Délmagyar logó

2017. 09. 20. szerda - Friderika 10°C | 18°C Még több cikk.

Macskarejtély Mártélyon

Mártély - A mártélyi Rákóczi utcában és környékén az utóbbi egy-másfél hónapban 15-20 macska tűnt el. Volt olyan cica, amelyiknek megtalálták a tetemét, más állat megtépve, összemarcangolva érkezett haza. A legtöbb macska egyáltalán nem került elő. A helyiek kóbor kutyákra gyanakodnak.
A három esztendeje Mártélyon élő, 70 éves Szepsy Szűcs Levente elektronikus levélben értesítette szerkesztőségünket, hogy a Rákóczi utcában az utóbbi egy-másfél hónapban megszaporodtak a macskaeltűnések, 15-20 állatnak veszett nyoma. A faluház szomszédságában lévő utcában lakó Horváth Csilla lapunknak elmondta, hogy nekik egy macskájuk sem tűnt el, pedig hat is van a háznál.

– Négy macskánk volt, kettő maradt – számolt be a veszteségről Szepsy Szűcs Levente –, ráadásul az egyik a Londonban tanuló lányunké volt. Le is szidott bennünket, amiért nem tudtunk rá vigyázni. Napokig jártuk a környéket a feleségemmel, kedvenceinket keresve, de nem akadtunk rájuk, még a tetemüket sem találtuk meg. Az egyik cicánk szintén elkóborolt korábban, összemarcangolt, sebes fejjel tért haza, alig bírtuk meggyógyítani. A szomszédból és a Takács-tanyáról is tűntek el jószágok, és ez állandó beszédtéma a faluban. Nem tudjuk, mire, kire gyanakodjunk. Hallunk mendemondákat, de nem szívesen vádolnánk meg senkit. Bármi történhetett, a lelövéstől kezdve a kóbor kutyák garázdálkodásán át az ebeket este sétáltatók „tréningjéig". Nem tudunk mit tenni... Az eseteket jelentettük a polgárőrségnek és a rendőrségnek, de eddig nincs eredmény – mondta Szepsy Szűcs Levente.

Az elmúlt egy, másfél hónapban 15-20 állat tűnt el Mártélyon. Fotó: Tésik Attila
Az elmúlt egy, másfél hónapban 15-20 állat tűnt el Mártélyon.
Fotó: Tésik Attila

Kun László elmesélte, hogy neki két macskáját készítették ki úgy a kerítésen is átugráló kóbor kutyák, hogy el kellett altatni az állatokat. A Rákóczi utca szomszédságában található a Takács-tanya, a 82 éves Takács Józsefné Erzsikének is keserűek a tapasztalatai.

– Négy öregebb macskám volt, mindnek nyoma veszett a közelmúltban – mesélte. – Az egyik tetemét lyukkal az oldalán találtam meg, nekem olyannak tűnt, mintha lövés érte volna. A másik olyan rossz állapotban érkezett haza, hogy rövidesen elpusztult, kettőt azóta sem láttam. Mártélyon még nem volt olyan, hogy ennyi macska tűnt volna el – mondta Erzsike néni.

A 26 éves fodrász, Szemerédi Mária – akinek szintén eltűnt egy macskája – kóbor kutyákra gyanakszik. Ezt arra alapozza, hogy korábban már bárányt is támadtak meg gazdátlan ebek.

Senki sem szólt

– Hallottunk az ügyről, de az önkormányzathoz ilyen bejelentés hivatalosan még nem érkezett – mondta el érdeklődésünkre Balogh Jánosné polgármester. – A falugondnokunk azonban már felvette a kapcsolatot az érintettekkel, és igyekszünk megoldást találni a problémára.

Olvasóink írták

 • 20. letyepetye 2008. szeptember 26. 20:27
  „Drága falatka .
  Nem első szám egyes személyben szóltam,és nem csak hozzád ha figyelted volna az írásomat hanem mindenkihez.
  És akinek nem inge ne vegye magára.
  De azért megkövetlek,és olvasd csak el a leveleket amit a kedves levelező társak írtak.Milyen szépen és velősen fogalmaztak,vagy minek nevezzem.Milyen kifinomult izléssel,választékosan,.
  Tudod erre szokták mondani a butaság ha fájna ordítana.
  Na Isten áldásával:-)))))”
 • 19. falatnyigazság 2008. szeptember 26. 13:38
  „Kedves Drágaságomnak Nem Nevezhetlek!
  Képzeld csak, szeretem a virágot és az állatokat is, bár én még nem hallottam ezt a mondást úgy, hogy az "állatok" kifejezés szerepelne benne...no, mindegy.
  Nézd, ha te nap mint nap nem sajnálod az időd, s szívesen eltakarítod a macskapiszkot az udvarodról, a macskapisit az ajtófélfádról szívesen csutakolod, hát vess magadra!
  Mindehhez sok kitartást, türelmet és állatszeretetet kívánok!”
 • 18. letyepetye 2008. szeptember 26. 11:40
  „Hát drágaságaim,
  Aki a virágot meg az állatokat nem szereti az csak rossz ember lehet.
  De kedveském képzeld el van kutyája macskája az alpolgármesternek is meg nekem is.
  Van seprű is meg lapát is.Sőt van szemeteskuka is.És van TISZTA UDVAR RENDES HÁZ IS.
  Na pá aranybogaraim:-))))))”
 • 17. falatnyigazság 2008. szeptember 25. 21:43
  „Hát...igen!!! Dogman-nak igaza van! Gondolom Letsepetye helyett letyepetyét szerettél volna írni, de valahogy nem sikerült!
  S ha már a kívánalmaknál tartunk, letsepetye: kívánom, hogy legmesszebb a szomszédodban 5-6 macska legyen, piszkítson oda hozzád nap mint nap, majd egy év múlva, ha megszámolod őket, már nem 5-6 lesz...”
 • 16. Dogman 2008. szeptember 25. 20:54
  „Letsepetye, mielőtt beírogatsz, tanulj meg helyesen írni és fogalmazni. Az írásjelek alkalmazása meglehetősen célravezető, ha a gondolataidat írásban adod közzé.
  Én tényeket, statisztikákat írtam érv gyanánt. Te meg írsz valami személyeskedő értelmetlenséget. Egy kicsit többet vigyél bele, olyan szar így, hogy nem tudok Veled vitatkozni, csak leoktatni...”
 • 15. letsepetye 2008. szeptember 25. 14:02
  „Hát kedves Dogman.
  Mennyi iskolád is van neked ?Sajnos azt kell mondjam neked ennyire buta nem lehet egy ember.
  Ugyan is ha tudnád azokat a madarakat pusztítja el amelyikek gyengék,betegek,nem tudnak elrepülni.
  Nagyon kár,hogy ilyen butaembereket is hagynak hozzászolni.Mert ha ő így nyilatkozik akkor tőle még egy állat is okosabb.
  Az autóddal mikor ilyenre gondolsz a kereke kapjon defektet és gondolkodj el rajta,hogy miért is???????”
 • 14. Dogman 2008. szeptember 24. 23:01
  „Itt is irthatná valaki a rohadékokat...
  Egy kóbor macska havonta a saját tömegének megfelelő énekesmadarat pusztít el. A legfertőzőbb háziállat, a legjellemzőbb rájuk a toxoplazmózis, ami nyomorék, sérült gyerekek százait eredményezi, és a macskák a terjesztői. 1 cm3 szarjában 10 a hetediken db. kórokozó képes áttelelni mínusz 20 C fokon.
  Kinyalja a saját seggét, aztán a hátát... UNDORÍTÓ DÖGÖK Én pl. ha csak lehet megcélzom őket az autómmal. Gyerekkoromban még csak tarkónbasztuk a gereblyével őket....”
 • 13. abcdefg 2008. szeptember 24. 21:18
  „ÚRISTEN hogy az idősek mire nem képesek...Kitalálnak minden marhaságot csak hogy ne legyen olyan unalmas a nyugdíjas életük...”
 • 12. deim emilia 2008. szeptember 24. 19:55
  „anak a személynek irom ugorjon neked egy falka kutya te rohadék én is tudok rőhőgni”
 • 11. 4 2008. szeptember 24. 17:30
  „A kóbor kutyákat úgy fogják be, hogy a négy mancs állatvédők egyből lecsapnak agyepmesterre.”
 • 10. @3 2008. szeptember 24. 14:59
  „Hol van GERGELY ZSÓFIA???”
 • 9. lazarus 2008. szeptember 24. 14:51
  „Mennyi állatbarát van itt! Ugorjon a torkotoknak egy falka kutya, had röhögjek én is.”
 • 8. Macska Kommandó 2008. szeptember 24. 14:46
  „Aludjatok
  nyugodtan!
  Intézkedünk.”
 • 7. orbit 2008. szeptember 24. 13:29
  „Macskafogó! Hrabovszky! Ki más is lehetne?”
 • 6. tomjank1 2008. szeptember 24. 13:02
  „6 macska, 4 macska egy-egy háznál. De jó hogy nem a szomszédaim.”
 • 5. @2 2008. szeptember 24. 11:47
  „Hála égnek kutyapárti vagyok.”
 • 4. Dodo 2008. szeptember 24. 11:19
  „Természetes szelekció, nem más.”
 • 3. ma a macskák, holnap ...? 2008. szeptember 24. 10:59
  „Ez csak addig tűnik semmiségnek, amíg egyszer embert (gyereket-öreget) nem támadnak meg a macskákat pusztító - feltételezett - kóbor ebek! Igenis tisztázni kell az esetet, és amennyiben tényleg kóbor kutyák pusztítják a macskákat, akkor meg kell tenni a szükséges intézkedéseket! Előrelátó ember okul az esetleges előjelekből, és nem utólag sopánkodik, amikor bekövetkezik a nagyobb baj.”
 • 2. hzt 2008. szeptember 24. 08:21
  „Szerintem csak a svájciaknak lehet hasonló problémájuk az életben.”
 • 1. @1 2008. szeptember 24. 08:16
  „Irgalom Atyja ne haddj el, mi történik Mártélyon!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

50 milliós felújítás Szikáncson

Szikáncs - Már jövőre felújíthatják a Vásárhelytől 10 kilométerre fekvő, két éve nem működő… Tovább olvasom