Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Ki kell vágni a nyárfákat, mielőtt tragédia történik

Ki kell vágni a nyárfákat, mielőtt tragédia történikAz aláírásgyűjtést B. Kovács Ferencné és lányai kezdeményezték a fák védelmében. Fotók: Imre Péter
Lakossági fórumon mondta el a városi főkertész, miért szükséges az irtás. Egy felszólaló az előzetes tájékoztatást hiányolta - joggal.
A vásárhelyi Liget sor nyárfáit ki kell vágni, a megkezdett munkát rövidesen folytatják – mondta a csütörtöki lakossági fórumon Rárósiné Tapodi Petronella, a város főkertésze. Ezt a jelen lévő erdészek is megerősítették.

Elhangzott: a Kása-erdő részeként védfasorként ültetett 42 fából betegség, korhadás miatt már 2011-ben eltávolítottak 7-et. A tavaly júniusi vihar után – akkor is okozott kárt lezuhant faág – növényorvosi vélemény állapította meg, a fák élet- és balesetveszélyesek, ki kell azokat vágni. A munkát januárban megkezdték, de lakossági tiltakozásra félbeszakították, erről egy hete írtunk (2017. február 11.: Megosztja a Liget sori lakókat a kivágásra ítélt nyárfák sorsa). Akadtak a törzs alapján egészségesnek tűnők, de a vázszerkezetben korhadásokat fedeztek fel a szakemberek. Az esetleges tragikus baleset kockázatát nem vállalhatja a város vezetése – hangsúlyozta Hegedűs Zoltán alpolgármester.

Kivágott fa korhadt törzse: tényleg jobb, hogy nem maradt a helyén.
Kivágott fa korhadt törzse: tényleg jobb, hogy nem maradt a helyén.

Az egyik felszólaló azt kifogásolta, elmaradt a tájékoztatás. Ha még a munka rajtja előtt elmagyarázzák nekik – a szakértői véleményt csatolva –, miért szükséges az irtás, megértik, és ügy sem lett volna. A fórumot tartó alpolgármester elismerte, ebben hibáztak. A folytatásban már arról beszéltek a szakemberek és a lakosok, milyen fával pótolják a nyárfákat. A főkertész elmondta: mezei juhart terveznek, 420 méteres szakaszon 105 csemetét ültetnek. A telepítést várhatóan tavasszal kezdik.
 

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Döntöttek a 47-es szélesítéséről

Döntöttek a 47-es szélesítéséről
A csütörtöki kormányinfón jelentette be a döntést Lázár János. Tovább olvasom