Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

Kíváncsiskodó diákok a laktanyában

Kézigránáttal dobott célba, légpuskával lőtt, valamint akadálypályát küzdött le tegnap az a kétszáznegyven diák, aki részt vett a vásárhelyi laktanyában tartott Bevetés Próba 2006. ifjúsági vetélkedő területi döntőjén. A fiatalok között akadt olyan, aki később hivatásos katona akar lenni.
Lőgyakorlat. A nyolcadikos Géczi Anett a páncéltörővel. Fotó: Tésik Attila
– Tavaly vettünk rész először a Bevetés Próbán. Az akkori hetedikeseknek ez annyira megtetszett, hogy az idén végzősként is elindultak a versenyen – tudtuk meg Szolnok Sándor tanártól, aki a vásárhelyi Kincsesház Általános Iskola két csapatát kísérte el tegnap a laktanyába.

Az országos ifjúsági vetélkedőt harmadik éve rendezik meg. Most Vásárhelyen négy megye – Csongrád, Bács-Kiskun, Békés és Jász-Nagykun-Szolnok – hatvan csapata mérte össze erejét, s tudását. A kétszáznegyven résztvevőnek többek között kézigránáttal célba kellett dobnia, légpuskával lőnie, valamint le kellett küzdenie egy akadálypályát.
A gyakorlati mellett elméleti feladat is volt. A szellemi totóban az 1848–49-es forradalom és szabadságharcról kérdezték a gyerekeket.
– Sem a gránáttal, sem a légpuskával nem találtam célba, de az akadálypályán sikerült egy kicsit javítanom – árulta el a nyolcadikos Bujáki Györgyi. Osztálytársa, Ladányi Kitti is inkább az akadályokat vette jól, mint a lövészetet. Hozzátette, hogy a tesztlap kitöltésével sem vallott szégyent.

Doktor Dávid, aki ugyancsak a Kincsesház diákja, elmesélte, hogy őt már régóta érdeklik a fegyverek, valamint a különféle háborúk, harcok története. Ezért a nyolcadikos fiú azt szeretné, ha az érettségi után hivatásos katona válhatna belőle.

Nem csupán feladatokat oldottak meg a tanulók, hanem számos katonai eszközt is kipróbálhattak. A különféle kézi fegyverek mellett közelről megismerhették a harckocsikat is. A BTR-80-ast szinte ellepték a diákok.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Asztali örömök és versenyző juhászok

Háromnapos rendezvénysorozattal várják az érdeklődő szakembereket és a mezőgazdaság iránt… Tovább olvasom