Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 21°C Még több cikk.

Ketten is állnak egy lábon a Vásárhely-Szeged buszjáraton

Hódmezővásárhely - Ülőhely szinte csak azoknak jut a vásárhelyi Kossuth térről reggel 6.25-kor, illetve 6.28-kor Szegedre induló buszokon, akik a Bocskai utcai pályaudvaron szállnak fel a járműre.
Ráadásul a pár perccel hamarabb ide érkező csuklós 25-30 diákot is hoz Mindszentről, Mártélyról, akik a megyeszékhelyen tanulnak, így még ők is felnyomulnak a két buszra. Tegnap mi is kipróbáltuk az említett járatok egyikét.

Reggel hat óra múlt tíz perccel. Még csak néhány ember álldogál a ködben a Kossuth téri buszmegállóban Vásárhelyen. Kisvártatva azonban innen és onnan is egyre többen érkeznek a peronra. A tömeg akkor lesz igazán nagy, mikor egy Szentes feliratú csuklós busz áll meg, amelyről igen hangos társaság száll le: mintegy 25-30 középiskolás.

A vásárhelyi Kossuth téren főleg Szegeden tanulók szállnak fel a két buszra.
Fotó: Tésik Attila

Megtudjuk tőlük, hogy többségében mindszentiek, illetve van köztük néhány szentesi és mártélyi is. Azért érkeztek ilyen korai órán Vásárhelyre, hogy átszálljanak a hamarosan megérkező szegedi buszok valamelyikére. Ugyanis a megyeszékhelyen járnak iskolába.

A vonatot nem tudják pótolni

– Tíz percen belül három-négy busz is megy kora reggel Vásárhelyről Szegedre. A napokban a vasutasok sztrájkja is megnövelheti a busszal utazók létszámát, de a vonatokat nem tudjuk pótolni – tudtuk meg Mező Istvántól, a Tisza Volán Zrt. Csongrád megyei közlekedési-közszolgálati divíziójának igazgatójától. Néhány napig vizsgálják, vajon a vásárhelyi Kossuth térről munkanapokon 6.25-kor és 6.28-kor induló, s a megyeszékhelyre tartó járatokon valóban akkora-e a tömeg. Ha indokolt, akkor egy újabb vagy egy nagyobb buszt is forgalomba állítanak.

– Már harmadik éve majd minden reggel ugyanaz a műsor: négy körül kelek, aztán gyorsan összekapom magam, hogy elérjem a Vásárhelyre tartó buszt, onnan irány tovább Szeged – mondta el a mindszenti Molnár Attila.

A középiskolás fiú hozzátette: fölösleges a buszajtóban tülekedni, mert nagyon kicsi az esélye annak, hogy legyen ülőhely. Nemegyszer előfordult, hogy csak a sofőrtől mindössze pár centire tudott helyet szorítani magának, s szinte fél lábon álldogált az egész, közel félórás út során.

Horváth Krisztina csupán fél éve ingázik Mindszent és Szeged között. A diáklány már alig várja a tavaszt, mivel a vastag télikabátban nem igazán jó aszalódni a meleg buszon. Néha még annyi helye sincs, hogy levegye ezt a ruhadarabot. Fűteni azonban kell a buszt, mert mindig van egy-két utastárs, aki fázik.

Vannak azonban rutinos buszozók is. Ők szépen megvárják, míg a tömeg felpréseli magát az első két buszra, aztán ők kényelmesen utaznak a harmadikon. A kényelmes persze nem mindig azt jelenti, hogy ülve, de legalább a lábukon csak ők állnak, s mások nem.

A vasutassztrájk miatt is többen szállnak buszra.
Fotó: Tésik Attila

Mi is felszálltunk tegnap reggel a Kossuth térről 6.25-kor induló gyorsjáratra. Ülőhely már nem jutott, de állni nyugodtan lehetett. A középső ajtónál kapaszkodtunk, csak akkor kellett egy kicsit tornázni, amikor Szegeden több helyen is megállt a jármű, s az utasok egy része leszállt.

Olvasóink írták

 • 3. mobilus 2008. február 08. 08:20
  „A Tisza Volán szolgáltatása messze nem éri el azt a színvonalat, amit korábba na Hód-mező korábban nyújtott. Valószínű, a két évvel ezelőtti pályázat ügyében is politikai döntés született, ami randa következményének a köz látja kárát.”
 • 2. NTK 2008. február 07. 22:23
  „Mi a fenének nem lehet itt is ütemes menetrendet bevezetni mint a MÁV-nál. Mondjuk reggel 6 és fél 8 között akár 10 percenként is közlekedhetnének a buszok.”
 • 1. nickboy 2008. február 07. 19:03
  „Válságmenedzsment! Elégtelenre vizsgázott a volán!

  Eddigi pályafutásom egyik legszörnyűbb utazását éltem meg Szeged-Hódmezővásárhely között ma délután. A 16.05-ös busszal indultunk a Mars térről: MÁV sztrájk + hazautazó egyetemisták = iszonyat tömeg. Eredmény: épp, hogy felfértek az utasok a buszra, a Budapesti körutnál (!) már senkit nem vett fel a busz.

  Mivel elöl álltam, hallottam néhány infot: 1. a buszvezető 72 jegyet adott ki a Mars téren + jónéhány bérletes. 2. a mai napon nem ez volt az első járat, amely csak az induló állomáson vett fel utasokat. 3. az utasok kb 80 %-a Békéscsabáig ment.

  Kérdés:
  1. Miért nem kért a volán információt a Mávtól, hogy mely vonalak a leginkább túlterheltek?
  2. Miért nem indított mentesítő járatokat a volán? (legalább a fővonalakon, ha már korábban is tapasztalta a fent részletezett helyzetet)
  3. Hol van ilyenkor a menedzsment, amely azonnali utasítást adhat?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fekete pont: ferde lámpaoszlop

Hódmezővásárhely - Több mint egy hete áll ferdén a hódmezővásárhelyi Szegfű és Mária Valéria utca… Tovább olvasom