Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 19°C | 30°C Még több cikk.

Kitiltották a kólát és az energiaitalt az iskolából

Mindszent - Nem vihetnek kólát és energiaitalt a mindszenti általános iskolába a diákok. Az intézmény házirendjét a képviselő-testület módosította. Az igazgatónő azt mesélte, előfordult, hogy egyik diákjuk 3 liter energiaitalt ivott meg a suliban.
Kitiltották a kólát és az energiaitalt a mindszenti általános iskolából. A kisváros képviselő-testülete legutóbbi ülésén a pedagógusok kérésére módosította az oktatási intézmény házirendjét, így egyiket sem vihetik a suliba a diákok.

– Büfé csak a székhelyintézményben működik. Ott évek óta nem árulnak kólát, energiaitalt pedig soha nem lehetett venni. A diákok kívánságára viszont lehet kapni gyümölcsöt, gyümölcslevet – magyarázta Bagitáné Szécsényi Mária, az iskola igazgatónője. – Otthonról hozták a tanulók a kólát, az energiaitalt. Előfordult, hogy egy diákunk napi 3 litert is megivott az utóbbiból. Mondanom sem kell, meglátszott a viselkedésén. Pörgött egész nap. A tanévnyitó szülői értekezleten tájékoztatót tartottunk a témában, az anyukák, apukák egyetértettek a változással – magyarázta az intézmény igazgatója.

Az iskolában kóla helyett teát isznak a tanulók. A szerző fotója
Az iskolában kóla helyett teát isznak a tanulók.
A szerző fotója

Miközben az egyik tanterem felé tartottunk Lupityka Gábornéval, a dózsatelepi iskola pedagógusával egy gyors közvélemény-kutatásra, azt mesélte, náluk az egészséges táplálkozásra nevelés egyébként is kiemelt szerepet kap. Havonta többször tartanak foglalkozásokat, ahol egészséges ételeket kóstolhatnak a gyerekek.

A hatodik osztályos diákokat megosztotta a téma, de a többségük egyetértett a tiltással. – Egyébként sem gyakran iszom kólát, inkább teát. Energiaitalt sem, ezért nekem nem nehéz betartani a házirendet – fejtette ki véleményét Gémes Tamara. Osztálytársa, Rekiczki Rómeó azt mesélte, hogy otthon gyakran iszik kólát, pedig tudja, hogy egészségtelen.

Ha a diákok megszegik a tiltást, a házirend szerint figyelmeztetésre, írásbeli megrovásra is számíthatnak.

Dohányozni sem lehet

A mindszenti képviselő-testület döntött arról is, hogy ezentúl az oktatási intézmény környékén nem szabad dohányozni. A kisváros játszóterein és parkjaiban is ugyanez a helyzet. Aki rágyújt, akár 30 ezer forintot is fizethet.

Olvasóink írták

50 hozzászólás
 • 50. cikicakk55 2010. december 07. 19:33
  „A Kertvárosi Katolikus Iskolában,már azt hiszem 3. éve be van tiltva a chips, a kóla. A tanárok sem dohányozhatnak az iskola területén, de előtte sem.Az én fiam itthon soha nem kapott kólát, sőt kifejezetten tiltottam neki(sajnos a chipset nem).El is fogadta, de ha a barátokkal van egész biztos kólát iszik,mert nem tudom ellenőrizni.Mindenesetre ha már az iskolában nem szabad, akkor is kevesebb a lehetőség az egészségük rombolására.”
 • 49. csakegyemberr 2010. december 05. 22:56
  „hülye szabály hülye országban.mivel lesz jobb ha az a birka azt a 3L energiaitalt nem 5-6óra alatt issza meg hanem 10perc alatt suli kezdés előtt? arról nem beszélve,hogy az a szülp aki engedi,hogy igyon a gyereke otthon colat vagy energiaitalt vajon mit szól majd az olyan beíráshoz,hogy colat ivott a gyereke a suliban?nevet egyett és kész...etől csak az lessz a trend,hogy sunyiba kell inni a colat energia italt mert ez a menő...mit ér ha iskolábol ki van tiltva?egészségesebb ha kint issza vagy mi?nem értem igazából sehogyan sem,hogy pontosan mi értelme ennek...ja és ne legyen az kihozva hogy amelett vagyok,h igyák de ezzel a megoldással nem jutnak oda ahova szeretnének.sőőőőt...”
 • 48. gulliver 2010. december 05. 18:44
  „T:46-os.Az a baj hogy a telepen 2 képviselő lakik,de Ők a "falu "közvetlen szomszédságában nem közlekednek az Észak utcán,így nem is bosszankodnak annyit,mint pl:SZt Kovács utcán,vagy félnek a kutyáktól?”
 • 47. skid 2010. december 05. 17:36
  „Ludrew , a kávé normál mennyiségben mióta egészségtelen? Olvass utána!”
 • 46. Holló 2010. december 05. 08:03
  „Jó intézkedés nekem tetszik. Alternatív megoldásnak javaslom az iskolai büfé megoldását, ahol lehet tejet, kiflit, és gyümölcsöt kapni. Na nem örök áron és nem arany áron mert ez is jellemző néha. Azon kívül felhívnám a testület figyelmét arra a tényre hogy a héten le hullott csapadék komoly gondokat okoz a telepen. És ha lehetne a lapátos munkások dolgozzanak is már mert az árokparton való ácsorgás nem oldj meg a gondokat.
  De volna sok minden ami szerintem, fontosabb lett volna mint a kóla és energia ital betiltása, de gondolom a testület végre az értelmi munkához is hozzá lát, nem csak a kirakat ügyekhez.
  Ui: Érdeklődnék október másodikán beígért összeg úton van már a város számlájára? Valamint a szemét ügyben nem e további feljelentéseket kellene megtenni, véleményem szerint csak ne a lakosság fizesse már ki mivel az hasznot nem hozott. Továbbá volna még hol keresni a bűnösöket az elmúlt 4 munkája során okozott kár megtérítéséhez.”
 • 45. gulliver 2010. december 03. 20:14
  „A" tisztelt "testületnek avval is kellene foglalkozni hogy a csatornázással hány nyugdíjas és hány kis keresetü családot sodort veszélybe avval hogy súlyos ezreket levonattak tőlük!!!!Kellene a csatorna de nem ezen az áron!!”
 • 44. Pepejeans 2010. december 03. 16:43
  „Halleluja! A képviselőtestület végre határozott valamiben! Már csak a szemétügy, a c.g.ny beköltöztetés és néhány ilyen apróság van hátra. De a kóla megoldódott. Köszönjük!”
 • 43. ziza1 2010. december 03. 16:35
  „meska! Rosszul értelmezted, én uzsonna mellé és nem uzsonnapénz mellé írtam: Ha a gyerek uzsonnát visz és nem pénzt, vagy legalábbis számolatlanul, akkor nem tudja colára költeni. De ez csak az én véleményem. Valamikor is uzsonnát vittünk, pénzt már csak középiskolába láttunk. Nem akarok vaskalaposnak tűnni, de a mai világba hogyan tanulja meg a gyerek a pénz értékét, ha számolatlanul költheti nasira. Nahát ezt kellene az egészséges táplálkozás mellé a szülőknek és nem csak a pedagógusoknak észrevenni.
  Falcao! a képviselő testület úgy sem dönthet ennél fontosabb kérdésekben!”
 • 42. Falcao 2010. december 03. 13:58
  „Kedves képviselőtestületnek nincs más dolga?
  Ez volt a legfontosabb tennivaló.”
 • 41. Tyt 2010. december 03. 13:09
  „"De az tuti égéség telen belőle meginti sokat, pl.. én megiszok egy üvegek a szívem majd kiugrik a helyéről"

  Ahogy így elnézem, neked még a csapvíztől is bajod lenne..”
 • 40. 4Angel 2010. december 03. 09:42
  „Én véleményem,az ha nem iskolába iszák meg akkor iskola kezdéskor !!

  De az tuti égéség telen belőle meginti sokat, pl.. én megiszok egy üvegek a szívem majd kiugrik a helyéről :(((

  De mindenki majd tapasztalja , mert nem mindenki érzi !!!”
 • 39. apuka 2010. december 03. 09:41
  „Ha a mi iskolánkban hoztak volna ilyen szabályt, biztosan kizárólag kólát ittunk volna energia itallal. Ennél nagyobb reklám nincs ezeknek az italoknak. Szerintem valamelyik "kólás" cég megkente a képviselőket.”
 • 38. kalkutta 2010. december 02. 22:36
  „A gyártók meg nyugodtan beperelhetik a falusi suttyó önkormányzatot.
  Ezzel nem azt akarom mondani, hogy én támogatom a kiskorúak koffein fogyasztását. Remélem lesz aki érti a véleményem.”
 • 37. kalkutta 2010. december 02. 22:33
  „Én ziza1 mellett vagyok. Az efféle tiltással sokat nem lehet elérni. Csak még édesebb lesz a tiltott (gyümölcs) energiaital. Csak azért is!”
 • 36. meska 2010. december 02. 19:05
  „ziza1, te komolyan azt hiszed, hogy a szülő az uzsonnapénz MELLÉ ad a gyereknek chipsre, kólára..? A gyerek kap valamennyi uzsipénzt szendvicsre , és azt herdálja kemikáliákra /gumicukor/kóla/, mert azok a trendik. jogi aggály ide, jogi aggály oda, a szülők általában megköszönik, ha a suliban a tanárok segítik a gyerek egészséges uzsonnázását... elég rossz látni, hogy egy egészségtelenül kajázó ötödikesnek hogyan megy tönkre a teste nyolcadikra . Ahol, aki , amit tud, tegye meg értük.”
 • 35. ziza1 2010. december 02. 17:54
  „Én biztos nagyon begyepesedett vagyok, de nem értem! Miért kell a pedagógusoknak, az önkormányzati testületnek átvenni a szülőtől az olyan alapvető feladatot, mint a gyerek egészséges étkezésének ellenőrzése. Miért kell egy általános iskolás gyereknek egyáltalán az uzsonna mellé pénzt adni, hogy colát, nasit, vagy bármi mást vegyen az iskolába. Az ilyen irányú igényét a gyereknek otthon is ki tudják elégíteni, még pedig a " szülői felügyelet" mellett. Azért idézőjelben, mert azért egy normális szülő csak ellenőrzi, hogy mennyi a még egészségesnek mondható mennyiség. Hangsúlyozom általános iskoláról van szó. A cola fogyasztásáról pedig azt írják az hozzáértők, hogy annak rendszeres fogyasztása akár csontritkuláshoz is vezethet, befolyásolja a szervezetben a calcium mennyiséget.”
 • 34. Ludrew 2010. december 02. 17:31
  „A kóla nem egészségtelenebb, mint mondjuk a a 3% narancssűrítményt tartalmazó "gyümölcslevek", más szénszavas üdítő, vagy a kávé, amit gondolom - már csak a tanárok miatt is - lehet automatából/tanári szobában főzve, stb fogyasztani. Lehet azt mondani, hogy az egész iskola területén nem szabad semmit enni/inni, de a kóla, energiaital, stb kiszűrése max a büfésnéninek jó, akinek kevesebb konkurenciával kell szembenéznie ezután. A innivalók ilyetén lehatárolása mindenféle jogi alaptól mentes, morális alappal és kettős mérce alkalmazása nélkül nélkül a 18 alattiak számára amúgy is tiltott dolgok (cigi, alkohol) kiszűrésére van lehetőség.”
 • 33. vári 2010. december 02. 17:30
  „almaszósz

  A tejeskávéba is simán bele lehetne kötni. Ugyan nem erős, de egy általános iskolásnak az lehet, ugye.”
 • 32. szegarazs 2010. december 02. 17:00
  „26. hozzászólás Grabowsky 2010.12.02. 14:18

  Egy általános iskolás gyerek nem dönt (nem ésszel), hanem hülyeségek befolyásolják. Többiek, reklámok, nagy vagány srácok...
  Szavazójogot nem akarsz nekik adni rögtön?”
 • 31. 4Angel 2010. december 02. 16:17
  „Tudatosan, "rontanak" el minket sok vackokat edd meg, legyél elhízott ( szedj fogyokurás újabb vackokat)

  Ja meg a sok szív beteg ami elhízássál, jár meg sok más ez mind a gyógyszergyártónak ,jó !!”
50 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Keresik Vásárhely karácsonyfáját

A hagyományok szerint idén is lakossági felajánlással állít karácsonyfát a vásárhelyi önkormányzat. Tovább olvasom