Délmagyar logó

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -5°C | 1°C Még több cikk.

Levélváltás listaügyben

Hódmezővásárhely - Haladéktalanul távolítsa el a listát a honlapról – szólította fel az adatvédelmi biztos Vásárhely polgármesterét az országos visszhangot kiváltó ügy újabb fejezeteként. Lázár János válaszlevelében azt írja: nem engedhetik meg, hogy bárki felelőtlenül pazarolja a közpénzt.
„Tekintettel arra, hogy az adatok nyilvánosságra hozatalának a jogalapja nem tisztázott, az adatvédelmi törvény (...) értelmében felszólítom arra, hogy a közzétett adatokat a honlapról haladéktalanul távolítsa el" – áll abban a levélben, amelyet Jóri András ombudsman juttatott el Lázár János vásárhelyi polgármesterhez. Az önkormányzat szerdán került az országos figyelem középpontjába: feltette honlapjára azok nevének és születési dátumának listáját, akik szerinte visszaélnek a szociális támogatásokkal. Az adatvédelmi biztos munkatársa már aznap jelezte: jogtalannak tartják a névsor nyilvánosságra hozatalát.

Jóri András hivatalból vizsgálatot indított, és az előbb említett felszólítás mellett tájékoztatást is kér a polgármestertől. Választ vár többek között arra, hogyan tájékoztatták az érintetteket arról, hogy „egy esetleges 'visszaélés' esetén nevük és születési dátumuk nyilvánosságra kerül". Az ombudsman tudni szeretné, hogyan biztosítják az adatok pontosságát, naprakészségét, meddig tervezik a honlapon hagyni a listát, és milyen lehetőséget adtak az érintetteknek arra, hogy megindokolják: miért nem vállalták a közcélú munkát vagy miért nem mentek el az ingyenebédért.

A megkeresésre Lázár János levélben válaszolt. Többek között azt írta az ombudsmannak: „Azoknak az adófizető polgároknak, akik tisztességesen dolgoznak és tisztességesen adóznak, joguk van tudni, hogy kik azok, akik az általuk befizetett összegekkel és a szociális segélyezés rendszerével visszaélnek. ... Mi, hódmezővásárhelyiek egy olyan világban szeretnénk élni, ahol nem csak a bűnözőknek vannak jogaik!" Álláspontja szerint nem engedhetik meg azt, hogy bárki felelősségre vonás nélkül pazarolja a közpénzt, legyen szó akármekkora összegről. Lázár hangsúlyozza: a lista nem a támogatást kérők ellen, hanem a lakosság érdekében készült. Kiderül a levélből az is, hogy a városháza ügyfélszolgálatán kifüggesztett tájékoztatón olvasható, ha valaki jogosulatlanul veszi igénybe a támogatást, ezt a tényt várhatóan nyilvánosságra hozzák. „Az adatok kezelésére vonatkozó felhatalmazás pedig a segélykérő nyomtatványon megtalálható, amelyet büntetőjogi felelősség tudatában tölt ki minden kérelmező."

Kerestük tegnap az adatvédelmi biztost, hogy megtudjuk: ezek után hogyan folytatódik az ügy. Azt a választ kaptuk, hogy Jóri András a levél hivatalos kézbesítése után, a jövő héten reagál annak tartalmára. Lázár János csütörtökön azt nyilatkozta lapunknak, hogy a lista mindenképpen a honlapon marad.

Olvasóink írták

25 hozzászólás
12
 • 25. szilléri 2010. július 12. 11:13
  „Fél évente fizetek 195 000 Ft helyi adót ( Szeged) engem személy szerint nagyon kíváncsi vagyok a listára.”
 • 24. félnótás 2010. július 12. 08:45
  „A lista nagyon jó dolog, maga a lista.
  Szívesen látnánk egy korrupciós listát.
  Vagy egy feketelistát.
  Vagy az intézményi "tájékoztatók" listáját.”
 • 23. keiner 2010. július 12. 07:30
  „http://www.klubradio.hu/cikk.php?id=16&cid=111859
  Kedves DM, most itt a lehetöség ezzek az embereket összeszedni, akik ártatlanul tedtek a listára és a beszélgetéshez vinni.
  A szegény elhuntnak sájnos csak névtáblát lehet vinni, de nem szabad megfeledkozni róla, mivel ö is a listán volt.”
 • 22. biboo 2010. július 11. 21:54
  „A ma még tisztességesen adózó is bármikor kerülhet szorult helyzetbe.
  Aki ma lelkesen támogatja a szégyenlista felállítását, holnap talán maga is felkerül erre a listára.
  Igen nagy mellénye van bizonyos "középosztálybelieknek", ahogy nézem az Interneten a különböző hozzászólásokat ebben a témában (lásd: Mandiner)! Jönnek a demagóg szövegükkel, hogy az ő adóforintjaikból etetik az élősködőket!
  Mit szólnának hozzá, ha megbetegednének, mások segítségére szorulnának, s akkor ők is megkapnák "honfitársaiktól" ugyanezt a süket szöveget!
  Emberek: empátia; erkölcsi érzék; szolidaritás: ezek a fogalmak ismeretlenek a mai magyar társadalomban?!
  Talán nem véletlen az utóbbi 20 év lejtmenete; annak nem egyszerűen gazdasági, hanem mentalitásbeli okai is vannak.”
 • 21. DMagóg 2010. július 11. 20:49
  „Azok a tisztességesen dolgozók és adózók közül többen, gépkocsival menetrendszerűen hordják a saját (vállalkozói) szemetüket a lakótelepi kukákba, az ott élők, rászorulók költségére szállíttatva el azt. Szép hosszú listát lehetne összeállítani, kezdhetik!”
 • 20. DMagóg 2010. július 11. 19:55
  „Ők (az országgyűlési képviselők) hozták létre az ombudsmani rendszert, a választók azt hihették, hogy komolyan is gondolták, és komolyan is veszik. De, mint a példa bizonyítja, csak parasztvakításnak szánták, beleverik a csúfot, azaz kigúnyolják. Nekik ilyen a demokrácia felfogásuk. Ki is ül fordítva a lovon?”
 • 19. DMagóg 2010. július 11. 19:37
  „18. keiner!

  Igen! Mélységes tiszteletlenség, ám, szokás ezt bunkóságnak is nevezni, de ezt mondani egy polgármesterre, éppolyan tiszteletlen lenne, azaz, én sem szeretnék ilyen mélyre süllyedni.”
 • 18. keiner 2010. július 11. 18:36
  „Ja, olvastam mit mondott, DMagóg :-). Sájnos hiányszoznak nekem szavakat , nem szertném ugyan arra a sztintre súlyotni. Így neveszem ezt tiszteletlenség amit mondott az ombucmanhoz.”
 • 17. DMagóg 2010. július 11. 18:19
  „16. keiner!

  http://www.azta.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=10952

  Ha el is vállalná vitát, akkor is papagáj módjára szajkózná a saját érveit.

  Nincs hozzá szokva, hogy vitassák a véleményét, az meg elképzelhetetlen, hogy meghajoljon az ellenérvek előtt.

  A sértegetés is része az eszköztárának. Természetesen vitathatja az ombudsman véleményét, de nem minősítheti őt, hogy ,,fordítva ül a lovon". Erre senki és semmi nem jogosítja fel (ma még), és nem egy politikai ellenfeléről van szó, aki hasonló stílusban reagálhat. Egy ombudsman nem süllyedhet ilyen mélyre.

  ,,...nincs hatalmaskodás, nincs többé olyan, hogy az állampolgárt nem segítségre szoruló ügyfélnek tekintjük, hanem alávetettnek. Ezeknek vége van."

  ,,Legyen béke, szabadság és egyetértés."”
 • 16. keiner 2010. július 11. 15:10
  „Na tessék Lázár úr, reagáljon erre, mi várunk:
  http://www.azta.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=10952”
 • 15. biboo 2010. július 11. 10:36
  „Így van! Ezek a módszerek a legsötétebb kommunista időket idézik!
  Ez 2010, Európa, a szabadság világa?! És hol van most Orbán, aki nyolc éven keresztül azt szajkózta, hogy meg kell védeni az embereket a rendszer visszásságaitól?!
  Ami Vásárhelyen jelen van, az egy hatalmas katyvasz: a múlt és a jelen legtorzabb elemeinek zavaros koncentrációja! Totalitáriánus gyakorlat, némi neokonzervatív- neoliberális embertelenséggel megspékelve!”
 • 14. vidraolo 2010. július 11. 08:53
  „Szerintem, a Polgármester "úr" és a tanácsadói, kicsit furán látják a Demokrácíát!
  SENKINEK nincs joga másokat megszégyenítenie!
  Erről az Európai Únió Alkotmánya IS rendelkezik.
  Sok éven át éltem Svédországban. Ott aki az orvos által felírt gyógyszereit nem váltotta ki a patikában, attól a betegállományra járó, támogatást NEM KAPTA MEG! ( a betegállományi időt igazolták, csak pénzt NEM KAPOTT érte, tehát ingyen pihent otthon)
  Nos a gyógyszereket nem kíváltótól, megvonták a táppénzt, de NEM FÜGGESZTETÉK KI SEHOVA, NEM BÉLYEGEZTÉK MEG!
  A Polgármester úr és a bandája, nem E.U. konform!
  Jártam a volt Szovjetuníóban!
  OTT MINDENHOVA, ki függesztették, sőt még a képeiket IS kirakták azon személyeknek, akik valamit elkövettek, a " Kommunízmus ellen".
  A Polgármesteri hívatal ezzel a cselekményével " átment" szovjetbe!
  Ráadául még egy elhunyt emlékét is megalázták!
  Kivánom a Polgármesternek, hogy a családja elhunytaival IS így cselekedjenek mások!”
 • 13. keiner 2010. július 11. 07:09
  „*kiadni*”
 • 12. keiner 2010. július 11. 07:08
  „Tegnap itt beszéltünk németbe róla, több emberekkel. MINDENKI azt mondta, hogy NEM szabad olyan listát kiadt, ellenöriszetlelül ez egy büntet és bűnözőknek neveszni szemtelenség!”
 • 11. csengele 2010. július 10. 22:41
  „Ha jól emlékszem, 14 milliót vett fel a polgármester úr költségtérítésként, elszámolás nélkül. Ez nem számít a közpénzek pazarlásának? Vagy őneki lehet?”
 • 10. JB007 2010. július 10. 22:09
  „A levléváltás várható eredménye:
  kis idő múlva leváltják majd az ombudsmant.”
 • 9. biboo 2010. július 10. 21:49
  „Az internetes szégyenfal létrehozása (amivel a jövő tényleg elkezdődött) beteges, irracionális mentalitást tükröző intézkedés. A gátlástalan hatalmi önkény manifesztációja. Ezzel a lépéssel az önkormányzat senkit sem véd meg; ugyanakkor több száz embert bélyegez meg a lehető legordenárébb módon.
  Nem elég büntetés az egy korábbi közalkalmazott számára, hogy elvesztette az állását? Hogy tartósan munkanélküli? Hogy, miután nem vállalja el a közmunkát (amire esetleg fizikálisan sem alkalmas), alkotmányellenes módon a helyi önkormányzat évekre kizárja a segélyezés rendszeréből?!
  Nem, ez mind nem elég! Még egyszer bele kell rúgni: ország-világ előtt ki kell teregetni, hogy "megélhetési bűnöző", akinek csak a segély kell, de a munka nem!
  A konklúzió világos: a jelenlegi rendszer nem a zsidókat, a kulákokat vagy a polgári származásúakat diszkriminálja (mint az 1989 előtti rendszerek tették), hanem a szegényeket, s különösen: a lecsúszott alsó középosztály gyermekeit!
  Mi lesz a következő lépés, polgármester úr?! Esetleg gázkamrába viszik a listára felkerült "ingyenélőket"?!”
 • 8. Falcao 2010. július 10. 21:38
  „Vajon hány diplomás van azon a listán?”
 • 7. biboo 2010. július 10. 21:24
  „Ami Vásárhelyen történik, az botrány. A város gazdasági helyzete évek óta katasztrofális; az aktív korú lakosság 40%-a munkanélküli; a fiatalok örülnek, ha elmehetnek ebből a városból, ahol semmilyen perspektívájuk nincs.
  A polgármester országos viszonylatban is példátlan "pedagógus Holocaustot" rendezett az elmúlt években a településen, de a városházán is hatalmas tisztogatást végzett a vásárhelyi alkalmazottak körében. Vagyis: Lázár még tovább növelte az egyébként is döbbenetes mértékű munkanélküliséget.
  A perifériára szorulók segélyezése nem polgármesteri önkény függvénye, hanem állami feladat, amit a helyi önkormányzatnak végre kell hajtania (ha tetszik neki, ha nem). Márpedig Vásárhelyen sok ezer lecsúszott, szegény ember él. Többek között a polgármesternek köszönhetően is, aki például fegyelmit ad annak az iskolaigazgatónak, akik az engedélye nélkül felvesz valakit óraadó tanárnak.
  Ha nincs munkahely, akkor a szociális segélyt ki kell fizetni a rászorulóknak! A segélyezést pedig nem lehet összekeverni a közmunkaprogrammal. Egy jogállamban senki sem köteles elvállalni a megalázó közmunkát, amit számára nagylelkűen "felajánlanak" (ahelyett, hogy normális munkahelyet biztosítanának a számára). Különösen nem kötelezhető erre egy diplomás ember.
  Én teljes mértékben megértem azt a szerencsétlen helyzetbe került pedagógust, aki "nem élt" a közmunka "lehetőségével" (amit a polgármester szemforgató módon, minden jogállami és etikai szempontot nélkülözve "kötelességnek" nevez). Egy pedagógus számára a tanítás (lenne) a kötelesség, és nem az, hogy elvégezze a képzetlenek által is sokszor negligált piszkos munkát, a volt tanítványai hahotája közepette. ..”
 • 6. DMagóg 2010. július 10. 17:43
  „,,Sajnálom, hogy az adatvédelmi ombudsman fordítva ül a lovon,..."

  Az ül fordítva a lovon, aki úgy gondolja, hogy az ombudsmani megkeresésre is olyan stílusban válaszolhat, mint a politikai ellenfeleinek. Két okból is illő tisztelettel kellene szólnia: Tisztelnie kell az ombudsmani tisztséget, de a saját tisztségéhez is méltatlan az a kioktató stílus, amit követ. Szálljon le a magas lóról!”
25 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Holdfény hátán fejlődnek

Kis ábrák segítik eligazodni a napirendben az autistatábor résztvevőit Vásárhelyen. Az Aranyossy módszertani központban idén összesen 15 gyerkőccel foglalkoznak. Tovább olvasom