Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 14°C | 27°C Még több cikk.

Kiegyenesítik a vásárhelyi körforgalmat

Hódmezővásárhely - Meg sem kell mozdítania a kormányt annak, aki gyorsan – igaz, szabálytalanul – át akar hajtani kocsijával a 2006 őszén átadott tabáni körforgalmon.
A Pálffy, Szerencse, János és Dózsa György utca torkolatában hamarosan módosítanak az íven. A környékbeli kerékpárosoknak pedig KRESZ-előadást terveznek, nyilván ennek is megvan az oka.

Nem sikerült jól a Pálffy, János, Szerencse és Dózsa György utca kereszteződésénél 2006 őszén átadott csomópont. A tabáni templom tövében lévő kereszteződésben haladó autósok ugyanis a Pálffy utcáról a János utca felé haladva – vagy visszafelé – úgy tudnak áthaladni a körforgalmon, hogy nem kell meg sem mozdítaniuk járművük kormányát, azaz, az utat egyenesen képesek átszelni.

A Betonút Rt. által épített forgalomterelő amúgy meglepő módon igencsak veszélyes helynek számít, veszélyesebbnek, mint amikor még csak egyszerű kereszteződés volt a helyén. Leginkább a kerékpárosok miatt, akik közül sokan nem tudják, hogy itt hol vagy merre kell közlekedni. Így aztán gyakran előfordul – mi is találkoztunk ilyen esettel –, hogy a bicajosok a körforgalommal szemben közlekednek, ha úgy rövidebbnek tűnik számukra az út.

Kiegyenesítik a vásárhelyi körforgalmat.
Fotó: DM/DV

Dezső József városi rendőrkapitány is veszélyesnek nevezte a körforgalmat, mert az autósok sokszor kiegyenesítik, azaz nem lassítanak le, hogy ívben forduljanak, hanem egyszerűen átrobognak a csomóponton.

A városi rendőrkapitányság vezetője tervezi, hogy a Szerencse utcai olvasókörben a csomópont használatáról előadást tartanak a környékben élőknek. A múlt héten a helyszínen is meggyőződtek a szakemberek a helyzetről. A rendőrkapitány szerint a körforgalom belső szélénél elhelyezett terelőelemmel lehetne rávenni a legjobban az autósokat, hogy lassítsanak le, s tényleg ívben forduljanak céljuk felé. A város hamarosan felveszi a kapcsolatot a kivitelezővel.

Körforgalmak Vásárhelyen

Több körforgalmi csomópont is épült már Vásárhelyen. Az elsőt a Tóalj utcán a Tesco építette. A Pálffy és Szerencse utca sarkán lévő mellett egymás után kettő is található az Intersparnál. A Bagolyvár sarkánál építendőre már kiírták a közbeszerzési pályázatot. Körforgalmat tervez a város a Szőnyi és a Tóalj utca, az Ady Endre utca és a Hősök tere torkolatába, illetve az egyik legveszélyesebb kereszteződésbe, a Szántó Kovács János és a Jókai utca találkozásához is.

Olvasóink írták

 • 11. Zsolt 2008. február 24. 06:05
  „Állítsuk fel élire !”
 • 10. Babe Rick 2008. február 21. 09:28
  „Egy autósnak:
  A körforgalmat pontosan nem a forgalom lassítására, hanem gyorsítására, de e mellett biztonságosabbá tételére használják. Oda javasolt tenni, ahol egyéb forgalmi renddel pl: elsőbbségadó táblák, egyenrangú utak, jelzőlámpa, jobban veszélyeztetné a közlekedők biztonságát és lassabbá tenné a forgalmat. A körforgalom lényege a folyamatos haladás, lehetőleg minden bejáratából és a folyamatos kihajtás. Tehát nem betonfalat akarnak egy körforgalomnál építeni, hanem egy más forgalmi rendet kialakítani, ami folyamatosságával gyorsítja a haladást.”
 • 9. Egy autós 2008. február 20. 16:52
  „A körforgalomnak akkor van értelme, ha a forgalmat lassítja, tudtommal pont ezért építenek. Ha egyenesen át lehet szelni, kormánymozdítás nélkül, úgy elveszti értelmét. Nem akarom hibáztatni a mérnök urakat, hisz nem értek útépítéshez. Hogy ki, hol hibázott, azt döntsék el a szakavatottak. De legfőképp nem is emiatt akartam írni. Nekem a kerékpárosokkal van a bajom. KRESZ ismeret hiányában fel se üljenek kerékpárjukra, hiszen balesetet okozhatnak. Szüleimnek anno vizsgázniuk kellett KRESZ-ből kerékpározáshoz is. Ezt véleményem szerint ismét be kellene vezetni, s akkor talán lényegesen csökkenhetne a kerékpárosok által okozott baleset.”
 • 8. Transporter 2008. február 20. 08:47
  „Vannak olyan helyek, ahol csak kb. 0,5m átmérőjű fehér kör jelzi, hogy az a körforgalom (nem itt, persze). Mégsem okoz bonyodalmat senkinek.
  Az előző hozzászólások mellett voksolok, nem kell azt átalakítani. Aki nem tudja a KRESZ-t az inkább maradjon otthon és ne kockáztassa mások jövőbeli életét.”
 • 7. NTK 2008. február 20. 08:03
  „Az a helyzet, hogy oda, ahová nem lehet megfelelő átmérőjű körforgalmakat építeni, nem is lenne szabad. Elég megnézni a 47-esen lévőket. Viszonylag nagynak számítanak a szegediekhez képest, de a kamionok a pótos részt még így is belehúzzák a belső kör szélébe, mert sávon belül nem igen lehet bennük megmaradni. Franciaországban gyönyörű nagy majd 100 méter átmérőjűek is vannak. Na azokban nem lehet egyenesen tovább haladni.”
 • 6. mérnök úr 2008. február 20. 07:40
  „a körforgalom a legjobb forgalom szabályzó építmény, csak jól kell megrajzolni a tervasztalon. Ami nem mindig sikerül a magyar mérnököknek (vagy a pénzügyesek rajzolják át?)”
 • 5. Anti Telentum 2008. február 19. 19:01
  „Aki nem tud vezetni, ne üljön volán mögé. Aki nem tud kerékpározni az ne üljön nyeregbe! Aki nem ismeri a Kreszt, az gyalog sem közlekedjen, hanem monnyon le!”
 • 4. Tamás 2008. február 19. 12:55
  „Ekkora baromságot, az a körforgalom úgy jó ahogy van. Inkáb az új körforgalmak építését szorgalmazzák, mert a felsoroltak százszor veszélyesebbek és ott tényleg nehéz csúcs időben áthaladni. (lásd délután 16 óra Bagolyvár)”
 • 3. skorpio21 2008. február 19. 11:15
  „Mennyivel jobban sikerült a PENNY,INTERSPAR,ALDI által határolt háromszögben a szlalompálya???
  Soffőr legyen a talpán aki azt ki tudja egyenesíteni!:)))))))))))))))”
 • 2. komédiás 2008. február 19. 09:42
  „És hol tartják majd a KRESZ oktatást és kinek?
  Öreganyám nem fog elmenni, neki elég annyi: "Pedig mutattam merre megyek" A fiatalabbak pedig nem is tudnak biciklizni.
  Alakítsuk át a körforgalmat. El kellene bontani a Birkacsárdát, a templomot, a "pártházat" netán?
  És van egy bolt is.Vagy ne engedjünk arra autót.
  Össze kellene kötni ezt is, mint az átadást egy választási fórummal?
  Akkor minden jó volt, minden szép, és kiderült: "elkqrták".”
 • 1. Antikorom 2008. február 19. 09:10
  „Érdekes, hogy itt bele lehetett szőnni a bicajos hülyeségét az autósok közé, míg a másik cikkben fordítva nem lehetett. Pártos vagy Korom!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mindszenti strand: várják az engedélyt

Mindszent - Március közepére befejeződhet a plázs kialakítása a mindszenti strandon. Most azért nem… Tovább olvasom