Délmagyar logó

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 24°C Még több cikk.

Menthetetlen a kétszáz éves templomtető

Hódmezővásáhely - Félmillió forintból helyreállították a vásárhelyi református újtemplom egy helyen beszakadt tetejét, de a szerkezet teljes cseréjét már nem lehet tovább húzni. A beruházás költsége mintegy 200 millió forint.
Félmillió forintból helyreállították a vásárhelyi református újtemplom egy helyen beszakadt tetejét, de a szerkezet teljes cseréjét már nem lehet tovább húzni. A beruházás költsége mintegy 200 millió forint. A beadott terveket elfogadta az örökségvédelmi szaktárca, az egyház most pályázati lehetőségeket keres a munka finanszírozására. A Tisza Volán Zrt. is támogatná az építkezést – mivel az épület az autóbusz-állomás szomszédságában áll.

A vásárhelyi református újtemplom építését 1796-ban kezdték el, majd három évvel később fel is szentelték. A most 208 éves épület állaga annyira leromlott, hogy a felújítását már nem lehet sokáig halogatni. Kása Ferenc lelkész a templom felújítási tervét elküldte a Kulturális Örökségvédelmi Minisztériumnak. A szaktárca a terveket elfogadta, s jóváhagyta. Megjegyzendő, hogy csak a tervek elkészítése közel 3 millió forintba került.

– Az engedélyeket azóta továbbküldtem a püspökségnek. Eddig csak annyi jelzést kaptam, hogy jelenleg olyan pályázati lehetőségeket keresnek, melyek segítségével finanszírozni lehetne a munkálatokat – tudtuk meg a lelkésztől.

Az épület szinte teljes egészben rekonstrukcióra szorul. A legrosszabb állapotban azonban a tetőszerkezet van. Az előzetes számítások szerint ennek cseréje mintegy 200 millió forint lenne.

Tavaly azonban az öreg tető egy része beszakadt. A hiba kijavításával nem lehetett tovább várni, mert balesetveszélyessé vált ez a rész. A lelkész elmondta, hogy az egyház félmilliót költött a javításra. Ez azonban nem volt más, mint veszélyelhárítás. Azt pedig egyelőre nem lehet tudni, mikor kezdődik az újtemplom teljes felújítása.

Korábban beszámoltunk arról, hogy a Tisza Volán Zrt. is támogatná a templom felújítását. Ezért megkerestük a társaság vezérigazgatóját, Szeri Istvánt, vajon áll-e még az ajánlatuk?
– Egyelőre csak néhány levélváltáson vagyunk túl. Egy kicsit mi is érdekeltek vagyunk abban, hogy a Bocskai utcai templom új köntöst kapjon. Ugyanis azt szeretnénk, hogy a szomszédságában nemrég átadott, modern buszpályaudvarunk környezete is rendezett legyen – nyilatkozta a vezérigazgató.

Szeri István kiemelte, ezt a beruházást csak társadalmi összefogással lehet megvalósítani. Az egy dolog, hogy ők is támogatnák a munkálatokat, de ehhez kell mások – így az egyház, az önkormányzat, helyi vállalkozások – segítsége is.

A református újtemplomon kívül a városban két másik templom is felújításra szorul. Az egyik a református ótemplom, a másik pedig a görögkeleti. Ezeknél a szükséges pénz előteremtése jóval könnyebb feladat, mivel rendbetételük része a Tornyai János kulturális városrehabilitációs programnak, melynek – a támogatással együtt – 2,6 milliárd forint a teljes költsége.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új esőelvezető rendszert terveznek Vásárhelyen

Hódmezővásárhely - Hódmezővásárhelyen évek óta gondot okoz a csapadék- és belvízelvezető árkok rossz… Tovább olvasom