Délmagyar logó

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 10°C | 24°C Még több cikk.

Mint egy nagy család: Bessenyei-díjas a vásárhelyi Városi Fúvószenekar

Hódmezővásárhely - Az idei egyik Bessenyei Ferenc Művészeti Díjat Vásárhelyen a 60 tagú Városi Fúvószenekar kapta. Az együttes szinte minden városi eseményen szerepel, legnépszerűbb programjuk a 10 éves hagyományú újévi koncert.
– A zenekarunk egy nagy család, legalább annyit is vagyunk együtt. Fellépéstől függően például minden vasárnap 10-től 12 óráig próbálunk – mondta Vágó János zenekarvezető, karnagy, a Péczely Attila Alapfokú Művészetoktatási Intézmény igazgatója. A családi vonalat erősíti, hogy lánya, Vágó Nóra is tag, és kürtös, mint édesapja.

A 60 fős Városi Fúvószenekar kapta az idei egyik Bessenyei Ferenc Művészeti Díjat, ráadásul soraikban tudhatnak egy duplázót, az egyéni elismerést ugyanis Zoltán Péter klarinétművész érdemelte ki. Repertoárjukban találhatók magyar, német és amerikai indulók, közkedvelt és ismert klasszikus művek átiratai, illetve könnyűzenei darabok, filmzenék, egyvelegek. Szerepelnek a városi rendezvényeken (munkahelyi és egyéb elfoglaltságok miatt általában 35–45-en), fellépnek a vásárhelyi katonazenészekkel, de a legnagyobb siker – már 10 éve – az újévköszöntő hangverseny, amit idén január 2-án tartottak a Fekete Sasban.

– Az újévi koncertek nagy kihívást és élményt jelentenek, ekkor zenélünk a legnépesebb publikum, 6–7 száz ember előtt. És az aktuális repertoáron lemérhető a fejlődés: legutóbb már olyan műveket szólaltattunk meg, amelyekkel először nem mertünk próbálkozni. A legmaradandóbb emlék, amikor a profi zongoristát, a szintén vásárhelyi Hegedűs Endrét kísérve eljátszhattuk George Gershwin Kék rapszódiáját. Amatőr együttesnek ez nagyon nehéz feladat, megoldottuk.

Ahol koncerteznek, sikert aratnak a vásárhelyi fúvósok.  Fotó: DM/DV
Ahol koncerteznek, sikert aratnak a vásárhelyi fúvósok.
Fotó: DM/DV

Rendszeresen szerepelnek az abonyi fúvószenekari találkozón, az ottani „banda" vezetője, karmestere a Vásárhelyről elszármazott kürtös, ifj. Csáki Kálmán. Utánpótlásról a zeneiskola fúvószenekara gondoskodik, amely 1994-ben alakult újra, a „városi gárda" legfiatalabb tagja jelenleg a 11 éves Szabó Ábel. A másik véglet, a legidősebb a 84 esztendős Barnácz István, Prágai József pedig a Bessenyei-díj átvételekor, január 22-én ünnepelte 70. születésnapját.

– A zenekar fenntartója a Petőfi Sándor Művelődési Központ, de kapunk közvetlen anyagi segítséget az önkormányzattól, valamint a kultúrát, a zenét szerető helyi mecénásokra, és pályázati forrásokra is támaszkodhatunk. Évente jelentős összegeket fordítunk hangszervásárlásra és javításra, utazásra, kottákra. Terveink között szerepel, hogy ismét eljussunk külföldre, például a testvérvárosokba – a 2000-es években még nem voltunk –, bár tudjuk, ez rendkívül költséges. De továbbra is az a legfontosabb, hogy a vásárhelyieknek sok örömet szerezzünk zenénkkel – mondta Vágó János.

Krónika

Vásárhelyen nagy hagyományai vannak a fúvószenének, az első ilyen zenekar – a mai jogelődje – 1958-ban alakult Kerekes Pál vezetésével, és a zeneiskola tartotta fenn. 1976-ban átalakult, a jelenlegi Városi Fúvószenekart 1978-ban „verbuválta" Kerekes a zeneiskola akkori és korábbi tanítványaiból, valamint volt katonazenészekből. Később Krupiczer Ferenc, id. Hegedűs Endre, majd 1995-től Vágó János lett a zenekar vezetője, karmestere.

Olvasóink írták

  • 2. szentmiki 2011. február 01. 11:43
    „erről a címről mindig a vicc ugrik be...”
  • 1. zero 2011. február 01. 10:29
    „Bravo”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sokan a pénztári befizetést választották

Az eddig nyilatkozók 70 százaléka a pénztári befizetést választotta a közüzemi díjak kiegyenlítésére Vásárhelyen. Tovább olvasom