Délmagyar logó

2017. 11. 21. kedd - Olivér 1°C | 8°C Még több cikk.

Megnyílt az 52. őszi tárlat Vásárhelyen

Kratochwill Mimi művészettörténész nyitotta meg a Tornyai János múzeumban az 52. vásárhelyi őszi tárlatot, Áder János országgyűlési képviselő pedig a Hősök terén avatta fel József Attila emlékművét.
Nagy Attila szobrászművész vehette át Lázár János polgármestertől a tárlat fődíját. Fotó: Tésik Attila
A szépművészetek az emberi boldogság és bölcsesség nélkülözhetetlen segédeszközei – idézte Tornyai János festőművészt tegnap délben, a Tornyai-múzeumban, az 52. vásárhelyi őszi tárlat megnyitóján Lázár János polgármester, országgyűlési képviselő. Hozzátette: nem véletlen, hogy a város Magyarország és talán Európa legrégebbi kiállításával rendelkezik. A nagyközönség művészetszeretetében, művészetigenlésében, a mély gyökerű, eleven hagyományaiban, s a város öntudatos mecenatúrájában rejlik a megoldás.

Kratochwill Mimi művészettörténész megnyitójában arról szólt, hogy a tárlatra bejutott 123 művész 263 alkotása jól tükrözi: az idősebb és a fiatalabb festők, grafikusok és szobrászok jól megférnek egymással. Az ember és a természet viszonyát megfogalmazó alkotások gazdag világról adnak tanulságot, tükrözve a művészet sokszínűségét.

Áder János avatta fel Kligl Sándor alkotását. Fotó: Tésik Attila
Az idén a város fődíját és a Tornyai plakettet Nagy Attila szobrászművész kapta, az Endre Béla-mesterdíjat László Dániel festő-, a Galyasi Mik-
lós-nívódíjat Samu Katalin szobrászművész vehette át. A további díjazottak: Szkok István, Szabó Tamás, Kő Pál, Csikós András, Tenk László, Krajcsovics Éva, Bukor Tibor, Erdős Péter, Dunai Edit, Kiss György, Takács Márton és Fekete Géza. Az őszi tárlat megnyitóján közreműködött Pitti Katalin operaénekesnő és Hegedűs Endre zongoraművész.

Délután három órakor Áder János országgyűlési képviselő avatta fel Kligl Sándor szobrászművész József Attila-emlékművét a Hősök terén. Avatóbeszédében hangsúlyozta: a száz éve született József Attila életműve bizonyítja, nincs fontosabb dolog az igazság keresésénél, s a megtalált igazság kimondásánál.

– Olyan ember szobra áll előttünk, aki a hazugság kényelmes országútja helyett az igazság nehezen járható, veszélyes ösvényét választotta mindig. Életműve arra figyelmeztet bennünket, hogy csak az igaz út járható – emelte ki Áder János.

Az ünnepség befejezéseként Bitskey Tibor színművész mondta el a költő két versét. A rendezvényen közreműködött a városi vegyeskar és a helyőrségi zenekar.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kijavítják a hibákat a strandon

Legközelebb szerdán mártózhatnak meg a vásárhelyi strand vendégei az ülő-, illetve a… Tovább olvasom