, a tárca azonban csak ennek felét tartja méltányosnak. Cserháti elmondta: a peren kívüli egyezséget azért tartják jónak, mert a szakértők szerint az állam elbukná a kártérítési pereket, viszont a kár megállapítása újabb évekbe telne, s ez a kamatok miatt megemelné a költségeket.

Megkérdeztük a kárpótlásról az önkormányzatot. Göbl Vilmos médiareferens egyelőre nem kommentálta a híreket, azt mondta, korai még nyilatkozni az ügyről.

Olvasóink írták

 • 15. zoltanm 2010. szeptember 17. 08:18
  „nem csak a kórházat kell fejleszteni hanem elzavarni azt a sok semmirekellő zsebét húzogató borítékot váró orvost és fiatal tenni akaró orvosokat tenni a helyükre. ezzel többet segítene a városon. a maszek rendelőket meg megadóztatni hogy elmenjen a kedvük a betegeket nyúzni. szegeden már a nővérek osztogatják az orvosaik magán rendelőinek a számát a váróteremben órákat várakozó betegeknek , lehet itt is.
  állampénzen tanultak és most rajtunk lesznek milliárdosak, valaki számolja össze milyen vagyona van egy-egy orvosnak csak amit látunk autó, ház, gyerekeiket hol taníttatják. ott lenne a fejlődés ha rá lehetne őket kényszeríteni hogy segíteni akarjanak dolgozni akarjanak. ha megszerveznék a munkájukat eltudnának látni kellő embert, sok baj szűnne meg csak jószándékkal .”
 • 14. Én2 2010. szeptember 16. 17:17
  „Lehet, hogy Szegedre kell járni az orvoshoz mivel Vásárhelyen nincsennek orvosok.”
 • 13. jim1241 2010. szeptember 16. 12:48
  „akkor visszaállitanak mindent a nararancsos elvtársak?vagy orvoshoz megyünk tovább szegedre,szentesre erre válaszoljon nekem valaki”
 • 12. Én2 2010. szeptember 16. 10:17
  „lixus-kzs-igen egy híres kórház volt de csak vol- múlt időben- nincsennek rendes osztályok, nincsennek orvosok, ápolók,erről nem Gyurcsány tehet bár a mostani világban mindenért ő a felelős.Most kap vissza a fidesz sok pénzt akkor lássuk mennyit költ a kórházra, mit fejleszt belőle végre a betegekért lesz e a kórház, mert most csak van Miért kellett elküldeni a jó orvosokat. Nem Gyurcsány küldte el!”
 • 11. qutya 2010. szeptember 15. 17:55
  „Lázár harcoljon a megválasztói érdekeiért is. Vissza az elvett ágyakat és osztályokat!
  Ne csak szépen beszéljen, hanem tegyen is az érdekünkben. Elvégre ő képviselő. /csak sajnos nem a mi érdekeinket képviseli/”
 • 10. Lixus_kzs 2010. szeptember 15. 17:50
  „Én2 és szilmaril2! Mindkettőtöknek igaza van! Ez egy nagy múltú, a körülmények ellenére is jól működő kórház, amiben óriási potenciál volna, ha megkapnánk azt a finanszírozást amit a Gyurcsány-Bajnai kabinet elvett (aztán ellopott).”
 • 9. Én2 2010. szeptember 15. 17:19
  „szilmaril2 Nincs igazad, hiszen nem is tudhatod milyen a vásárhelyi kórház hiszen nem itt laksz. Jó volt míg meg volt az SZTk ami egy helyen volt és mindent megtaláltál. Most a leghülyébb helyekre rakták azokat az osztályokat ahová a legtöbb beteg jár. Pl. sebészet,fikikó, szemészet, tele van idős emberekkel akik bottal is alig tudnak feljutni. Ez ember kínzás. Biztos azért csinálták így, hogy pusztuljon a nép. Sebész orvosok nincsennek órákig kell várni egy pici-meleg fülledt váróban mire megjelenik egy orvos, hiszen ketten vanna. Nem is sorolom mert unásig tehetném.
  A régi felállású kórházunk sokkal jobb volt.”
 • 8. titi76 2010. szeptember 15. 17:13
  „Nem kell leszólni a kórházat,mert máshol sokkal rosszab betegellátás is van.Ja és az orvosok is itt jók,mert ha valaki szerint ez nem így van akkor menjen át Makóra és nézze meg,hogy ott hogyan bánnak a beteggel és akkor szóljon bármit is a kórházról.Igaz egy ambuláns rendelő központ tényleg nem ártana,de hátha ez a vágyunk is teljesül egyszer.”
 • 7. szilmaril2 2010. szeptember 15. 15:19
  „Nem kell leszólni ezt a kórházat. Mi kirándulni voltunk és a gyerek beteg lett. Salgótarjáni kórház, na az szörnyű!!! Van összehasonlítási alapon, mikor 5 órát vártunk a sürgősségi ellátásra agyerekkel és akkor is csak akkor nézte meg egy szakápoló, NEM orvos, mert elálltam a főnővér útját az ajtóban, nem engedtem tovább menni és szóltam, hogy egyre rosszabbul van a gyerek!
  A vesegörcsös ott fordult le a székről mellettünk, miután 3 órát várt az ellátásra, na akkor tolószékbe ültették, és kegyeskedett megnézni egy orvos! A betegek a hordágyakon kitolva a folyósóra, ahol csak minden második lámpa világított, az ápolónó ott szúrt vénát abban a sötétben a többi várakozó meg nézte!
  Az itteni kórház jól működik, tényleg, úgy hogy én men szólók, mert láttam, mi van máshol!!”
 • 6. 4Angel 2010. szeptember 15. 09:22
  „Akkor építhetnének, egy ambuláns, rendelőt mert össze vissza kell mászkálni most hol mit találok és egy idősnek, egész nehéz !!

  Nem beszélve arról, hogy a nőgyógyászaton, végigtolják, az altatásba, levő nőt és akik ott várakoznak, végig nézik ki van az ágyon Undorító szerintem ez a betegnek is elég kellemetlen, igaz ö nem látja mert alszik de akkor is undorító !!”
 • 5. egyolvaso 2010. szeptember 15. 09:09
  „Teljesen megegyezik a véleményem mattiléval. Akkor ez a struktúra még is csak megfelelő a kórház ellátási területébe tartozó lakosok egészségügyi ellátására? Szerintem nem! De nem biztos, hogy az aktív ágyak hiányoznak, hanem egy teljeskörű, minden szakmára kiterjedő, magas színvonalú járóbeteg szakellátási rendszer és az egynapos ellátások körének kiszélesítése. Valamint a Sürgősségi Osztály, ami remélhetőleg egy év múlva már nem csak vágyálom lesz, hanem valóság.”
 • 4. Agyalapi 2010. szeptember 14. 21:03
  „Nem kapok levegőt a meglepetéstől.”
 • 3. Filctoll 2010. szeptember 14. 19:58
  „Én2 - Gondolhatod !”
 • 2. Én2 2010. szeptember 14. 17:27
  „Jó lenne ha a korházra fordítanák ezt a nem kevés összeget, mert szörnyű állaptotok vannak ott.”
 • 1. mattil 2010. szeptember 14. 15:02
  „Tehát akkor az a kormány amelynek képviselői tüntettek annó az ágyszámleépítés ellen és azzal hőzöngtek, hogy mindent visszaállítanak majd, most tulajdonképpen mégiscsak jónak tartják ezt a csökkentett ágyszámot és továbbra is így képzelik el a jövőt? A megegyezés is emiatt van, hiszen még a sajuk maguk által indított kárpótlási perek kifizetését is soknak tartják.
  De nyugodtan elmagyarázhatja valaki, hogy mit értelmezek rosszul ebben a történetben”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elhagyott telephelyről loptak a vásárhelyi fiatalok

Lakossági bejelentés alapján értek tetten a Hódmezővásárhelyi Rendőrkapitányság járőrei két fiatalt, akik egy használaton kívüli telephelyre jártak lopni. Tovább olvasom