Délmagyar logó

2016. 10. 28. péntek - Simon, Szimonetta 3°C | 11°C

Két kerék, sok objektív Vásárhelyen

Fotóművészek szállták meg az elmúlt napokban Hódmezővásárhelyt, és igyekeztek minél jobb képeket készíteni a kerékpárosokról. Az anyagból jövő tavasszal kiállítást rendeznek az Alföld Galériában.
Vásárhely ötödik alkalommal látta vendégül a hazai fotóművészet jeleseit, akik idén a biciklikre és a biciklisekre koncentráltak. Két turnusban (összesen huszonhárman, a hazai, a vásárhelyi színeket Dömötör Mihály képviselte), két héten keresztül, június 4-étől 17-éig rótták az utcákat. Az első csoportot Módos Gábor, a másodikat Tóth József vezette, a szimpóziumot pedig a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete rendezte, és a Virág utcai alkotóház volt a főhadiszállás.

A város a szállásköltséget fedezte – tudtuk meg Hegedűsné Dékány Magdolna művészeti referenstől –, az elkészült anyagból katalógust állítanak össze és kiállításon is megtekinthetik a képeket az érdeklődők 2008 tavaszán az Alföld Galériában.

– Az új környezet mindig inspirál – árulta el Gáti György. – Ebben a városban komfortérzése van az embernek, és ez tükröződik a munkáján is. Ha a valóságnak csak egy kis részét ragadjuk is ki, a hangulat elárulja, ez a kép csakis Vásárhelyen készülhetett. A helyiek segítőkészek voltak, egy nő például feláldozta az ebédidejét azért, hogy a biciklije nyergét még egyszer lefotózhassam; aznap ugyanis motorral jött el otthonról és haza kellett mennie a kerékpárjáért.

– Én is elégedett vagyok – vette át a szót a debreceni Oravecz Attila –, a város lakói kedvesek, segítőkészek voltak és fantasztikus mennyiségű kétkerekűt láttunk és kaphattunk lencsevégre. Biztos, hogy jövőre is eljövök.

A helyiek úton-útfélen belebotlottak a városban a művészekbe. De ez a zaklatás nem zavarta őket.
– Imádok kerékpározni – közölte Kiss Lászlóné –, és jó ötletnek tartom, hogy a fotószimpózium éppen ezt, a biciklit és a bicikliseket választotta idén témájául. Azt hiszem, engem nem fotóztak le...
– Egyszer találkoztam a városban bolyongó fotósokkal – mondta kerékpárjára támaszkodva Habóczky János –, ez az Andrássy utca és a Virág utca sarkán történt. Jobb témát nem is választhattak volna, ugyanis Vásárhelyen, ebben a nagyra nőtt „faluban" ez az egyetlen igazán használható közlekedési eszköz, ezzel gond nélkül el lehet jutni bárhová.

Ezt tudhatta Kozák Albert, mert kerékpárt is hozott magával Budapestről. Be is járt mindent. A drótszamarak mellett Vásárhely nevezetes épületeit is lefényképezte.
– Nagyon érdekes volt az alkotótábor. Remekül éreztem magam és a közeljövőben még egy hétvégére visszatérek, mert nem tudtam mindent lefényképezni, amit szerettem volna – mondta Kozák Albert.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szoborügy: mindenki fellebbez

Legközelebb a Szegedi Ítélőtábla hirdethet ítéletet a vásárhelyi szoborügyben. A megyei bíróság… Tovább olvasom