Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 30°C Még több cikk.

Megmentik a mártélyi holtágat

Mártély - Visszaszorítaná a veszélyes mértékben elszaporodott hínárvegetációt a mártélyi holtágban a vásárhelyi önkormányzat. A szakhatóság szerint mederkotrásra és a védett növények egy részének eltávolítására van szükség.
Idén nyáron 5–10 centiméternyi vastag, javarészt védett növényekből, rucaörömből és sulyomból álló réteg borította a mártélyi holtág vizét, ami miatt a strand használhatatlan volt, és a helyzet a horgászoknak is sok gondot okozott.

A vásárhelyi önkormányzat – együttműködve a holtágat kezelő Kiskunsági Nemzeti Parkkal, valamint az Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőséggel – javítani szeretne a mártélyi holtág jelenlegi állapotán. A szakemberek három pontján is mintát vettek, a laboratóriumi elemzésből kiderült: a víz fizikai, kémiai és biológiai szempontból jó állapotú.

Festői mártélyi táj. Hogy ilyen is maradjon, a horgászok korlátozták az etetőanyag mennyiségét. A szerző felvétele
Festői mártélyi táj. Hogy ilyen is maradjon, a horgászok korlátozták az etetőanyag mennyiségét.
A szerző felvétele

A holtágat jelenleg az üdülőterület, az ideáramló belvizek és a horgászok által használt etetőanyagok terhelik. Az üdülőterület csatornázására eddig többször is hiába pályázott a város. Elképzelhető, hogy a holtágba torkolló belvízvezető csatornák vízgyűjtőterületén a vegyszerek használatát is korlátozzák. A vízterületet használó Dobó Ferenc Horgászegyesület pedig máris fejenként 2 kilóban maximálta a felhasználható etetőanyag mennyiségét évente, hogy így csökkentse a vízbe jutó szerves anyagokat.

A vízminőséget vizsgáló felügyelőség javasolja a holtág mederkotrását azért, hogy eltávolítsák az üledékben felhalmozódott, a növények számára táplálékot jelentő foszfátot, és lehalásszák a hínárnövényeket. A felügyelet által felkért külső szakértő véleménye szerint a holtág 60 százalékán nyílt vízfelület fenntartására van szükség ahhoz, hogy az betöltse természetvédelmi és turisztikai funkcióit is.

Olvasóink írták

 • 12. almaszósz 2010. november 13. 12:06
  „efje Neked van igazad!”
 • 11. efje 2010. november 12. 21:42
  „Ahogy mar régebben is írtam, döntsék el hogy miket vagy kiket látnának szívesebben Mártélyon az urak. Békákat, szúnyogokat vagy inkább embereket.”
 • 10. hungagent 2010. november 12. 17:19
  „efje 6
  Az is megjelent a www.vasarhelyihirek.hu -n hogy tartani fogják hogy a hínár vagy a rucaakármi csak a vízfelület 40 százalékán lehet. Szerintem hülyeség, minek ennyi növény? Mit védenek a z6öldek?”
 • 9. Én2 2010. november 11. 16:31
  „Gyönyörű Mártély de büdös, piszkos, elhanyagolt, régen tele volt emberekkel remélem visszajön még az az idő.”
 • 8. abrakapokusz 2010. november 10. 20:06
  „Idén már csak ladikból volt érdemes a vízbe ereszkedni. A strand katasztrofális volt.
  A természetvédők a túlzott sulyomvédelemmel átestek a ló túloldalára. Rá is fázott a holtág idegenforgalma.
  Az éves 2 kiló etetőanyag-kvóta nekem komolytalannak tűnik. Elég rossz a véleményem a mártélyi
  horgászok egy részéről. Rendszeresen szemétdombot hagytak maguk után a ladikomban, amit az engedélyem nélkül használtak. Biztosan komolyan veszik majd a természetvédelmet is.”
 • 7. majdénmegmondom 2010. november 10. 19:13
  „Jó lenne mert valaha kellemes hely volt.”
 • 6. efje 2010. november 10. 18:09
  „Valószínűleg a tv-ben reklámozott tisztítószerek is hozzájárulnak a vízfelszínen úszó növények elszaporodásanak. Ezek ugyanis többnyire nagy mertekben tartalmaznak foszforsavat amitől bezöldül a víz teteje. A növények elvonjak az oxigént és a fényt a vízből, a halak pedig elpusztulnak.
  Előreláthatóan 2013-tol nem lehet majd ilyen tisztítószereket forgalmazni az EU-ban, így nálunk sem.”
 • 5. FatálError 2010. november 10. 17:54
  „Nem vagyok szakember de:
  Évekkel ezelőtt kikotorták már. Talán 2 évig ért is valamit. Azt sem szabad elfelejteni hogy az árvizek ugyanúgy telehordják vagy kimossák a dögtisza medrét. Évente lehetne kotorni. Ennél egyszerűbb megoldás is létezik. Csónakkal végigmenni és gereblyével kiszedni a hínárt.
  Nem ártana összekötni a kellemest a hasznossal sem és végre lehetne egy jó vegyszeres irtást is végezni.
  Meglátásom szerint talán azért nem jön ide a vendég mert a víz olyan amilyen és rengeteg a szúnyog. A gázolajos füstfelhő is csak pár órára riasztja el a szúnyogot, a kubikokban tonnaszámra kelnek ki a vérszívók.”
 • 4. holo2 2010. november 10. 16:25
  „Én mint horgász azt tudom mondani, hogy már rég megkellet volna ezt lépni. A horgászatom negyedét elvitte a zöld, tehát vagy 10 pontyot.”
 • 3. zoltanszabo 2010. november 10. 14:14
  „Én a nyáron voltam ott.Csodálatos ,csendes környezet.Béke és nyugalom.De fürödni nem lehetett a parton.Undorító máló--nyúló hínárral volt tele.Fürdeni sajna nem lehetett, de madarakat nézni igen.Rengeteg fajt láttunk. Szép a táj de sokkal többet kellene gondozni,törődni,fejleszteni.”
 • 2. Banditos 2010. november 10. 11:26
  „A nyáron láttam egy horgászt aki marék számra dobálta bele az etetőanyagot a vízbe! Már az se 2 kiló volt és gondolom nem csak az az 1 alkalom volt amikor etetett, ugyanis tudtommal csak a folyamatos etetésnek van értelme.”
 • 1. Én2 2010. november 10. 09:06
  „Nagyon ráférne már rettentően elhanyagolták, de ha jól emlékszem akkor már kotorták egyszer pár évveé ezelőtt, v. nem?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elütöttek egy kerékpárost Hódmezővásárhelyen

Félpályás útlezárás mellett helyszínelnek a rendőrök a 47-es útón, Hódmezővásárhely belterületén. Tovább olvasom