Délmagyar logó

2018. 03. 23. péntek - Emőke -4°C | 4°C Még több cikk.

Megörökített minden megyei 56-os emléket

Hódmezővásárhely - A megye valamennyi 1956-os emlékművét, emlékoszlopát és szobrát megörökítette fényképezőgépével Mágori Sándor, nyugdíjas vásárhelyi fényképészmester.
Nem kisebb feladatra vállalkozott Mágori Sándor nyugdíjas vásárhelyi fényképészmester, minthogy megörökíti a megye településein található 1956-os emlékhelyeket, -táblákat, kopjafákat és szobrokat. A munkát fél esztendő alatt befejezte, az anyag kötetbe rendezve vár a kiadásra. A mester nevéhez fűződik az a Varga-Tóth Bálint szerkesztette emlékkönyv, amely négy évvel ezelőtt az akkor még élő vásárhelyi 56-osok portréját örökítette meg.

– Magam diákként osztálytársaimmal részt vettem azon az 1956-os szegedi tüntetésen, amikor a tömegre lőtt a karhatalom, és a Takaréktár utcánál halálos lövés érte Schwartz Lajost. A szegedi eseményekről több fotót is készítettem – magyarázta az előzményeket. Mágori Sándor a Politikai Foglyok Szövetsége szegedi szervezete felhívására látott hozzá a megyében található 1956-os emlékművek megörökítéséhez.

Mágori Sándor fényképezőgépével a hódmezővásárhelyi 56-os emlékműnél. Fotó: Schmidt Andrea
Mágori Sándor fényképezőgépével a hódmezővásárhelyi 56-os emlékműnél. Fotó: Schmidt Andrea

– Fejér Dénes, a Pofosz megyei elnöke kért fel erre, és örömmel fényképeztem végig azokat a megyei településeket, ahol ilyenek találhatók. 24 falu és 10 város 56-os emlékhelyeit, illetve az egykori események színhelyeit fotóztam le, Algyőtől Üllésig. Az ország egyetlen más megyéjében sem készül hasonló kiadvány – tette hozzá. A nyugdíjas fényképészmester 1988–90 között megörökítette a rendszerváltás vásárhelyi és mindszenti eseményeit. Az ötszáznál is több képet nemrég a vásárhelyi Emlékpont Múzeumnak ajándékozta. A felvételeken az akkor alakult pártok gyűléseit, a tüntetéseket, a koszorúzásokat, a szobrok és a városháza vörös csillagjainak eltávolítását, a Nagy Imre-emlékestet, illetve a még álló, de talapzatán rendszerváltó választási plakátokkal borított Iván- szobrot is megörökítette. A fényképeket a hamarosan nyíló tárlaton mutatják be.

Olvasóink írták

 • 3. Filctoll 2010. április 07. 20:26
  „Húúúú nagyon kíváncsi lennék azokra a régi képekre! Klassz lenne feltenni valamely weboldalra ha már a Mester Úr közre bocsátotta! Munkájához kitartást és egészséget!
  Nornora - Én kéretlenül, de megkaptam. :)”
 • 2. Nornora 2010. április 07. 09:39
  „Bárcsak az újszülött lányom fényképével is ilyen alapos lett volna, és nem tűnt volna el...”
 • 1. laura1980 2010. április 07. 02:26
  „Milyen masinával dolgozik Mágori Úr? Már digitálissal? Vagy még a pár évvel ezelőtti analóg gépével, amit láttam, miközben dolgozott vele.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Étkezési jeggyel is fizethető a menza

Ettől a hónaptól elfogadják a meleg étkezési jegyeket a vásárhelyi menzán, a jövő héttől Szegeden is lehet a tikettekkel fizetni. Tovább olvasom