Délmagyar logó

2017. 02. 24. péntek - Mátyás 6°C | 12°C Még több cikk.

Májusban államosítják a vásárhelyi kórházat is

Csongrád megye - Három hét múlva az utolsó, még önkormányzati tulajdonban lévő kórház is az államhoz kerül Csongrád megyében. A vásárhelyi intézményben nem számítanak nagy változásokra, néhány osztály akár magasabb progresszivitási szintre is kerülhet, így bővülhet az ellátási területe.
Május elsején az utolsó, még önkormányzati kézben lévő kórház is az államhoz kerül Csongrád megyében. Három hét múlva ugyanis az összes, aktív fekvőbeteg-ellátást is nyújtó városi kórházat átveszi – így a hódmezővásárhelyi Erzsébet-kórház és rendelőintézetet is. Január elsejétől a fővárosi és a megyei kórházakat már államosították, a folyamat pedig várhatóan 2013. január 1-jén fejeződik be, amikor a fekvőbeteg-ellátást nem nyújtó városi kórházak és a járóbeteg-szakrendelők is állami fenntartásba kerülnek.

Vásárhely újabb városi intézményt ad állami tulajdonba. Archív fotó: Karnok Csaba
Vásárhely újabb városi intézményt ad állami tulajdonba. Archív fotó: Karnok Csaba


Az államosítás célja a kormányzati kommunikáció szerint, hogy emelkedjen az ellátás színvonala, egységesebbé váljon és hatékonyabb, költségtakarékosabb legyen az intézményfenntartás. Közösek lesznek a beszerzések, és progresszivitási szinthez kötötten határozzák majd meg, hogy a beteg hova fordulhat. Az intézményi ellátás pedig a jövőben nem függ majd az önkormányzatok fizetőképességének alakulásától, eladósodottságának mértékétől, vagyis mindenki – lakóhelytől függetlenül – közel azonos színvonalú egészségügyi fekvőbeteg-ellátást kaphat.

Csak a tulajdonos változott, semmi más

Nem okozott problémát vagy nehézséget, hogy az intézménynek új tulajdonosa van – fogalmazta meg eddigi tapasztalatait Bálint Beatrix, a januárban államosított deszki Mellkasi Betegségek Szakkórházának igazgatója. Mint mondta, rendszeresen, sok adatot kér elektronikus úton az új tulajdonos, amelyeket aztán hasznosít. – A futó projekteket is nagy szakértelemmel vették át, ellátás tekintetében pedig semmiféle változás nem tapasztalható – tette hozzá.

A betegirányítás, a finanszírozás, a kapacitások elosztásának új rendszere azonban idén már valószínűleg nem indul el. Sem a beutalási rend, sem az OEP-finanszírozás nem módosul, amíg le nem zajlik a teljes körű átszervezés. Az új struktúra 2013. január 1-jétől működhet.

– Igyekszünk az átadáshoz szükséges dolgokat most rendezni, nagyjából hasonló feladataink vannak, mint pár hónapja az akkor még megyei fenntartású intézményeknek – mondta el Kallai Árpád, a vásárhelyi kórház igazgatója. Kiemelte: az államosítás után sem változik meg a kórház kapacitása. Megmaradnak az osztályok, sőt még bővülhet is az ellátási terület, bizonyos osztályok ugyanis magasabb szinten teljesítenek, így akár át is sorolhatják azokat.

A kórházban több uniós pályázat fut, és továbbiakat is terveznek. – A főépület rekonstrukciója, az energiaracionalizálás, az A épület alagsorának felújítása és a teljes épület akadálymentesítése már futó pályázataink. Ezeket átveszi az állam, az önerő előteremtése központi költségvetési feladat lesz – mondta el az igazgató. Véleménye szerint az állam is lehet ugyanolyan jó gazda, mint az önkormányzat volt.

– Minőségi romlás biztosan nem lesz tapasztalható a fenntartóváltással, hiszen az ellátás színvonaláért továbbra is az intézményvezető a felelős – tette hozzá Kallai Árpád.

Olvasóink írták

 • 12. smalltown 2012. április 14. 20:21
  „azt mar tapasztalatbol tudjuk milyenek az allami korhazak.”
 • 11. nie 2012. április 13. 18:30
  „remélhetőleg a dolgozók embersége és szaktudása megmarad, ez lenne a legfontosabb, függetlenül, hogy kihez tartozik a kórház-”
 • 10. lamuria 2012. április 13. 15:35
  „..talan ki teszik a rud tancosnoket es heljete felveszik a 25 evvel tapasztalt szakk apolokat ??? HA..HA..”
 • 9. szunyi 2012. április 13. 15:00
  „7 eldorádó

  Már megmondták, hogy nem, az marad önk.-i tulajdon, csak az üzemeltetést veszik át, de bérleti díjat nem fizetnek.
  Így tökéletes, mert fent a kupola altti irodákba lehet eldönteni ki legyen az igazgató. Az állam nem növeli a kiadásait (mert ugye az épület fenntartás továbbra is önk.-i feladat, amire viszont nem ad pénzt).
  Aki a rossz oldalán van a ló nemes részének az a tisztelt publikum.”
 • 8. CsengeleMSN 2012. április 13. 14:24
  „Mi vagy Mik fognak megváltozni az államosítás után? Mitől lesz jobb és mitől lesz rosszabb?”
 • 7. eldorádó 2012. április 13. 13:59
  „hogy érdemi hozzászólás is legyen:
  az átvett közintézmények (kórházak, iskolák) épületeinek a közelmúltbeli felújítására felvett hiteleinket is átveszi az állam? Ki fedezi a jövőben az ingatlan fenntartást?”
 • 6. kelemenyke 2012. április 13. 13:41
  „Hi-hi!!
  Visszatért Rákosi!!!
  Csak Orbánnak hívatja magát!!!
  Reinkarnációja lehet?? :)”
 • 5. howatowabb 2012. április 13. 13:31
  „Átkos?! Miről beszéltek? Ja! Hogy lesznek járások is? Jéé! A történelem megismétli önmagát.”
 • 4. diverfrog 2012. április 13. 12:01
  „3. szandokán 2012.04.13. 10:47
  :) felőlem akár kabala figurájuk is lehetne, bánná a kánya :)”
 • 3. szandokán 2012. április 13. 10:47
  „<moderálva>”
 • 2. mivan? 2012. április 13. 09:16
  „Azt már én is észrevettem, hogy ami a régi rendszerben úgymond "működött" abból nagyon sok dolgott átvett a mostani kormány. Csak új modern, demokratikusnak látszó köntösbe bújtatta.”
 • 1. Kézbesítő 2012. április 13. 06:59
  „Lézer Janika biliben logatja a kezét :/ Érdekes módon Nézzünk vissza az Átkos rendszerbe :DD ott is Államosítottak s most is ez nem Demokrácia hanem Demokráciába burkolt szocializmushoz hasonlító Diktatúra kiépítése van folyamatban.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Emlékfüzet készül a rárósi iskoláról

Vasárnapig várják a sulihoz, illetve a rárósi tanyai élethez kapcsolódó dokumentumokat. Tovább olvasom