Délmagyar logó

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett 1°C | 6°C Még több cikk.

Leonardo Utolsó vacsorája és Ambrus Attila a falvédőn

Hódmezővásárhely - A huszadik század első felének világára jellemző feliratos falvédőkből nyílik kiállítás a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeumban. A tárlaton ötvenhét falvédő segítségével kaphatnak képet a látogatók nagymamáink konyhai díszítőiről.
A kiállított falvédők között van hazafias, szerelmes és vallásos témájú darab is; a legérdekesebb műtárgyak egyikén Leonardo Utolsó vacsorája elevenedik meg.

A kiállítás a Tornyai János Múzeum és két magángyűjtő anyagából mutat be hímzett, feliratos falvédőket. A gyűjteményes anyagot Pittmann Zsófi képzőművész művei teszik teljessé, aki 2002 óta készít modern falvédőket. Az ifjú művésznő arra keresi a választ, hogy mit ábrázolnának az egykori falvédők mai példányai, ha a műfaj nem ment volna ki a divatból.

Az eredeti falvédők többsége a két világháború közötti időszakban készült. „A kispolgárság és a parasztság otthonát díszítő falvédők, használóik polgárosultabb életmód utáni vágyát tükrözik. Mivel elsősorban a konyhát díszítették, így legnagyobb számban a konyhai tematikájú darabok maradtak fönn. Felirataik takarékosságra, mértékletességre, rendre és tisztaságra intenek, dicsérik a háziasszonyt, invitálják a vendéget. A szerelem témájába sorolható falvédők szövege sok esetben nóta-, operett- vagy slágerszöveg részlete" – mondja Nagy Vera néprajzkutató, a kiállítás rendezője.

A kiállításban külön csoportosítva kapnak helyet a vallásos témájú, illetve a háborús és hazafias feliratú falvédők. A vallásos darabok között a művészettörténet klasszikusaként felbukkan Leonardo Utolsó vacsorájának leegyszerűsített kompozíciója is. Igazi ritkaságnak számít a „Horthy Miklós katonája vagyok" feliratú falvédő, amelyet a nagyközönség e tárlaton láthat először. A nemrégiben közgyűjteménybe került falvédőtípust korábban a témával foglakozó szakemberek sem ismerték.

A falvédő-tárlatot Pittmann Zsófi munkái teszik egészen különlegessé, aki ezt a – sokak által még ma is giccsnek tartott – műfajt, egyedi alkotásai révén a művészet rangjára emelte. Modern falvédőin megjelenik Zámbó Jimmy, Elvis Presley, John Lennon, Zalatnay Sarolta, Charlie, de a viszkis rabló, Ambrus Attila is.

A szeptember 7-ig megtekinthető „Búzát, bort és békességet" című kiállítás július 17-én, csütörtökön 16 óra 30 perckor nyílik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az építők most is bizakodnak

Hódmezővásárhely - Hiába kicsi a kereslet, mégis több új társasházat is építenek ezen a nyáron… Tovább olvasom