Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Komlósiné: Ez minden áldozatot megér

Hódmezővásárhely - Minden áldozatot, fáradozást megér nevelőszülőnek lenni, hiszen szeretetteljes feladat – vallja a vásárhelyi Komlósiné Varga Ildikó, aki férjével 4 gyermekről, 3 neveltről és 1 sajátról gondoskodik.
Engedékeny, de következetes szülőnek tartja magát a vásárhelyi Komlósiné Varga Ildikó. Férjével sajátjuk mellett 3 nevelt gyermekről gondoskodnak. 8 éve lettek nevelőszülők, és azt mondja, élete legjobb döntése volt.

– Már gyermekkoromban is több állami gondozott barátom volt. Nagyon sajnáltam, hogy emiatt megbélyegezték őket. Nekem egy felnőtt fiam és lányom van. A második férjemmel döntöttünk úgy, hogy nevelőszülők leszünk – magyarázta a 49 éves Ildikó. – Andrea 14, Gábor 7, Péter 5 és Máté 3 éves. Nem könnyű, de annál szeretetteljesebb feladatra vállalkoztunk – jegyezte meg.

– Még a felnőttnek sem könnyű új közösségbe kerülni, nemhogy egy gyereknek. Fontos, hogy az első lépést ő tegye meg, például elmesélje bánatát, örömét. Ha ez megtörtént, akkor úgy érzem, a bizalmába fogadott – mondta. – Hihetetlen, mennyi szeretetet adnak nekünk a gyerekek. Ez minden áldozatot, fáradozást megér. Gábor egy este tévénézés közben odabújt hozzám, és megkérdezte: „én miért nem a te hasadban voltam"? A természet így hozta, de ennek ellenére nagyon szeretlek – válaszoltam meghatottan. – Ezeket a pillanatokat semmi pénzért nem cserélném el – jegyezte meg Ildikó, aki egy éve a megyei nevelőszülők egyesületének elnöke is.

Reggeli Komlósiéknál: Péter, Gábor, Ildikó, Máté és Andrea. Fotó: Frank Yvette
Reggeli Komlósiéknál: Péter, Gábor, Ildikó, Máté és Andrea.
Fotó: Frank Yvette

Komlósiné Varga Ildikó szerint sokan nem is gondolnak bele, hogy nem minden gyermeknek adatik meg a felhőtlen, boldog élet. Még most is megtörténhet, hogy a nevelőszülőnél töltött első év után is háromszor annyi ételt tesz a tányérjára a gyerek, mint amit meg tud enni, csak azért, mert előtte éhezett.

A Komlósi család példáját látva több ismerősük úgy döntött: nevelőszülő lesz. Az új gondozókra szükség is van, hiszen míg a megyében 2006-ban 285 nevelőszülő volt, addig az idén 217-re csökkent a számuk. Ennek legfőbb oka, hogy a gondozásába kerülő gyermeknél legalább 18 évvel, legfeljebb pedig 45 évvel idősebbnek kell lenni a jelentkezőnek. A meglévők közül viszont az utóbbi években többen felnőttkorukig nevelték a gyerekeket, és nyugdíjasokká váltak.

A Csongrád Megyei Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat és Gyermekotthonok Igazgatósága (Tegyesz) toborozza a nevelőszülőket. Ehhez először egy 28 órás döntés-előkészítő programon kell részt venni, ahol az is kiderül, hogy a jelentkező alkalmas-e nevelőszülőnek. Erről az oktatók és a résztvevő közösen döntenek. Ezt követően egy 32 órás tanfolyamon készítik fel a leendő nevelőszülőket a feladatra.

Olvasóink írták

 • 6. Filctoll 2010. szeptember 29. 11:19
  „Minden tiszteletem az ilyen nevelő szülőknek!
  Nem mindennapi a munkájuk!”
 • 5. zoltanszabo 2010. szeptember 29. 10:55
  „Kedves 4. hozzászóló.Ne legyél elkeseredve! Még biztosan fiatal vagy még össze jöhet a várva várt gyerek.Pozitívan állj hozzá a dologhoz.Van egy kedves ismerősöm akik évak óta szeretnének kisbabát.Mindent végig jártak időt,pénzt nem kímélve.10 év reménytelenség után lemondtak róla.Majd csoda történt most 4 hónapos terhes,egészségesek ,boldogok .NE add fel! Sok sikert,kitartást kívánok össze fog jönni adj egy kis időt magatoknak.Üdv.”
 • 4. 4Angel 2010. szeptember 28. 20:56
  „Kedves Néni

  Ez szép és jó, de mi utánanéztünk, a nevelő szülőségnek, és igen kemény pénzeket lekel rakni, sajnos nekünk még a lombik sem jön össze!!

  Legszomorúbb az volt, hogy egyik karácsony előtt elmentünk meg kérdezni legalább Karácsonyra hagy hozunk haza egy gyereket a válasz NEM LEHET !! Hát mit ne mondjak sírva távoztunk !!

  Szomorú lesz az idei karácsony is mert hiába, hozzánk nem jön a gólya :((”
 • 3. anetta74 2010. szeptember 26. 13:38
  „Áldja meg az Isten őket. Le a kalappal előttük.”
 • 2. Pepejeans 2010. szeptember 25. 11:44
  „Nagyon szép dolog, minden elismerésem a nevelőszülőké.”
 • 1. jim1241 2010. szeptember 25. 10:40
  „szerintem a család a legfontosabb a gyermek életében,ha tudják a nevelő szülők igazán szeretni őket,akkor
  a jó isten áldjameg és segítse életükbe”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felnőtteknek építenek csúszdát

Hódmezővásárhely - A Hód-Fürdő Kft. 2009. január 1-jén alakult és vette át a vásárhelyi strand… Tovább olvasom