Délmagyar logó

2017. 12. 15. péntek - Valér 6°C | 13°C Még több cikk.

Kóbor és levegőző ebek Hódmezővásárhelyen

Hódmezővásárhely - Sok a gazdátlanul kóborló, de különben gondozott és nyakörvet viselő kutya a Hódtóban és a belvárosban. Ég az állatvédők telefonvonala, egy hónap alatt negyven jószág eltűnését jelentették a gazdák. Mint kiderült, jellemző az is, hogy a tulajdonosok csak úgy kiengedik a jószágot, hadd szaladjon egyet.
Feltűnően sok kóborló ebbel lehet találkozni mostanában főleg reggelenként Vásárhelyen. A kutyák a hódtói zöld placcon, illetve a belvárosban is fel-feltűnnek. A legtöbb nyakörvet visel, de gazdit nem látni a környéken.

– Tartok a kutyáktól, különösen a nagyobbaktól. Van, hogy hosszasan kísérnek. Nem ugattak meg, de nem tudom mi lenne, ha rám támadnának – mondta lapunknak Kiss Tünde, aki reggelenként a Hódtói zöld területen átvezető sétányon igyekszik munkába. A placc ilyenkor amúgy is tele van kutyákkal, ám azokat gazdáik hozzák le a közeli panellakásokból egy kis reggeli sétára. A kóborló kutyákkal már ők is találkoztak.

Kalandorok a belvárosban. A gazdikat nem mindig izgatja, hol járnak.
Illusztráció: Tésik Attila

– Nem szabad csodálkozni azon, hogy feltűntek, hiszen most tüzelnek a szukák – mondta lapunknak Dömötör Júlia. A vásárhelyi Konrad Lorenz Állat- és Természetvédő Egyesület elnöke hozzátette, januárban a szokásosnál is több bejelentést kaptak. Negyven elveszett és ugyanannyi kóborló ebbel kapcsolatos telefonhívást kaptak.

– A Hódtóban kóborló kutyákkal kapcsolatban még senki sem keresett meg bennünket, igaz, mi elsősorban a sérült, beteg, bántalmazott állatokkal foglalkozunk – tette hozzá. Az állatvédő szervezet elnöke úgy látja, hogy a házaknál születő, felesleges szaporulat növeli a kóbor ebek számát a városban, illetve az, hogy sok gazda még mindig kiengedi az utcára a kutyát azzal, hogy majd úgyis hazamegy, ha kitombolta magát.

Tízezerből hetven

Márciusban és októberben újabb ivartalanítási akciót szervez a Konrad Lorenz Egyesület. A tavalyi akcióra a gazdik a Vásárhelyen lévő körülbelül tízezer kutya közül csak hetven, hét évnél idősebb ebet vittek el, a másik hetven állat macska volt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Petőfire emlékeznek Vásárhelyen

Hódmezővásárhely - Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc kirobbanásának százhatvanadik, Petőfi… Tovább olvasom