Délmagyar logó

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 17°C Még több cikk.

Közgyűlés Vásárhelyen - ingyen házasodhatnak a helyi lakosok

Hódmezővásárhely – Közel fél napig tartott Vásárhely közgyűlésének nyílt ülése. A hangfelvételbotrány legalább olyan fontos volt, mint a 35 nyílt ülésen tárgyalt napirendi pont. Ingyen házasodhatnak a vásárhelyiek, rendben van az Agóra-és a Tornyai-program.
Összefoglaló
Maratoni hosszúságú közgyűlésen Hódmezővásárhely képviselő-testülete úgy döntött, elhalasztja  zárszámadási rendelettervezetének előterjesztését. Meghallgatták az Agóra- és a Tornyai-program helyzetét. A képviselők tájékoztatót kaptak a város műemlékeinek állagáról, az önkormányzati fenntartású óvodák és iskolák épületeinek állapotáról. Módosították az építményadóról szóló közgyűlési rendeletet is. Döntöttek arról, hogy a vásárhelyi lakosok ingyen házasodhatnak, ezzel is növelve a házasulási kedvet. Bár a román kisebbségi önkormányzat nem kérte, mégis egy felszerelt irodát biztosítottak nekik.
A napirend előtti hozzászólásokban órákig vitatkoztak a hangfelvételbotrányról, a fideszes képviselők nem kímélték a zöld baloldali Havránek Ferencet, akit a jobbikos Nagy-György Anna is védelmébe vett, erre őt is támadták a kormánypárti padsorokból.
Ha érdeklik a részletek, „tekerjen" online tudósításunk végére, s haladjon lentről felfelé, míg újra ide nem ér!

* * *

21:47 Zárt ülésen tárgyalják a következőket: döntés a helyi vállalkozások munkahelyteremtő, munkahelymegőrző és működési támogatására beérkezett kérelmekről. Bírósági népi ülnökök megválasztása. Döntés ingatlanok cseréjéről. Csatornaérdekeltségi hozzájárulás részletfizetésének engedélyezése Hegedűs Istvánné részére. Díszpolgári címek felülvizsgálatáról szóló 39/1991. (02. 04.) határozat módosítása. Közvetítésünk véget ért, jó éjszakát kívánunk!

21:46 Vége a plenáris ülésnek, zárt ülést rendelt el Lázár János.

21:40 Fekete Ferenc azt javasolja, hogy méltányossági szempontokat vegyenek figyelembe, akik rendszeresen, rendesen fizetik a számlákat, azok szerinte megérdemlik ezt az állandó lakcímet. Cseri Tamás szerint tényleg nehéz kérdés: segíteni kellene, ugyanakkor városi érdek, hogy ne lehessen visszaélni. Grezsa István: "jó döntést itt nem lehet hozni, ne döntsünk most erről, tárgyaljuk meg alaposabban!" Lázár végül is engedett, elhalasztását kéri a napirendi pontnak. "A kisebb kárt akkor okozzuk, ha ragasszkodunk ahhoz, hogy nem adunk állandó lakcímet. Várjunk a kilakoltátási moratórium végéig" - mondja a polgármester. Egyhangúlag elhalasztották a kérdést.

21:26 Az utolsó, 35-ös nyílt ülésen tárgyalandó napirendi pont jön: lakcímnyilvántartással kapcsolatos probléma. Makó András aljegyző terjeszti elő. A dilemma: állandó lakcím, vagy tartózkodási hely legyen-e az önkormányzati bérlakásban lakók címe. Ha valakinek nincs állandó lakcíme és a tartózkodási helye a bérlakás címe, akkor az allandó lakcíme rovatba csak Hódmezővásárhelyet lehet írni, utcát, házszámot nem. Így viszont nagyon sok támogatástól, szolgáltatástól elesik. Kovács Ferenc szól hozzá. "Valóban nagy dilemmát vetett fel Makó András aljegyző". Ugyanakkor úgy gondolja adja meg a közgyűlés ezeknek a lakosoknak az állandó lakcímet az önkormányzati bérlakásokra. Lázár megérti Kovács képviselőtársa humánus szempontjait, ugyanakkor azt gondolja, a határozott idejű jogviszonyú önkormányzati bérlakásban lakók ne kaphassanak állandó lakcímet.

21:25 A 34-es pontnál járunk: A Németh László Gimnázium és Általános Iskola Amerika Nap megrendezésére vonatkozó pályázatának elvi támogatása. Egyhangúlag támogatták.

21:24 32-es napirend jön: Pályázati önrész biztosítása "az önkormányzat feladatellátást szolgáló fejlesztésekhez kapcsolódó központosított előirányzatokból származó támogatás igénybevételére." valamennyit egyhangúlag támogatták.

21:23 31-es pont: beszámoló a Hódmezővásárhelyi Többcélú Kistérségi Társulás 2010. II. féléves munkájáról.

21:22 A 30-as napirendi pont jön. Ugye még nem alszanak? Remélem, mert mi sem! Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola Hódmezővásárhelyi Regionális Tudásközpontja kialakításában tárgyában hozott 25/2011.(02. 11.) Kgy. határozat módosítása - ezt terjeszti elő Ambrus Norbert. Egyhangúlag támogatták.

21:13 A 29-es pontban a geotermikus energia hasznosítása Hódmezővásárhelyen előterjesztést tárgyalják. Tíz kútból 46-87 fokos termálvizet tud hasznosítani a város. Több mint 50 évre elegendő még a termálvíztartalék, derül ki az előterjesztésből.

21:10 Vissza az eredeti mederbe! A 28-as pont következik: tájékoztató a sportegyesületekkel megkötött létesítményhasználati szerződésekről. Fekete Ferenc (Fidesz) hozzászól. Szerinte tartható a megállapodás. 11 igennel fogadták el ezt is 2 tartózkodás mellett.

21:07 Előreveszik a 33-as napirendi pontot. Ez a Hód Program elindításának feltételei. Megint Ambrus Norbert ismerteti az előterjesztést. 11 igennel elfogadták az előterjesztést.

21:01 Hegedűs Zoltánnak van észrevétele a kérdéssel kapcsolatban. Szakmai okai van annak, hogy nem akarják a szakképzés gyakorlati oldalát kivinni az iskola falai közül. A vendéglátás területén is akkora már a specializálódás, hogy a diákok nem tudják megtanulni a vendéglátás egészét. Ugyanakkor az is fontos szempont, hogy épülhet egy új tankonyha a város legpatinásabb épületében, ahol valódi élő vendéglátóipari tevékenység folyik. Amíg a Corvinban működött az iskolaszövetkezet, addig az intézményen belül is volt hasonló lehetőség. Egyhangúlag elfogadták.

Ülésezik Hódmezővásárhely közgyűlése. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

20:58 Ambrus Norbert ismerteti a 27-es napirendi pontot: fenntartói hozzájárulás központi képzőhely létrehozásáról. Azt javasolják, hogy a Corvin szakács és pincérképzése a Fekete Sasban legyen ezután. Kössenek megállapodást a Fekete Sas üzemeltetőjével, ugyanakkor fejlesztésre is szükség volna az épületben, egy 240 négyzetméteres tankonyhát lehetne kialakítani, ez körülbelül 60 millió forintba kerülne. Ha támogatják, akkor a májusi közgyűlésre egy együttműködési szabályozást is le lehetne már tenni.

20:56 Makó András aljegyző a 26-os napirendi pontról beszél: beépítési kötelezettség meghosszabbítása a Hódmezővásárhely belterület 10178/10 hrsz alatti ingatlan vonatkozásában. Korsós Ágnes jegyző ehhez hozzáteszi, a bizottságok csak fél év hosszabbítást engedélyeznének - eredetileg 2013 június 17-éig kérték volna a meghosszabbítást. Makó András egy év további "türelmi időt" javasol. Ezt egyhangúlag elfogadták.

20:55 A 25-ös napirendi pontot tárgyalják: Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzati Társaság (GYIÖT) a Települési Gyermek- és Ifjúsági
Önkormányzatok XII. Országos Találkozójának megvalósításához szükséges előfinanszírozás biztosítása. itt sem volt sem ellenszavazat sem tartózkodás.

20:53 Vígh Ibolya aljegyző a 24-es napirendi pontot terjeszti elő: önkormányzati támogatás a Hódmezővásárhelyi Rendőrkapitányság munkája hatékonyságának növelése, támogatása érdekében. Ezt is egyhangúlag fogadták el.

20:52 Egyhangúlag elfogadták a 22-es napirendi pontot is: Tájékoztató az Ideiglenes bizottság által meghozott, közbeszerzési eljárásokhoz szükséges döntésekről.

20:51 A 21-es napirendi pontot Ambrus Norbert ismerteti: a 2011. évi éves összesített közbeszerzési terv elfogadása. Egyhangúlag elfogadták.

20:35 Havránek Ferenc szól hozzá: szerinte nem a jogszabályok szigorításával lehet ezt a problémát szerinte megoldani. Úgy látja, inkább gyakoribb ellenőrzésekre lenne szükség. Korsós Ágnes is hozzászól, míg országos szinten 6,8 százaléka az autós társadalomnak rendelkezik rokkantkártyával, addig Vásárhelyen ez az arány több mint 15 százalék. Korsós szerint olyan ellenőrző fórumra szükség van, ami ellenőrzi ezeknek a kártyáknak a jogosultságát. Lázár megszüntetné a háziorvosok igazoláskiállítási jogát. Havasi Katalin a fekvőbeteg-intézeti szakorvosra bízná a döntést. "Lehet, hogy van ennél jobb megoldás, ez mindenesetre szerintem egyszerűbbnek tűnik" érvelt a képviselő, aki azt is hozzáteszi, az is elképzelhető, ha egy háziorvos nem adja ki az igazolást, akkor másikhoz megy. Grezsa István (Fidesz) ugyanakkor gyakorló háziorvosként örömmel szabadulna meg ettől az igazoláskiadási procedúrától. "Bízzuk ezt a kormányra" - mondta Lázár János. Az előterjesztést végül egyhangúlag elfogadták.

20:22 A 20-as napirendi pont következik: felterjesztési jog gyakorlása a mozgásában korlátozott személy parkolási igazolványáról szóló jogszabály felülvizsgálata tárgyában. Újragondolnák, átalakítanák a szétaprózott jogszabályt. Azt szeretnék elérni, hogy a ténylegesen rászoruló személyek élhessenek csak a kedvezménnyel. Elhangzott, hazánkban 3 millió gépjármű van forgalomban, s valamivel több, mint 185 ezer rokkant parkolási igazolványt állítottak ki. Több mint 400-at loptak el szerte az országban. Arra nincs adat, hogy hány személyt értek tetten, amikor illegálisan használták. Az előterjesztés azt javasolja, hogy egy független orvosszakmai fórum felülbírálhatná a háziorvosi igazolásokat, és legyen egységes jogszabály.

20:21 A 19-es napirendi pontot ismerteti Korsós Ágnes jegyző: a közgyűlés 2007. évi létszámcsökkentésének megerősítése. Elfogadták 1 tartózkodással és 2 nem szavazattal.

20:19 A 18-as pont következik: hozzájárulás kérése a városi mentálhigiénés, egészségfejlesztési állapotfelmérés és beavatkozási terv első kettő üteméhez szükséges anyagi forrás biztosításához. Egyhangúlag elfogadták.

20:16 A 16-os napirendi pontnál járnak: a 44116 j. Rárós bekötő út Önkormányzati tulajdonba és kezelésbe vétele. A polgármester azért kérné tulajdonba az utat, mert így könnyebben tudnának pályázati támogatást szerezni a fejlesztésére. egyhangúlag elfogadták.

20:03 A 15-ös napirendi pont következik: Hódmezővásárhely-Szikáncs fejlesztési terve 2011-2014 közötti időszakra, különös tekintettel, a belvízhelyzet rendezésére. Benkő Zsolt ismerteti az előterjesztést. A belvíz- és a szennyvízelvezetésről beszél részletesen Benkő, egyúttal azt is megemlíti, bízik abban, hogy ha sikerül a belvízkérdést megoldani, akkor több Tisza Volán-járat térhet be a településrészre. Lázár János az előterjesztés végén megjegyzi, az egész előterjesztést támogatná, reméli, hogy valóban sikerül megvalósítani. Mucsi László ehhez hozzáteszi a napokban voltak bejáráson a településrészen. Egyhangúlag elfogadták a határozatot, Lázár egyúttal azt kéri hogy a részönkormányzat tartson közmeghallgatást. "Hirdessék meg jól, legyen ott a képviselő úr, jegyző asszony is!"

20:02 Csak két percet késtek a képviselők, máris folytatódik a munka. Az ülést újra Kószó Péter vezeti.

19:02 A 14-es napirendi pont következik: az Emlékpont középtávú szakmai koncepciója. Ehhez Molnár Lászlóné hozzászól. "Eljött az idő, hogy a tavalyi nem túl jól sikerült történelmi kör rendezvényéről lehet beszélni." Molnárné emlékeztet, tavaly a kánikulában elviselhetetlen volt a hőség az előadások alatt. Akkor még a konferencia kijelentették, hogy nem hűtenek, végül a kilenc napos rendezvény utolsó négy napján már hűtöttek. Molnárné azt sem érti, miért volt ilyen ellenszenves Vásárhely a konferenciával kapcsolatban. Lázár itt megjegyzi, biztos, hogy 600 millió forintnál többel támogatja majd az állam az Emlékpontot. Hogy még mennyivel lesz több a támogatás, azt nem tudni, de biztos, hogy a korábban ismert összegnél is nagyobb lesz. Elfogadták a napirendi pontot, ez egyúttal az Emlékpont igazgatójának, Blazovich Péter a mandátumának a meghosszabbítását is jelentette. Nyolc óráig újabb szünetet tart a közgyűlés.

18:59 A 13-as napirendi pontnál járnak: felhatalmazás Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város címerének felülvizsgálatához. Lázár megfontolásra javasolja a jelképekre vonatkozó rendeletet felülvizsgálatára, ugyanis most valójában két címere is van Vásárhelynek. Egyhangúlag elfogadták.

18:55 Előrehozták a 23-as napirendi pontot: a kisebbségi önkormányzatok számára helyiséghasználat biztosítása. Korsós Ágnes jegyző ismerteti azt. A román kisebbségi önkormányzat úgy határozott, nem kell nekik irodahelyiség, nem is tudnák berendezni a felajánlott irodát. Lázár János azt javasolja, a vagyonkezelő támogassa annyival a román kisebbségi önkormányzatot, hogy térítésmentesen szereljen fel nekik egy irodát. Megszavazták nekik.

18:54 Korsós Ágnes jegyző ismerteti a 12-es napirendi pontot, amelyet egyhangúlag elfogadtak, ez a tájékoztató a lejárt határidejű tartozások teljesüléséről címmel terjesztették elő.

18:53 Ambrus Norbert jogi előadó ismerteti a 11-es napirendi pontot: a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról, azok igénybevételének rendjéről, a fizetendő térítési díjak megállapításáról szóló 3/2008. (02.11.) Kgy. rendelet módosítása. Három tartózkodás mellett elfogadták-

18:52 A tízes napirendi pont szerint a házasságkötések és egyéb családi események lebonyolításáról és szolgáltatási díjairól szóló rendelet megalkotása. Ennek kapcsán javaslatban terjesztették elő, hogy a vásárhelyiek a jövőben ingyen házasodhassanak. Egyhangúlag megszavazták.

18:47 Száguldunk! A nyolcas napirendi pont következik: a nevelési-oktatási intézményekben fizetendő térítési- és tandíjakról szóló 51/1995.(12.13.) Kgy. rendelet módosítása. Egyhangúlag elfogadták, már jön is a kilencedik pont: a nevelési-oktatási intézményben fizetendő térítési díjakról szóló 51/1995. (12. 13.) Kgy. rendelet módosítása. Minősített többség kell a rendelet elfogadásához, egyhangúlag fogadták el.

18:45 A hetes napirendi pont következik: az Önkormányzati vagyonnal való gazdálkodás szabályairól szóló 10/2007. (02.12.) Kgy. rendelet módosítása. Korsós Ágnes jegyző ismerteti. minősített többséggel elfogadták.

18:40 Tóthné Kecskeméti Katalin szól hozzá a beszámolóhoz. Megköszöni az óvodavezetőnek a beszámolót: "szeretném kiemelni a munkacsoportokat, nagyon fontos, hogy ezek hogyan végzik tevékenységüket" - jegyezte meg Tóthné. A képviselők egyhangúlag fogadták el a beszámolót.

18:18 A hatos napirendi pontot, a Hermann Alice Óvoda beszámolóját hallgatják a képviselők, előadó Borsiné Csontos Ilona óvodavezető.

17:54 Balázs József csoportvezető ismerteti az ötös napirendi pontot: Tájékoztatás az oktatási intézményekben megvalósuló pályázatokról.

17:48 Lázár Jánosnak két észrevétele van. "Ezzel az anyaggal kapcsolatban világos, ahol fejlesztünk, ott a fejlesztésekhez rendeljük az ingatlanhasznosítást." A felújított épületek nem állhatnak üresen, nem lehetnek kihasználatlanok - jelenti ki a polgármester. A másik észrevétele technikai. "A kinyomtatott előterjesztésben elcsúsztak a képek és a szövegek, ez többeknek gondot okozott. Legyenek máskor gondosabbak a készítők" - ajánlotta Lázár János.

17:42 Véget ért az ismertető, Benkő Zsolt kérdez. Úgy gondolja, nagyon fontos áttekintést kaptak, hiszen az energetikai kérdések az egyik legfontosabbak napjainkban. Arra kíváncsi egy-egy ilyen energetikai fejlesztés mennyi megtakarítást eredményezhet intézményenként. Kiderült, az épületeke felújítása nagy mértékben javítja azok energiafelhasználását. Például az Oldalkosár utcai bölcsőde több gázt fogyaszt, mint a Balogh Imsi sportcsarnok. Molnár Lászlóné is érdeklődik: minden épület a termálvizet fogja majd hasznosítani? Kiderül, nem, van, ahol a gázfűtést korszerűsítik, de a többség - azok, amelyek felűzhetők az északi termálkörre - igen. A termálkörrel 400 ezer köbméternyi gáz váltható ki éves szinten.

Ülésezik Hódmezővásárhely közgyűlése. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

17:14 A negyedik napirendi pont következik, címe ez: Tájékoztató az Önkormányzat fenntartásában működő óvoda és iskola épületek állapotáról, javaslatok a szükséges felújítások elvégzésére és ütemezésére, kiemelt tekintettel az energetikai korszerűsítés lehetőségeire.

17:10 Lázár János átmenetileg hiányzik, így Kószó Péter alpolgármester köszöni meg Mucsi előadását, majd azt tudakolja, a Kálvin tér 2. szám alatti házat nem lehetne-e védettség alá vonni. Szerinte védelmet érdemelne a Szarvas fogadó, a Városház utcai borkóstoló épülete, a Hősök terén Tornyai háza is. valamint műemlék lehetne a Tóth-malom, Hódmezővásárhelyi Népkert állomásépülete is. A Bakay-kútról nem is beszélve. Az alpolgármester arra is javaslatot tesz, hogy évente nézzék át a műemlékek állapotát. A határozati javaslatot végül elfogadták.

Ülésezik Hódmezővásárhely közgyűlése. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)
16:41 A hármas napirendi ponttal folytatják: Hódmezővásárhelyen található műemlékeink állagának áttekintése és lajstromba vétele. Mucsi Lászlóé ismét a szó. Elmondja 31 műemlék van és hat műemléki környezet Vásárhelyen. Újra a kivetítőé a főszerep: Mucsi előadásában egyesével végigveszi a műemlékeket.

16:38 Lázár János ezután pontokba szedi a koncepcióterv legfontosabb lépéseit. Ehhez Mucsi Lászlót és Pozsár Pétert hívja segítségül. Utóbbi elmondja, mindenképpen szakaszolni kell a beruházást, hiszen ez egy óriási felújítás, nem lehet egyszerre megcsinálni. Lázár ezután fölhatalmazást kér a tervezési folyamat megindításáért és a lakossággal való egyeztetésért. Egyhangúlag megadták neki.

16:35 Havasi Katalin azt mondja a tervről, egy szerethető, szép belváros képe rajzolódott ki előtte a vetítés alatt. "Külön érdeme, hogy nem szállt el a tervező az álmok világába, hanem két lábbal áll a földön a terv" - mondta a képviselő. Ezután Havráneknek válaszol: a belváros felújítása nem a belvárosiaké, hanem egész Vásárhely büszke lesz, lehet majd rá - vélekedett Havasi.

16:30 Molnár Lászlóné (Jobbik) is hozzászól a felújítással kapcsolatos vitához. Ő úgy emlékszik az OTP-házat a Csomiép építette, s már az átadáskor is rossz állapotban volt.

16:28 Lassan folytatódik a fél órája "meghirdetett" tíz perces szünet után a közgyűlés.

16:02 Tíz perc szünetet tart a közgyűlés.

15:57 Pozsár Péter Havráneknek azt feleli, nem akar építészeti korszakokkal kapcsolatos vitába szállni a képviselővel. Elmondja, az az uni váz, amivel az említett épület is épült mára már elavult, korszerűtlenné vált, annak ellenére, hogy a lehető legnagyobb gondossággal jártak el annak idején a mérnökök, az építők.

15:56 Lázár János köszönti Tóbiás József MSZP-s politikust, aki részt vesz a közgyűlésen.

15:49 Lázár válaszában elmondja, legutóbb a Dáni utcában és a környékén kerékpározott. Nagyon sokan önerőből újították fel nyílászáróikat, nyírták a füvet. Ott jó gazdák vannak, csakúgy mint például a Vörösmarty utcában. Egyik helyen sem dúsgazdagok laknak Lázár János szerint. A hódtói paneloknál is hitelt vettek föl a lakóközösségek, hogy ki tudják fizetni az önrészt.

Ülésezik Hódmezővásárhely közgyűlése. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)
15:40 Havránek Ferenc kérdez a felújítással kapcsolatban. Ez az egyik "legfiatalabb" belvárosi ház - állítja. Emlékeztet, van olyan szocreál műemléki épület Vásárhelyen, amely műemléki védelem alatt áll. Nehezen akarja elhinni, hogy ez a leggyengébb műszaki állapotban lévő ház. Szeretné megtudni, milyen ismérvek alapján állapították meg, hogy rossz állapotban van. Ugyanakkor azt is szeretné megtudni, hogy az ott lakók anyagi szempontból eleget tudnának-e tenni a Lázár által említett esetleges jogi kényszerítésnek. Havránek azt is megjegyzi, a szép belváros mellett élhető külvárosra is szükség van. "Havasi Katalin képviselőtársam körzetében is számos rossz útburkolatú út van, például" - teszi hozzá a Zöld Baloldal képviselője.

15:30 Kovács László (Fidesz) szól hozzá az eddig elhangzottakhoz és a tervekhez. Szerinte ezek történelmi fontosságú tervek, elképzelések. Kovács szerint ezek olyan elképzelések, mint amikor a XIX. századi fejlesztések kiemelték az egyszerű mezővárosok sorából Vásárhelyt.

15:19 Lázár János ezek után elmondta, többféle megoldás is létezik, ugyanakkor az világos, nem maradhat így ez a terület, meg kell csinálni a felújítást. A közműcserét, a parkosítást, az útburkolat cseréjét, a parkolási problémák megoldását mindenképpen meg fogják csinálni, csakúgy mint a kollégium felújítását. A kérdés igazából a magántulajdonokkal kapcsolatos. A tulajdonosok Lázár szerint két utat választhatnak: saját maguk csinálják meg, erre egyébként a város kötelezheti is őket, a másik, hogy összefognak, ami azt jelenti, hogy az önkormányzat a tetőtér-beépítésért cserébe megcsinálja a homlokzatfelújítást. "Akkor szállunk be, ha az üzleti érdekünk találkozik az ő felújítási kényszerükkel, amit én tudok garantálni is" - jegyezte meg határozottan a polgármester. "Gondolják végig az ingatlanközösségek, hogy mit tesznek, elfogadják a segítséget, vagy a hatályos magyar törvényeket figyelem előtt tartva kikényszerítjük a felújítást, a karbantartást. (...) Az, hogy ezek a lakások így leamortizálódtak, az a tulajdonosoknak is a felelőssége. (...) Aki tulajdont szerzett 20 évvel ezelőtt, az barátkozzon meg a gondolattal, hogy ez nem csak jog volt, hanem kötelezettségekkel is jár."

14:57 A beszámoló után most a képviselők kérdezhetik az előadókat. A polgármester arra kéri Makó Andrást, ismertesse azokat a tárgyalásokat, amelyeket eddig már lefolytatott az Andrássy út, Kossuth tér lakosaival, üzlettulajdonosaival a felújítással, átalakítással kapcsolatban. A képviselők egyébként még nem kérdeztek, eddig Lázár János ismertette a felújítással kapcsolatos teendőket. Makó András azt mondja, a lakók és az üzlettulajdonosok is örülnek a felújításnak, de "vannak olyan vadhajtások, amiket közösen vissza kell metszeni" - tette hozzá Makó. Az aljegyző elmondta, a lakókat képviselő közös képviselőket keresték meg, akik biztosították az önkormányzatot, részt vennének a felújításban. A lakók véleménye ugyanakkor vegyes: van, aki akár csereingatlant is elfogadna, van, aki ha azon múlik, akár azonnal eladná, míg más komoly érzelmi szálakat is fűz az ingatlanhoz.

14:37 A negyven perces előadást követően folytatják a munkát a képviselők. A Tornyai-múzeum felújításának állásáról hallgatnak meg beszámolót Mucsi Lászlótól.

13:57 Az előrehozott 17-es napirendi pont következik. A képviselők prezentációt láthatnak arról, hogyan újul majd meg Vásárhely belvárosa, az Andrássy út, a Kossuth tér. Pozsár Péter diavetítéssel együtt ismerteti a terveket.

13:56 A kettes napirendi pontot is elnapolnák, a belső ellenőrzésről szólna. Ezt azért kell elnapolni, mert a zárszámadási rendelethez kapcsolódik. Egyhangúlag megszavazták, hogy ezt is április 29-én tárgyalják meg.

13:54 Lázár János elhalasztatná a zárszámadási rendeletet, azt április 29-én reggel nyolc órától tárgyalnák. Végh Ibolya aljegyző ismerteti, miért van erre szükség. A lényeg: kevés volt az idő az alapos tárgyaláshoz. Egyhangúlag elfogadták.

13:51 A húsz perces ebédszünet végül a duplájára nyúlt. Lassan mindenki visszaért, így folytatódhat, illetve elkezdődhet a munka.

13:10 Húsz perc ebédszünet következik. Utána hozzálátnak a napirendhez.

Ülésezik Hódmezővásárhely közgyűlése. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

12:56 Lázár végül megköszöni Havasinak az elmondottakat, úgy gondolja, nincs miért magyarázkodnia. Nagy-György Anna próbál válaszolni a polgármesternek. "Rajtam kívül is vannak ellenségei a polgármester úrnak!" - mondta a jobbikos képviselő.

12:54 Cseri Tamás válaszol Nagy-Györgynek. Szerinte nem szerencsés, hogy olyan táblákkal vonulnak föl, amelyeken olyan feliratok is olvashatók, hogy Kalasnyikovval kell kibontani az igazságot.

12:50 Lázár után Havasi Katalin is bírálja az előbb felszólalt jobbikos képviselőt. Havasi Katalin úgy érzi, ismertetnie kell Lázár életútját. "Jézus Mária!" - mondja Lázár, de hagyja, hogy a képviselő tovább mondja, amit akart. Majd Havasi azt tanácsolja Nagy-György Annának: "gondoljon a jövőjére!"

12:43 Nagy-György Anna megköszöni a Cseri Tamástól kapott kötetet. Ugyanakkor nem érti, a karcagi koszorúzás, hogyan került a közgyűlés napirendje elé. Ezután megvédi Havráneket és bízik abban, hogy valóban élnek a feljelentéssel, hiszen "Európában is példátlan módon éltek vissza személyes adatokkal." Válaszában Lázár számon kéri Nagy-Györgyöt, hogy nem egyforma mércével mér.

12:41 Illés Béla, a VTV igazgatója is hozzászól. Most ő magyarázza el Havráneknek, miért készültek el úgy a híradós anyagok, ahogy.

12:38 Ismét Havráneké a szó. Szeretné megtudni, mi alapján dől el, hogy valami érdeklődésre tart-e számot vagy sem. Ugyanis az ő sajtótájékoztatói, ha felkerülnek, akkor mindig megvágják, a kormánypárti sajtótájékoztatók pedig mindig szó szerint olvashatók.

12:37 A jelek szerint hosszú lesz a közgyűlés, még mindig nem kezdtek hozzá a napirendi pontokhoz.

12:35 Újra Hegedűs Zoltáné a szó, aki elnézést kér Havránektől, mert nem tudja, hány éves. "Fel se tételeztem, hogy már nyugdíjas."

12:26 Göbl Vilmost kérdezi Lázár, miért kerültek fel a fideszes sajtótájékoztatók a város hivatalos honlapjára. Idéz egy korábbi közgyűlési döntést, amelyben elfogadták, hogy a városi tévé szerkesztett anyagait a lehető leghamarabb feltehessék a honlapra. Erre válaszul Havránek felolvassa a felkerült sajtótájékoztatóról a szöveget. Havasi Katalin is hozzászól: elmondja, az országos tévében egy mondatban sem említette Havránek nevét.

12:15 Hegedűs Zoltán felszólalását hallgatják a képviselők. Elmondta, vagyonnyilatkozat-ügyben szívesen segít Havráneknek. A megszólított képviselő kapott szót. Havránek megjegyzi, miért baj, hogy ő az országos médiában "dumál", amikor egy héttel korábban Lázár János is ott volt. "Amelyik országos médiában én nem vagyok benne, az nem is létezik" - jegyzi meg viccesen Lázár, értik a poént a teremben.

12:13 Mehetünk haza! A polgármester megdicsért minket! Majd sajtószemlét tart lapunkból.

12:06 Havasi Katalin következik. Ő is Havránekkel foglalkozik: "rendesen öltözik, autóval jár, feltételezheti mindenki, hogy nem nulla forintból él." Havasi hozzáteszi: meggyőződése, hogy a város fejlődését segítő munkát végez. Miközben folyamatosan kap olyan ajánlatokat, amelyekkel sokkal többet kereshetne, mint a mostani orvosi fizetése. "Ha bárki is az országban lejáratja a várost, az a befektetői bizalmat rendíti meg. (...) Aki habot ver a semmiből, aki vihart kavar egy pohár vízben, (...) az az összes vásárhelyi lakosnak okoz hátrányt."

Ülésezik Hódmezővásárhely közgyűlése. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

12:02 Benkő Zsolt (Fidesz) kért és kapott szót. Havráneknek válaszol a vagyonnyilatkozatával kapcsolatban. "Állandóan azt halljuk öntől, képviselő úr - Havránek Ferencről van szó, a szerk. - hogy itt, ott, amott tesz feljelentést. Most visszahullt valami ezekből a fejére, talán sajnálni kellene? (...) Az a tevékenység, amit ön végez, az nem alkalmas arra, hogy Hódmezővásárhely jó színben tűnjön fel. (...) Ki kellene tenni az igazságot az ablakba, és akkor mindenki tisztában lenne a tényekkel."

11:56 Lázár válaszában elismeri, nincs helye a város honlapján a fideszes sajtótájékoztatónak, egyúttal megkérte az illetékeseket vegyék azt le onnan. Lázár megerősíti, egyetért abban is Havránekkel, hogy a félreértések elkerülése végett nyilvánosságra kell hozni a képviselői fizetéseket. "Tisztázni kell a jogviszonyokat, nyilvánosságra kell kerülnie mindennek!" - hangsúlyozta a polgármester.

11:31 Havránek Ferenc (Zöld Baloldal) kért és kapott szót. "Megpróbálom elvinni a balhét, de nem tudom, fog-e sikerülni." Majd hozzáteszi: a bocsánatkérés után be lehetett volna fejezni a hangfelvételbotrányt. Havránek emlékeztetett arra, hogy korábban javasolta, kerüljön föl a város honlapjára, hogy melyik képviselő miből él. Azonban ezt a kérését akkor elutasították. Vita lett akkor ebből, Lázár anno be is kérte a vagyonnyilatkozatokat, amiket aztán a közgyűlésen felolvasott. Havránek nem érti, miért lett céltábla. Kíváncsi lenne arra is, hogy az újságokban megjelent hirdetéseket ki és miből fizette. Számítása szerint körülbelül kétmillió forintba kerültek a feladott hirdetések. Szerinte képviselőtársa, Havasi Katalin (Fidesz) elvetette a sulykot. Havránek bejelentette, jogi síkra viszi az ügyet. Havránek szerint egyedül lapunk az, amelyik a környéken valóban hiteles, a vásárhelyi médiát nem tartja annak. Majd arra kéri Korsós Ágnes jegyzőt, vizsgálja meg, hogyan kerülhetett föl a Fidesz sajtótájékoztatója a város honlapjára. Lázár röviden reagál az elhangzottakra, majd megadta a szót Benkő Zsoltnak, aki elmondja, nem kap fizetést önkormányzati cégekről, ahogy azt Havránek korábban többek között róla is állította.

Ülésezik Hódmezővásárhely közgyűlése. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

11:30 Cseri Tamás (Fidesz) napirend előtt jelentkezik szólásra: Vásárhely szobrai kötetet ajándékoz a Jobbikos képviselőknek, hogy ne forduljon elő legközelebb, hogy holokauszt emlékművet koszorúz meg a párt. A kötetet Nagy-György Anna vette át.

11:20 Tóthné Kecskeméti Katalin napirend előtt tájékoztatja a közgyűlést az óvodai és iskola beiratkozásokról. A polgármester kérdést intéz az előterjesztőhöz: miért és mi alapján választják ki a gyerekeket az egyházi fenntartású intézmények? Kiderült, az iskoláknak az egyházi fenntartású óvodák nagycsoportosait fel kell venniük, ezen túl ajánlás alapján is vehetnek fel gyereket, de idén olyan sok volt a nagycsoportos ovis, hogy gyakorlatilag ők betöltötték a létszámot.

11:15 Lázár János polgármester helyet foglal, és megnyitja az ülést. Bejelenti, hogy a közgyűlés határozatképes, és ismerteti a napirendet. 35 napirendi pontot tárgyalnak nyílt, 5-öt pedig zárt ülésen. Lázár azt javasolja, hogy váltzotassanak egy picit a napirenden, az egyik napirendi pontot előrébb hozná. Egyhangúlag támogatják a képviselők a napirendet.

Ülésezik Hódmezővásárhely közgyűlése. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)
11:13 Becsengettek!

11:11 Vásárhely képviselőtestülete 2010 októberétől így "néz ki."

11:05
Köszöntünk minden kedves olvasót! Egyelőre várunk, a képviselők, a közönség kedélyesen beszélget, és várja a kezdést.

Korábban írtuk:
Ma délelőtt 11 órától rendes közgyűlést tart Hódmezővásárhely képviselő-testülete. A tervezett napirendi pontokat a polgármesteri hivatal honlapján megtalálhatják, de ezekre a linkekre kattintva is elérik azokat. Információink szerint napirend előtt újra szó eshet a hangfelvételbotrányról is.

Olvasóink írták

49 hozzászólás
 • 49. lepkehalo 2011. április 11. 19:13
  „Nagy-György Anna a következő közgyűlésen lepje már meg Cseri Tamást egy Magyarország térképpel, hogy szegény megnézhesse, hol van Karcag.”
 • 48. Cheguevara 2011. április 11. 15:26
  „Családi segítséggel és politikusi fizetéséből lett vagyonos Lázár János
  http://www.origo.hu/itthon/20110411-lazar-janos-vagyona.html”
 • 47. Én2 2011. április 11. 10:01
  „Nem tudom honnan veszi Lázár pm. a bátorságot, hogy kötelezze a város lakóit, hogy felújítsák házaikat kívülről. Miből, először adjon munkát és utána követelződzön!!! Neki van miből de a város lakói örülnek ha egyik napról a másikra megélnek.”
 • 46. picipest 2011. április 10. 18:02
  „Az Egyenlítő blog információi szerint az Európai Parlament (EP) illetékesei vizsgálatot folytatnak a fideszes Deutsch Tamás (Európai Néppárt) költségtérítése ügyében. Brüsszeli forrásunk szerint a trágár twittjeiről és botrányos nőügyeiről elhíresült politikus azért lett vizsgálat célpontja, mert rendszeresen felveszi a vidéki képviselőknek járó 220 eurós költségtérítést - ami az ő esetében a Hódmezővásárhely-Ferihegy távolság alapján alkalmanként jár neki -, míg valójában Budapestről szokott a reptérre utazni.

  Deutsch életvitelszerű budapesti tartózkodását az is alátámasztja, hogy a Fidesz fenegyereke korábban a párt budapesti elnöke (2002-2004), a Fővárosi Közgyűlés tagja (Fidesz-KDNP frakcióvezető, 2002-2003) és VII. kerületi önkormányzati képviselő (2006-2008) volt. Ez utóbbi tisztségét roppant kínos körülmények között veszítette el, ugyanis egy éven át nem járt be a testület üléseire. (A fizetését persze hónapról hónapra felvette.)

  A brüsszeli utazásonként felvett 220 eurós (nagyjából 60 ezer forintos) összegből egyébként durván nyolcszor lehet megtenni a Hódmezővásárhely-Budapest távot, ha (szerényen) egy A6-os Audi fogyasztásával és 400 forintos benzinárral kalkulálunk.

  Deutsch Tamást sem mobilon, sem brüsszeli titkárságán nem értük el, de a Fidesz sajtóosztálya visszahívást ígért az ügyben. Epekedve várjuk.”
 • 45. lisa01 2011. április 09. 14:28
  „Kedves fideszes képviselők, Papp Dániel az MTVA egyik főszerkesztője lett azok után, hogy pedofilnak állította be riportjában Daniel Cohn-Bendit a brüsszeli Zöldek frakcióvezetőjét. Minden gátlást félretéve, hamis színben tüntetve fel. A NENYI szellemében ezek szerint Havránek és társainak valamilyen elismerés járna nem?”
 • 44. Én2 2011. április 09. 12:19
  „Én úgy mondanám, hogy miből telik audira, terepjáróra luxus életre, nagy ázra, üdülőre, külföldi utazásokara!!”
 • 43. spionfióka 2011. április 08. 22:27
  „Én csak azt nem értem, hogy miből telik egyes embereknek elektromos biciklire, amivel száguldoznak a bicikliutakon!”
 • 42. UtólagKapitány 2011. április 08. 21:10
  „Ez a város tönkre fog menni (vagy már tönkre ment)”
 • 41. Gideon 2011. április 08. 17:19
  „mekkora kacsa már ez a cím, a házasságkötés mint olyan ab ovo ingyenes az egész országban, fizetni csak a körítésért kell (pezsgő, gyertya, stb.), ha igény van rá, de még így is ez ma egy esküvő legolcsóbb része.”
 • 40. killust 2011. április 08. 14:13
  „Tetszett mikor Anna felszólalása után havka hisztizett , mint sértett szerető sietett gázár védelmére:DDD”
 • 39. JB007 2011. április 08. 14:05
  „Az országos átlag duplája a mozgássérültek száma?
  1. Kriplik városa
  2. Ide menekültek a munkanélküliség elől az emberek
  2.1 Könnyebben korrumpálhatóak itt a dokik?

  Vásárhelyen van
  - egy csomó államilag fizetett dolgozó
  - egy csomó államilag fizetett sógor-koma-jóbarát
  - jópár közmunkás
  - egy talicska ilyen-olyan nyugdíjas (hangsúlyozom: vannak köztük tényleg nyugdíjasok!)
  - pár önkormányzattól erősen függő minimálbéres vállalkozó
  - országos átlag duplájának megfelelő munkanélküli (akik még rokkantnyugdíjasnak se tudtak elmenni)

  Kihagytam valakit? Aki jól keres, az nem itt dolgozik...”
 • 38. killust 2011. április 08. 13:12
  „Iskoláink elcigányosítása ellen emelte fel a szavát Dúró Dóra

  A Jobbik szerint változtatni kell a sajátos nevelési igényű gyerekek oktatási rendszerén, mert az eddigi kormányok által erőltetett integráció nem hozott előrelépést a területen - mondta Dúró Dóra, a parlament oktatási bizottságának jobbikos tagja sajtótájékoztatóján.
  Az ellenzéki politikus hangsúlyozta: alapvető változásra van szükség a pedagógusok, az intézmények és a diákok szempontjából is. Dúró Dóra szerint ugyanis nem elvárható egy megfelelő szakképzettséggel nem rendelkező tanártól, hogy olyan iskolában tanítson, ahol sok a sajátos nevelési igényű gyerek. A Jobbik szerint erre a helyzetre Pokorni Zoltánnak, az oktatási bizottság fideszes elnökének javaslata is csak felszínes megoldás mert a gyógypedagógia erősítése a pedagógusképzésben nem pótolhatja a kifejezetten ezt tanuló szakembereket.
  Dúró Dóra elmondta: jelenleg dupla fejkvóta jár egy-egy sajátos nevelési igényű gyermek oktatásáért. Ezért szerinte sok intézmény úgy fogad be ilyen gyerekeket, hogy nincsenek felkészülve az oktatásukra. A Jobbik éppen ezért országos felmérést készítene, amelyből kiderülne, hogy mely intézmények alkalmasak valóban az ilyen gyermekek megfelelő oktatására.
  A diákokkal kapcsolatban Dúró Dóra kifejtette: vannak olyan sajátos nevelési igényű gyerekek, akik nem képesek beilleszkedni a közösségbe és ezzel sok esetben a többi gyereket gyengítik, éppen ezért igenis új speciális osztályokat és intézményeket kell létrehozni és támogatni. A Jobbik szerint minden gyereket meg kell vizsgálni, hogy képes-e beilleszkedni. "Nem szabad senkit kizárni, de nem szabad erőltetni sem az integrációt olyan esetekben, ami senkinek sem használ" - tette hozzá Dúró Dóra.
  (MTI)”
 • 37. Én2 2011. április 08. 12:38
  „Lemaradt a név: Havránek kp. úrnak gratulálok a közgy. való felkészültségéhez!!”
 • 36. Én2 2011. április 08. 12:36
  „aránek képv-nek gratulálok a felkészültségéhez!!”
 • 35. Én2 2011. április 08. 12:34
  „Nagy-György Annának gratulálok amiért be mert olvasni a polgármesternek fiatal kora ellenére. Minden tiszteletem az Öné nincs is miért félni tőle ezt kellene kapnia sűrűn sajnálom, hogy a Molnárné nem állt Ön mellé azt kellett volna.
  Jól felmérgelte magát Lázár jó volt látni.Undorító ahogy mindig másokba keresi a hibát.
  Anna legyen ilyen ne változtasson a magatartásán legyen igazságos!Az lehet, hogy Vásárhelyen nem kap munkát ezért.”
 • 34. idir 2011. április 08. 00:38
  „A kozgyules 15:19 temejahoz roviden.
  A torvenytisztelo emberek egyetemes joga a tulajdonjog,ami felhatalmazza oket a barmit valaszthatosag jogara.Erre pelda ,ami a Bibliaban is megtalhato: Mozes mondja:eletek teszem az elet utjat es a halal utjat,valasszatok...Ezert is mondjuk a barmit valaszthatosagi jognak,mert ez az egyuttelesi elet utja,a torvenytisztelo ut es a masik ut,a torveny tagado ut,az ontorvenyu ut.Az utobbi azt jelenti,hogy barki valaszthat cselekedetevel akkora jogkorlatozast onmagara,amekkorat csak akar,amely a torveny altali kotelezettseg miatt van es a masok barmi altali tulajdonaban okozott karokat ,mint adossagokat sem volt kotelezo valsztani.Ezert mondjuk,hogy magara vallalta.Sokan megtevesztokent hasznalajak a valasztasi jogot.Mert a korlatozott valasztasi jog onmagaban jogkorlatozott.A korlatozott valasztasi jog pl.az elitelt valaszthat golyo vagy kotel kozott,vagy felteszi a sarga csillagot,vagy viszik.Azert irtam ezeket a peldakat le,hogy atgondoljam azt,hogy mekkora kulonbseg van a valasztasi lehetoseg es a valasztasi jog kozott.A tanulsag az,ha nem okozol masnak kart,akkor nem kenyszeritenek korlatozott joggyakorlasara.”
 • 33. killust 2011. április 07. 23:31
  „61. UtólagKapitány 2011.04.07. 20:47
  Az a polgármester, aki a városát tönkreteszi, lejáratja és ocsmány vigyorral röhög a munkás rétegen miközben több milliókat cseszik el autókra az, nem hogy annyit még egy lyukas garast sem ér. Az a fajta ember, akit gyermek korában sok megrázkódtatás érte, ronda volt, összenőtt szemöldökkel, vastag kereset szemüveggel, kövéren kellett minden reggel a tükörbe néznie, az osztálytársai leköpködték, kiröhögték. És most megmutatja, hogy ki a "jani"... Szánalmas egy alak ez az "ember".

  Perfekt!! Tökéletes jellemrajz !!!”
 • 32. killust 2011. április 07. 23:09
  „Megint kibukott lézerjani:)) nem bírja ha megkérdőjelezik a végzettségét, olyankor ész nélkül s cinikusan , agresszívan támad. Most a gyereke mögé bújva ostorozta Annát....Bonifácot tolta maga elé..vagy Bodit, vagy mifenét.”
 • 31. Cheguevara 2011. április 07. 21:50
  „Se MSZP-s Se FIDESZ-es polgármester ne legyen roma származású.”
 • 30. dowan 2011. április 07. 21:32
  „Most majd HMV Helyről lehet majd csámcsogni pont ugyanazért amiért szegeden Botkáról.
  Most aki MSZP-s az vihog, a FIDESZesek meg szívhatják a fogukat, hogy FŐvezér (a II. világháborúban is csak a hatalom volt Hitlernél az ész Göbbelsznél :D ) ugyanazt hajtja végre, amit az "esküdt ellensége" :D”
49 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tóbiás: Az új alkotmány a Fideszé

Hódmezővásárhely - Az MSZP „Hallasd a hangod" kampánysorozatának részeként csütörtökön… Tovább olvasom