Délmagyar logó

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -4°C | 4°C Még több cikk.

Közlekedésbiztonsági centrumot tervez Vásárhely

Hódmezővásárhely - A nagyobb teherautók, illetve buszok vezetőinek ötévenként vizsgázniuk kell, többek között egy speciális pályán. Vásárhely önkormányzata – erre a jogszabályra készülve – egy régiós közlekedési centrum létrehozását tervezi.
A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium egyik rendelete előírja, hogy a nagyobb teherautók, illetve a buszok vezetőinek ötévenként szakmai továbbképzésen kell részt venniük. A végén pedig – különböző útviszonyok között – vizsgázniuk kell.

A gyakorlati követelményeket egy speciálisan kialakított tanpályán vagy erre alkalmas szimulátoron kell végrehajtani. Így többek között gyakorolni kell a vészfékezéssel való megállást, a haladás közbeni megpördülést, a gépjármű úton tartását például vizes, csúszós szakaszon.

A legutóbbi vásárhelyi közgyűlésen a képviselők megszavazták, hogy egy ilyen közlekedésbiztonsági centrum létrehozására pályázzon az önkormányzat.

A vásárhelyi kis rutinpályán egyelőre csak gyakorolhatnak a kezdő vezetők. Fotó: Tésik Attila

A közgyűlésen elhangzott, hogy nem önkormányzati feladat, a városnak mégis célszerű ebben segédkeznie, ugyanis a régióban egyelőre nincs ilyen centrum, s az első megvalósításával Vásárhely helyzeti előnybe kerülhet. Ennek érdekében figyelik a pályázati lehetőségeket, valamint az is növeli az esélyeket, ha az önkormányzat telket biztosít az építéshez.

Iskolások is gyakorolhatnak

A centrum megépítésekor a gyerekek közlekedési oktatását is figyelembe kell venni, ezért az iskolák számára használható KRESZ-pálya is épülne. Ezen a gyalogos- és kerékpáros közlekedés szabályait sajátíthatnák el a diákok. Erre azért van szükség, mert a felgyorsult közúti közlekedés miatt sajnos egyre több a fiatalkorú sérült vagy áldozat.

A tervek szerint a közlekedési parkot egy közel öthektáros területen szükséges kialakítani, melyből 5-7 ezer négyzetméter lenne a burkolt felület. Ezeken különféle útviszonyokat – vízátfolyást, éles kanyarokat – alakítanának ki. A kiszolgáló épület pedig nem csupán irodának, szociális blokknak ad helyet, hanem egy-két tanteremnek is, hogy helyben megoldható legyen az elméleti oktatás. A műhelyben pedig a szereléstechnikai elemeket sajátíthatnák el a vizsgázók.

A centrum többfunkciós lenne: úgy érdemes megvalósítani, hogy a B kategóriás jogosítvány megszerzésére készülők is igénybe vehessék. Vásárhelyen egyelőre egy kis rutinpálya üzemel, ahol a leendő autósok csak gyakorolhatnak, de vizsgázniuk Szegeden kell.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Adventi készülődés Hódmezővásárhelyen

Hódmezővásárhely - Adventi készülődés címmel gazdag, családoknak szóló programmal várják a… Tovább olvasom