Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 25°C Még több cikk.

Mesélő tárgyak a vásárhelyi Tornyaiban

Hódmezővásárhely - Béla cigány hegedűjét és Soós István egykori polgármester személyes iratait is kiállítják azon a helytörténeti tárlaton, amely csütörtök délután nyílik a vásárhelyi Tornyai János Múzeumban. Az intézmény raktárában a város számos prominens szülöttjének relikviáit őrzik.

Jelentős helytörténeti gyűjteménnyel büszkélkedhet a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeum. Ennek pedig fontos részei azok a relikviák, amelyek ismert helyi személyiségek után maradtak az utókorra. A tárgyakat eddig az intézmény egyik csöndes raktárhelyiségében őrizték, de most egy tárlat erejéig bárki megcsodálhatja azokat.

A csütörtök délután 5 órakor nyíló kiállításon többek között az 1918. október 26-án polgármesterré választott Soós István több irata is közszemlére kerül. A jogot végzett hajdani városvezető egyik legérdekesebb személyes dokumentuma az az 1880-ban kelt szabályos szerződés, amelyet osztálytársaival az érettségi előtt kötött. A szerződő felek ebben azt vállalták, hogy tíz év múlva újra összejönnek és megvitatják az eltelt évek eseményeit, tapasztalatait. A találkozó létrejöttét csak rendkívüli ok - halál, betegség - hiúsíthatja meg. - A kutatók korábban nem ismertek ehhez hasonló dokumentumot.

Bernátsky Ferenc, a Tornyai-múzeum helytörténésze Béla cigány 1687-ben készült hegedűjét mutatja. Fotó: Tésik Attila
Bernátsky Ferenc, a Tornyai-múzeum helytörténésze Béla cigány 1687-ben készült hegedűjét mutatja. Fotó: Tésik Attila

A tárlat egyik másik felbecsülhetetlen kincse a híres vásárhelyi cigányprímás, Czutor Béla 322 éves hangszere. A jó állapotban lévő hegedűt Matthias Albanus dél-tiroli mester készítette. Az idén 100 éve elhunyt, muzsikuscsaládból származó Béla cigányt - ahogy mindenki ismerte - a Dankó-nóták legavatottabb előadójaként emlegették. Az országszerte ismert zenésszel egyébként baráti kapcsolatot is ápolt.

A Tornyai-múzeum június 14-éig látható helytörténeti tárlatán még számos elsimert vásárhelyi polgár személyes relikviáit - köztük okleveleket, kitüntetéseket, régi fotográfiákat - tekinthetik majd meg az érdeklődők.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Emberrablók zsarolták José Eduardo családját

Hódmezővásárhely - Nálunk elvétve fordul elő, néhány latin-amerikai országban viszont gyakori az emberrablás. Tovább olvasom