Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

Megmozdult Vásárhely a népkerti létesítmény megmentéséért

Hódmezővásárhely - Vásárhely megmozdult, összefogott a népkerti vasútállomás megmentéséért. Lapunk cikke nyomán Nagy Rébék Ferenc nyugdíjas pedagógus aláírásgyűjtést kezdeményezett, és az önkormányzat is az ügy mellé állt. Most jelentkezett az egykori állomásfőnök, Szántó Imre, aki huszonegy évig teljesített szolgálatot az állomáson.
Júniusi cikkünk nyomán civil kezdeményezés, aláírásgyűjtés indult Vásárhelyen a népkerti vasútállomás megmentéséért. Már több mint ezren írták alá az íveket.

Az egykori ékszerdoboz manapság siralmas képet mutat. A szebb időkre emlékezett Szántó Imre korábbi állomásfőnök, aki 25 évesen került állomáshelyére, és 1965 szeptemberétől 1986 júniusáig teljesített ott szolgálatot.

– Népkert akkoriban önálló volt, és a szegedi igazgatósághoz tartozott – emlékezett a most 67 esztendős MÁV-nyugdíjas. – Az egyik kollégám, az azóta elhunyt Búza Sándor már az 1939-es építésnél, bővítésnél ott dolgozott, ő mesélte, hogy korábban csak őrház volt. A népkerti állomáson a megépítése óta csak kisebb-nagyobb javításokat végeztek. Miután elkerültem, megszűnt az állomás önálló státusza, és csatolták a vásárhelyi nagyállomáshoz. Ezt követően még kevesebb figyelmet, gondoskodást kapott. Igazán ráférne már egy teljes, igényes rekonstrukció. Ezért is örülök ennek a kezdeményezésnek.

Elkobzott filmek

A turisták évtizedekkel ezelőtt előszeretettel fotózták a népkerti állomás épületét, elsősorban a szép majolikaoszlopok miatt. Amikor ezt látta a közeli laktanyában, a magasfigyelőben szolgálatot teljesítő őr, riasztotta az ügyeletes alegységet, és az ügynek általában rendőrségi előállítás, filmelkobzás lett a vége. Ugyanis szigorú fényképezési tilalom volt a laktanya és a vasút területén, környékén.
Szántó Imre elmondta, hogy a várótermi bútorokat a hetvenes évek közepén felújították, ezt a MÁV-nál dolgozó asztalos, Ladányi János végezte el. Az ivókút medencéjének közepén is állt egy majolikadíszítésű oszlop, ami a víz miatt hamarabb tönkrement, el is bontották. A várótermekben eredetileg zöld színben pompázó cserépkályhák duruzsoltak, ezeket is elbontották.

– Érdemes lenne átkutatni az állomás padlását, hátha fellelhető még ott egy-két régi cserép, ami alapján rekonstruálni lehetne a kályhákat, persze valamilyen korszerű fűtési móddal házasítva.

A leendő felújításba keramikust is be kell vonni, a civil kezdeményezés elindítói Tuza Lászlóval egyeztettek.
– Nagy Rébék Ferenccel beszélgettünk a vasútállomás rekonstrukciójáról – mondta a művész –, de ez még csak ötlet szintjén vetődött fel. A majolikaoszlopok felújításában, újraalkotásában vennék részt, ami szakmailag nagy kihívást jelentene. Nem lehet megjósolni, mikor kezdődhet a munka és mennyi időt vehet igénybe. Örömmel csatlakoztam a kezdeményezéshez, mert városképi jelentőségű, régi épületet menthetünk meg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jól járt a válással a vásárhelyi múzeum

Hódmezővásárhely - Országos hírű budapesti kiállítással hívja fel magára a figyelmet a… Tovább olvasom