Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

Körforgalmak miatt utakat cserélnének

Hódmezővásárhely - Utakat cserélne a vásárhelyi önkormányzat az állammal annak érdekében, hogy körforgalom-építésre pályázhasson a strand és a Bethlen-gimnázium előtt. Cserébe az államnak adná a Bagolyvártól induló, a laktanya felé vezető saját útját.
A 47-es főút több száz méteres belterületi szakaszát szeretné államiból városi tulajdonba venni a vásárhelyi önkormányzat annak érdekében, hogy két körforgalmi csomópont építésére pályázhasson. E csomópontokkal tenné a jelenleginél jóval biztonságosabbá az Ady Endre és Tóalj, illetve a Tóalj és a Szőnyi utca ma igencsak veszélyesnek számító kereszteződését. A közösségiközlekedés-fejlesztési pályázaton azonban a város csak úgy indulhat sikerrel, ha az érintett útszakasz önkormányzati tulajdonban van.

A város tervei közt évek óta szerepel, hogy mindkét helyen körforgalmon át tereljék a forgalmat. Hasonló csomópontot építtetett már a város a Pálffy és a Szerencse utca sarkán, illetve a Bagolyvárnál lévő csomópontnál, de körforgalom gyorsítja a közlekedést Hódtó városrész bevásárlóközpontjánál is.

A város a sikeres pályázat érdekében az államtól átvenné a teljes Ady Endre utcát, beleértve a kisállomáshoz vezető utat, illetve az Ady Endre utcától a Szőnyi utcáig tartó néhány száz méteres részt. Cserébe állami tulajdonba adná az általa építtetett, a bagolyvári körforgalomtól a laktanya felé vezető utat. A közgyűlés legutóbbi ülésén felhatalmazta Lázár János polgármestert, hogy tegye meg a megfelelő lépéseket az útcsere ügyében.

Kalmár Koppánytól, az állami utak tulajdonjogát gyakorló Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központ kommunikációs vezetőjétől megtudtuk: hasonló útcsere már előfordult. Szécsény önkormányzatával várhatóan a héten írják alá a szerződéseket, és Füzesabonnyal is hamarosan lezárulnak a tárgyalásaik. Az utak tulajdonosai a szakaszok tulajdonjogáról egymás javára – a helyi és országos közutak esetén – térítés nélkül mondhatnak le.

Olvasóink írták

 • 10. Lixus_kzs 2010. február 13. 20:58
  „Ha nem is biztonságosabb, de mindenképp gyorsabb a haladás a körforgalmakban, nem kell várni. A sétálóutcának meg már ideje volt.”
 • 9. eldorádó 2010. február 08. 08:50
  „a 47-es elkerülő utat a vasútállomásig, a Bajcsy útig mindenképp meg kellene építeni: csökkenne a Kaszap utca forgalma...”
 • 8. eldorádó 2010. február 08. 08:44
  „Ha az Ady u. a városé lenne, talán kapnának végre a kertvárosi (iskolások!) strandra járók egy zebrát a Bartók utcánál!?”
 • 7. dzsorzso 2010. február 07. 20:28
  „Norman Bates!
  Miért baj ha több körforgó van egy bizonyos távolságon belül? Legalább neked sem száguldoznak végig a Tescoig a barmok.... biztonságosabb mint a jelzőlámpás kereszetződés...”
 • 6. dzsorzso 2010. február 07. 20:24
  „Nem rossz ötlet ha már megmaradt a Kaszap utca főútnak..... kiiltani a teherforgalmat a belvárosból legyen már végre nekünk is egy csendes sétálóutcánk! Nagy ramazuri lessz a városba ha elkezdődik a felújjítás de alig várom már hogy ki legyen tiltva a gépjárműforgalom a belvárosból...”
 • 5. hajnalka 2010. február 07. 09:30
  „Már azt se értettem, miért jobb az, ha az Ady Endre utca helyett a panelházak közt megy a 47-es út, kettévágva a lakótelepet, később elválasztva az általános iskola két épületét.”
 • 4. totya66 2010. február 07. 08:00
  „Hát igen, kell a körforgalom ha az elkerülő utat a legnagyobb lakótelep közepén akarjuk átvezetni.”
 • 3. yuhvan 2010. február 07. 03:31
  „Ez nem idiotizmus! Ez valakinek jó sok pénz! Valaki megint jól jár :) persze burkoltan.”
 • 2. Norman_Bates 2010. február 06. 16:22
  „Nem kéne először megvárni, mi lesz az elkerülőből? Most ugyanazt el akarjuk játszani mint ami szegeden van?
  Nincs valami kikötés, hogy 1 négyzetkilóméteres területen belül hány körforgalom lehet max?... .... ez már az idiotizmus netovábbja!”
 • 1. aranka2 2010. február 06. 15:07
  „Az útcsere bölcs dolog, a két körforgalom viszont marhaság.
  Úgy hallottam, ugyanis, hogy a Szentesről bejövő forgalmat elterelik majd, mert a Rapcsák u. eleje sétáló utca lesz. Ha ez igaz, a Szőnyi u. végén legfeljebb az Alföldi Galériából a strandra irányuló kamionforgalom felgyorsítására lesz jó az a körforgalom. Ugyanez kihat az Ady E. utca torkolatára is. Ha a csere megvalósul, minden átmenő forgalom a 47-es új nyomvonalára kerül, a Tóalj u. meg végig mehet a Kertváros északi peremén, főútként. Szóval a körforgalom ott is felesleges, az Ady E. utcát kell alárendeltté tenni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem győzik etetni a kitett kutyákat

Mártély - A vásárhelyi Konrad Lorenz Természet- és Állatvédő Egyesület nem győzi a gazdátlan kutyák,… Tovább olvasom