Délmagyar logó

2017. 07. 22. szombat - Magdolna 20°C | 34°C Még több cikk.

Létszámleépítés, kerékpárút-építés a közgyűlés előtt

Hódmezővásárhely - A középiskolák összevonásakor 17 és fél álláshely szűnik meg Vásárhelyen – döntött szerdán rendkívüli ülésén a közgyűlés.
A leghosszabb vitát a tegnapi vásárhelyi rendkívüli közgyűlésen a nemrég megalakított Területi Integrált Szakképző Központról (TISZK) szóló beszámoló váltotta ki. Lázár János polgármester kifejtette: szeptember elsejétől csak az az intézmény kaphat fejlesztési támogatást, amelynek minimum 1500 fős a tanulói létszáma. A város több mint 3000 középiskolása eddig négy intézményben tanult, ősztől viszont már egyben. A TISZK-ben pedig egy nagy létszámú iskola is jobban képviselheti az érdekeit, mint négy kis létszámú.

Bacsa Pál szocialista városatya szerint az intézményátalakítással kapcsolatos fórumra, illetve a Kossuth-iskola előtti csöndes mécsesgyújtásra azért mentek el olyan kevesen, mert féltik az állásukat. Kószó Péter alpolgármester erre azt válaszolta: „Nekünk van félnivalónk a kormánytól, hiszen a szakképzést ugyanúgy szétrúgják, ahogy azt az egészségüggyel is tették."

Az összevonás létszámcsökkentéssel is jár. A képviselők 17 igennel és két tartózkodással megszavazták, hogy összesen 17 és fél álláshely szűnik meg. A 230 pedagógusból csak hetet küldenek el, a másik tíz elbocsátott technikai dolgozó.

A közgyűlésen arról is döntött a testület, hogy a Varga Tamás Általános Iskolában, illetve a Brunszvik Teréz Óvodában egy-egy új álláshelyet létesítenek. Az Aranyossy Ágoston Általános Iskolában, ahol sajátos nevelésű gyermekekkel foglalkoznak, ezúttal nem csupán iskolásokat, hanem óvodásokat is fogadnak.

Vásárhely Orosházával közösen pályázatot ad be kerékpárút építésére. Vásárhelyre a 209 milliós költségből 10,9 millió esik, mivel az út jelentős részét állami pénzből finanszírozzák. A jövő héten pedig indulhat is egy másik kerékpárútprojekt, a Mártélytól Mindszentig tartó kivitelezése.
Az önkormányzat biztosítja az Erzsébet-kórház sürgősségi fogadóhelyének osztállyá történő fejlesztéséhez szükséges önerőt, valamint 338 millióval támogatja a panelfelújítást. A Kovács-Küry Időskorúak Otthonában havonta 66 ezer 750 forintra nőtt a térítési díj, a Szivárványban pedig 70 ezer 590-re.

Olvasóink írták

 • 7. F 72 2008. július 11. 15:00
  „Kedves Csavok!

  Azt én is észrevettem, hogy kerékpárút az van önöknél csomó, de sajnos halálútjuk is van. Nekünk valóban csak a temetőig fontos a kerékpárút, azonan az Unió csak hálózatot támogat, ezért kell Márélyba becsatolni. A kisajátítás költsége, geodézai munkák durván 8 millióba kerültek, plusz a 11 milliós pályázati önerő. Azért ez így eléggé borsos, majdnem ennyibe kerülne egyébként a temetőig tartó szakasz pályázat nélkül. Így igazából nekünk kapóra jött a kistérségi összefogás.
  Üdvözlettel F 72”
 • 6. Csavok 2008. július 11. 09:13
  „Kedves F 72 !

  Ha levesszük belőle Mindszenttől a temetőig (gondolom a mindszenti temetőről beszélünk) tartó szakaszt még akkor is elég lesz a vásárhelyi elkerülőútnak.
  Ön valószínűleg nem érti a mi problémánkat mi meg az Önökét. De elmagyarázom: Vásárhelyen már több !! száz !! kilométer felfestett vagy kiépített kerékpárút van viszont a várost megfojtja az átmenőforgalom. A mi nagyjaink ellenben állandóan a kormány és a helyi gyengécske ellenzékszidásával és nagystílű álmaik (Emlékpont, Aquabarlang, városközpont felújítás, Rapcsákszobor....stb) vannak elfoglalva és nem az értelmes, esetleg hasznot termelő vagy infrastrukturális beruházásokkal.
  Ezért tépjük én és még jónéhányan a számnkat, amint a hozzászólásainkból láthatja, folyamatosan, hátha valamit ér.
  Én nem akarom Önöktől elvenni a kerékpárutat, de amint írja az csak a temetőig fontos. Azért Mártély még egy kicsit arrébb van ugye ?? És Orosháza-Vásárhely között minek a kerékpárút több száz millióért?? Mivel a Vásárhely-Barattyos(ahol kb. 10 ház van) 180millióba került akkor mennyi lesz az előbb említett Vásárhely-Orosháza. Megint egy értelmetlen pénzpazarlás.

  Békés üdvözlettel:Csavok”
 • 5. kisváros 2008. július 10. 18:34
  „lassan megszűnik létezni Hódmezőkisváros”
 • 4. F 72 2008. július 10. 17:21
  „Csavok!

  Lehet, hogy Önöknek Hódmezővásárhelyen nem kell a kerékpárút, azonban Mindszenten nagyon várják már, főleg a Szabadság utcán a temetőig. Ez több éves álma a városnak. Ezért arra kérem, hogy csak a saját városa nevében beszéljen. Mindszent már kifizette az önerőt, a dolog részünkről rendben”
 • 3. Csavok 2008. július 10. 13:35
  „Bocsánat. az előbbi hozzászólásból kimaradt az elszámolás módszere: Úgy kell csinálni, mint az EMLÉKPONT-nál. A kerékpárútra íratni a számlákat(csináltatni egy kis vékony, alap nélkuli utacskát,megmutatni az ellenőröknek egy kis boríték kíséretében) és az elkerülőutat építeni belőle.
  Gondolom a szuper múzeum is úgy került 600-700 millióba, hogy a másik 600-700 milliónál más munkákra íratták a számlákat(átkönyvelés), régi trükk ez.”
 • 2. orbit 2008. július 10. 13:27
  „Hello Csavok!
  Szerintem Vásárhely legégetőbb problémája, hogy mikor kapcsolódhat hozzá Mindszent:) Igen égető a probléma. A hídfőállások már kialakultak és a politikai eszközrendszer is sok hasonlóságot, mit ne mondjak, rokoni vonásokat mutat:)
  Ami az elkerülőutat illeti: semmi szükség rá! Hisz a városháza előtt a Kossuth-tér igen impozáns és a Zsoldos utca is rendezett. Onnan a hivatalt megközelíteni problémamentes:) Egyik hozzászólásban a kedves fórumozó úgy kommentálta a cikket: Vicc ez a pasas! Én nem tudok röhögni...”
 • 1. Csavok 2008. július 10. 12:58
  „Volna egy építő javaslatom: Daraboljuk kisebb szakaszokra ezeket az újonnan építendő kerékpárutakat(Mártély-Mindszent, Vásárhely-Orosháza) és tegyünk ötöt-hatot egymás mellé. Ez így biztosan kiadja a Vásárhelynek annyira hiányzó elkerülőutat. Kerékpárutakat meg majd építünk abból a haszonból, amely a belvárosi utak hosszabb élettartamából és az egészségesebb környezetből nyerünk.
  Mit szólnak hozzá Kedves Képviselőink ???!!! és Önök fórumozó társaim ???”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ma Győrben folytatja a Hód TC

A Hód TC szurperligában szereplő férfi teniszcsapata a hétfőn eső miatt félbeszakadt gödöllői… Tovább olvasom