Délmagyar logó

2017. 07. 22. szombat - Magdolna 20°C | 34°C Még több cikk.

Már tele vannak a hajléktalanszállók

Csongrád megye - Már nyáron is telt házzal működtek a hajléktalanszállók, pedig a korábbi években csak októbertől indult a beköltözési roham. Az intézményvezetők szerint ebből is látszik, ha a jövedelemhiány családi problémával párosul, akkor egyetlen lehetőség a szálló.

Az elmúlt években októberben indult a roham, a beköltözési hullám a vásárhelyi Badalik Bertalan Szociális Szolgáltató Hajléktalanszállóján, az idén viszont nyáron sem hagyták el a fedél nélküliek a létesítményt. 20 férőhelyes az éjjeli menedék, és 22 helyes az átmeneti szálló, de a 42-es összlétszámnál többen, 47-en laknak a Csomorkányi utcai épületben.

– Nincs elegendő jövedelmük a lakóinknak arra, hogy albérletbe költözzenek. Jobb esetben a munkaképesek mintegy 80 százaléka közfoglalkoztatott. Elvétve akad egy-kettő, akinek úgymond rendes munkahelye van. A többinek nincs jövedelme, és a családi háttér sem olyan, hogy segítséget remélhetnének. Marad a hajléktalanintézmény – elemezte a helyzetet Korsós Sándor, a szálló vezetője. A vásárhelyi létesítmény átmeneti szállóján havonta 18 ezer 600 forintért laknak, az éjjeli menedékhelyet és a 30 férőhelyes nappali melegedőt ingyen lehet használni. Az átmenti szálló ugródeszka lenne visszakerülni a társadalom vérkeringésébe, ezért a jövedelemtől függően az ott töltött 1 év alatt havonta bizonyos összeget (5-10 ezer forint) kellene félretenni. Ez manapság nehezebben működik, mint korábban. Így legfeljebb még fél évre meghosszabbíthatják az ott-tartózkodásukat – tudtuk meg a vezetőtől. Az átlagéletkor 40 év, a legfiatalabb fedél nélküli, aki az intézményben él, 25, a legidősebb 71 éves. Többségük férfi, jelenleg 10 nő a szálló lakója. Mi lesz télen?

Már most is foglalt minden ágy a vásárhelyi hajléktalanszállón, de az illetékesek azt ígérik, télen sem hagynak senkit az utcán.
Már most is foglalt minden ágy a vásárhelyi hajléktalanszállón, de ígérik, télen sem hagynak senkit az utcán.

– November elsejétől megnyitjuk a krízisszobát, ahol plusz 5 főt tudunk elhelyezni. Ha szükséges, akkor pedig pótágyakat, matracokat rakunk az éjjeli menedékhelyre, ahol viszont csak férfiak lakhatnak. Senkit nem akarunk az utcán hagyni, bár mindig akad 4-5 fedél nélküli, aki semmi pénzért nem hajlandó beköltözni, őket sem hagyjuk magukra, hetente többször meleg teát viszünk nekik – tette hozzá a vezető.

– Szinte mindenki lejjebb csúszik a lejtőn, nincs pénz albérletre, rezsire, nem tudnak kitörni a fedélnélküliségből. Még a szociális bérlakásokban élők sem nagyon tudják finanszírozni a költségeket, előfordul, hogy innen is a hajléktalanszállón kötnek ki – magyarázta Tedás Zoltán, a szentesi Hajléktalan Segítő Központ vezetője. A vásárhelyi intézményhez hasonlóan a szentesi is telt házzal működött nyáron. Az átmeneti szállón 22 férfi és 8 nő él, havi 13 ezer 200 forintért. Az éjjeli menedék 20 férőhelyes, itt férfiak laknak. 18-tól 76 évesig van lakójuk. A fűtési szezon beköszöntével számítanak beköltözőkre, kérdés, hol helyezik majd el őket. Az intézmény vezetője a napokban veti fel a problémát az önkormányzat szakbizottságának. Pótágyra, matracra a nappali melegedőben mindenképpen szükség lesz.

Szegeden, a Bajai úti átmenti szálláson 20 férfi, az éjjeli menedékhelyen 41 férfi, az Indóház téri átmeneti szálláson 10 nő és 21 férfi él, a nappali melegedőn 50 főnek tudnak helyet biztosítani, a népkonyhán pedig 100-nak ingyenételt – tudtuk meg. A lakók 85 százaléka férfi, 15 százaléka nő. 15 százalékuk 18–25 éves, 75 százalékuk 25–50 éves, 10 százalékuk pedig 51–70 év közötti. Az átmeneti szállás az első hónapban mindenkinek ingyen van, ezt követően a fizetendő díj jövedelemtől függ. Jelenleg százszázalékos a kihasználtsága, és bővíteni is tudják a férőhelyek számát. Szegeden is akadnak olyan fedél nélküliek, akik nem mennek be a szállóra. Az önkormányzat és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat között ellátási szerződés van – a Máltai 2 utcai gondozószolgálatot működtet. A szolgálat is üzemeltet nappali melegedőt (30 férőhellyel), amelyet szintén fel tudnak keresni a rászorulók, valamint Egészségügyi Centrumot tart fenn a hajléktalanoknak. A téli krízisidőszakban fontos szerepük van egyéb civileknek, egyházaknak, teát, meleg ételt osztanak.

Makón éjjeli menedékhely működik – 22 férőhelyen jelenleg 18 férfi van. 90 százalékuk évek óta igénybe veszi ezt a lehetőséget. A beköltözők számát tekintve évszakonként nincs jelentősebb különbség – kaptuk a tájékoztatást. Az éjjeli menedék mellett a törvény előírásai szerint nappali melegedőt is használhatnak a makói fedél nélküliek napi 6 órában, krízisidőszakban meghosszabbított nyitva tartással.

Csongrádon nem üzemel hajléktalanszálló, de télen melegedő jelleggel a Szociális Ellátások Intézménye fogad be rászorulókat.

Olvasóink írták

 • 9. team5 2012. október 24. 08:33
  „8. Egy_polgár 2012.10.22. 18:41

  100 adagnál nem gondolom, hogy 30% lehet a káló! ;-)
  Ezt Te sem gondolod komolyan ugye?”
 • 8. Egy_polgár 2012. október 22. 18:41
  „Team5!
  Szállítási veszteségről még nem hallottál?”
 • 7. team5 2012. október 19. 16:43
  „Na erre nincs válasz! :-((

  "...a népkonyhán pedig 100-nak ingyenételt"

  Akkor a helyszínen miért mondják, hogy 70 adag ételt kapnak? A többi hová tűnik?!”
 • 6. zero 2012. október 19. 07:58
  „Azért 3 karton cigaretta hüvelyre még telik .”
 • 5. booo 2012. október 18. 16:50
  „A számok ahogy nézem évente hatványozódnak?”
 • 4. Amme89 2012. október 18. 12:07
  „Makón a városvezetés tavaly arra hivatkozva zárta be az Anyaotthont, hogy nincs rá igény. Azóta mint tudjuk kiderült a bezárás oka is. Kellett az épület a fürdő nem is létező vendégei számára panziónak... Most, hogy már látjuk semmi értelme a fürdő vendégeinek panziót építeni, talán érdemes volna elgondolkodni azon, nem volna-e bölcs dolog felülbírálni a tavaly hozott helytelen döntést? Annak a pár családnak, aki a legjobban rászorul, megoldást jelentene. Nem sok, de a semminél több volna. Ennyi odafigyelést azért megérdemelnének az önkormányzattól a bajbajutott emberek...”
 • 3. Írástudatlan 2012. október 18. 10:02
  „Ez még csak a kezdet!
  Szebb jövőt!”
 • 2. kumisz 2012. október 18. 09:01
  „Márpedig ingyen étel nem létezik! A múlt században többen lettek dollármilliomosok az " ingyenkonyhá"-ból!”
 • 1. team5 2012. október 18. 08:19
  „"...a népkonyhán pedig 100-nak ingyenételt"
  Akkor a helyszínen miért mondják, hogy 70 adag ételt kapnak? A többi hová tűnik?!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tüskevár közönségtalálkozó a Mozaik Moziban

Több mint négy évtized után újraéled a mozivásznon a Tüskevár: Fekete István legendás regényéből készült vadonatúj nagyjátékfilmet ma mutatják be Hódmezővásárhelyen, a Mozaik Kamarateremben. Tovább olvasom