Délmagyar logó

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -4°C | 4°C Még több cikk.

Kodály-tanítvány volt a vásárhelyi zeneszerző és karnagy, Steiner Béla

Hódmezővásárhely - Kodály Zoltán tanítványa volt a 87 évesen Bessenyei Ferenc Művészeti Díjat kapott Steiner Béla zenepedagógus, komponista, karnagy. Vallja: két anyanyelve van, a prózai és a zenei, ez jelenti számára a magyarságot.
Mindent Vásárhelyről

A delmagyar.hu hivatalos Hódmezővásárhely Facebook-oldala, nem csak vásárhelyieknek.

– Először 12 éves koromban, szülővárosomban találkoztam Kodály Zoltánnal, a labdarúgópályán – emlékezett a kezdetekre a 87 esztendős Steiner Béla, Pitvaros díszpolgára, aki a múlt héten vehette át a vásárhelyi Bessenyei Ferenc Művészeti Díjat. Magyarázatul a szokatlan helyszínre, elmondta: az első bécsi döntéssel Érsekújvárt visszacsatolták Magyarországhoz, és ebből az alkalomból hangversenyt rendeztek a sportpályán. Erre meghívták Kodályt, és a város különböző kórusai adták elő a műveit, A magyarokhoz című kánont mind a 3000-en, amit a szerző vezényelt. – Óriási élmény volt, ott és akkor döntöttem el, zenész leszek.

A budapesti Zeneakadémia tanárképzőjén, a Kodály-tanszakon már találkozott és beszélt is a zseniális zenésszel, aki feladatokat is bízott növendékeire: a magyar népzene gyűjtését. Steiner így került a Gyöngyös környéki bányászfaluba, Szűcsibe. Ezt követően még több településen járt, közel 600 népdalt (közte szlovákot is, mert azt a nyelvet is beszéli) gyűjtve. A második világháborúban három szőnyegbombázást élt túl, egyet Székesfehérváron, kettőt Érsekújváron.

Steiner Béla a vásárhelyi ünnepségen. A zeneszerző-karnagy 87 évesen kapta meg Hódmezővásárhelytől a Bessenyei-díjat. Fotó: Frank Yvette
Steiner Béla a vásárhelyi ünnepségen. A zeneszerző-karnagy 87 évesen kapta meg Hódmezővásárhelytől a Bessenyei-díjat. Fotó: Frank Yvette

– Első munkahelyem Pitvaroson volt, odatelepítettek, kötelező volt odamenni tanítani. A mester azzal engedett utunkra bennünket, terjesszük, tanítsuk a módszerét. A faluban meg is alapítottam a Pitvarosi Népi Együttest – később, 1976-ban Vásárhelyen a Városi Vegyeskart –, amely a Magyar Állami Népi Együttes székházában is fellépett, előadásunkat Kodály Zoltán is meghallgatta.

Névjegy

Steiner Béla 1927. január 13-án Érsekújváron született, Budapesten szerzett zenetanár–karnagyi diplomát. 23 évesen, 1950-ben Pitvaroson kapott állást az általános iskolában, 1955-től dolgozott Vásárhelyen. Az alföldi város mellett Csongrádon, Szentesen és Makón is részt vett az ének-zenei általános iskolák megalapításában. A zenepedagógus 1973-tól a Bethlen Gábor Gimnázium tanáraként és karnagyaként dolgozott.


Hódmezővásárhelyre 1955-ben került, azonnal munkához látott, és Makón, Szentesen és Csongrádon tevékenykedő zenész kollégáival megkezdte a zeneiskolák létrehozását, a vásárhelyinek vezetője volt. Grezsa Ferenc, a Bethlen Gábor Gimnázium igazgatója csábította el a posztról, mondván, minden osztályban lesz náluk énekoktatás, próbálja ki, mit lehet ebből kihozni. 25 évig „próbálkozott", legnagyobb pedagógiai sikereit ebben a suliban érte el.

A közel 300 zenetanáron kívül növendékei közé tatozott Csanki Emília oboaművész, Korody-Paku István, Gyimesi László és Hegedűs Endre zongoraművészek, Háry Ferenc dzsesszzongorista, Búza András karnagy, valamint Huszár Lajos Bartók-díjas zeneszerző. Utóbbi így méltatta:

– Óriási pedagógiai tehetség volt, és nemcsak az én jövőmet volt képes kijelölni és előre látni, több kortársamét is. Feleségével, Évával boldogságban él, 3 lánya, 7 unokája és 10 dédunokája közül akadt követője, az unoka, Csikós Miklós zenész lett, a szombathelyi konzervatóriumban oktat. Steiner Béla számos zenedarabot írt, kórusműveket, táncjátékokat, öt gyermekoperát és műdalokat. Nevéhez kötik a „Vásárhely kővel van kerítve" kezdetű népdalt is.

– Utolsó művemet, egyetlen oratóriumomat 80 évesen „kottáztam", Tudod-e, magyarnak lenni mit jelent? a címe. Nekem mit jelent magyarnak lenni? Hogy két anyanyelvem van, a prózai és a zenei. Utóbbit igyekeztem oktatni, azt elérni: mások is anyanyelvnek tekintsék.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fidesz-Jobbik csörte Vásárhelyen

„Mondjuk el őszintén, mi diktáljuk a saját sorsunkat, és nem engedjük meg, hogy egy rakás senkiházi a városunkat továbbsodorja a szegénység, a sötétség és a kilátástalanság felé" Tovább olvasom