Délmagyar logó

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 13°C | 23°C Még több cikk.

Mónika a Tokió-toronyban

Hódmezővásárhely - 42 ország 216 egyetemistája között egyedüli magyarként utazott a közelmúltban Japánba a vásárhelyi Rostás Mónika. Vendéglátói kéthetes programmal népszerűsítették országukat, amely egy éve példátlan katasztrófát élt át.
– Még mindig felfedezhetők a földrengés és szökőár pusztításának nyomai Japán tengerparti településein. Akadnak romos házak, törmelék- és szeméthegyek. Ezek elszállítása, feldolgozása különösen nagy feladat a szigetország lakóinak, akik most is a helyreállításon fáradoznak – adott helyzetjelentést a jelenlegi állapotokról a vásárhelyi Rostás Mónika, aki nemrégiben két hetet töltött Japánban.

Rostás Mónika ősi japán hangszerekkel ismerkedhetett
Rostás Mónika ősi japán hangszerekkel ismerkedhetett
Egy évvel ezelőtt nagy erejű földrengés és szökőár érte Japánt, megsérült a fukusimai atomerőmű is. Több mint négy hónappal a mintegy 20 ezer halálos áldozatot követelő tragédia után Európában elsőként Vásárhely látott vendégül a Kizuna-projekt keretében 17 japán diákot a katasztrófa sújtotta területről. Annak idején önkéntesként segítette a japánok itteni programját a szegedi egyetem amerikanisztika szakán végzős Mónika. Idén januárban aztán egy japán út lehetőségével keresték meg a vásárhelyi önkormányzattól.

– 42 ország 216 egyetemistáját hívták meg, azzal a céllal, hogy népszerűsítsék a fiatalok körében országukat. Újra szeretnék föllendíteni a turizmust. Megmutatni: érdemes ellátogatni hozzájuk, vagy ösztöndíjasként náluk tanulni – fejtette ki Mónika, aki egyedüli magyarként utazott Japánba.

– Nagyon örültem a lehetőségnek. Gyakorolhattam az angolt, szerencsére kísérőink jól beszélték a nyelvet. Hiába tanulják, nagyon kevesen tudják használni. Ez már a vásárhelyi látogatásukkor is kiderült. Kedvet kaptam a japántanuláshoz, bár elég nehéz nyelv. Az „arigátón", a köszönömön kívül nem sok ragadt rám – mesélte nevetve Mónika, aki egyébként levelező tagozaton angol–spanyol szakra is jár.

A képen Mónika a kakuktojás
A képen Mónika a kakukktojás

A főváros nevezetességei közül nagy élmény volt számára Japán legmagasabb mesterséges építménye, a 333 méteres Tokió-torony, amely 11 méterrel magasabb a párizsi Eiffel-toronynál. Mindent megkóstolt, de a japán konyha nem lopta be magát a 23 éves egyetemista szívébe. Az utazás alatt az igazalomból is kijutott, nem is annyira Mónikának, inkább itthon a családjának. Kintlétekor is földrengés volt, igaz, minimális erejű. A fiatal lány észre sem vette volna, ha nem szólnak vendéglátói. Arra kérték: hívja fel a szüleit, és nyugtassa meg őket. Hogy szívesen tanulna-e Japánban? Igen, de azért itthon képzeli el jövőjét – árulta el.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Húsvétoló nyuszival, tojással Vásárhelyen

Az Árpád utcai Tájházban már szombaton húsvéti hangulat uralkodott Vásárhelyen. Tovább olvasom