Délmagyar logó

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -4°C | 5°C Még több cikk.

Műtehén járja Vásárhely utcáit

Hódmezővásárhely - Harminchét saját tehene tejét árusítja Vásárhelyen a székkutasi Horvát László speciális, rozsdamentes hűtőtartállyal felszerelt járművéből. A termelő – miután önköltségi ár alatt vennék meg a tejét – így próbál megélni.
Múú! Múúúúúú! – hallatja a hangját naponta Vásárhelyen a várost járó műtehén, azaz a tejárusító Ford kisteherautó. A duda hangja nem véletlen, a székkutasi Horvát László által vezetett jármű patikatisztaságú gyomrában rozsdamentes hűtőtartályban érkezik a friss házitej a városban élőkhöz. A kocsi a hét meghatározott napjain már megszokott helyeken parkol le, s a vevők műanyag üdítős flakonokkal sorakoznak előtte, hogy a sofőr felesége csapra verje a tartályt. Az sem baj, ha valaki nem visz magával flakont.

– Harminchét tehenünk van otthon, s bizony a felvásárló már csak 70 forintot ad a tej literjéért. Ez pedig olyan alacsony, hogy ennél jóval többe kerül az állatok etetése. Főleg, hogy csak négy hektár földünk van, ott tudjuk megtermelni a takarmánynak valót – árulta el Horvát László, mi okból szerelte is fel a négy keréken guruló műtehenet, azaz a tejszállító autót. Nem kis összeget, 11 milliót költött rá, s ráadásul délelőttől délutánig munkát ad a tej árusítása. Így a tehenekkel csak ezután tudnak foglalkozni, addig egy kisegítő felügyeli az állatokat.

Rozsdamentes hűtőtartály rejti a tejet – mutatja Horvát lászló. Fotó: Tésik Attila
Rozsdamentes hűtőtartály rejti a tejet – mutatja Horvát László.
Fotó: Tésik Attila

– Nem mi találtuk fel a spanyolviaszt, Békés megyében működik hasonló tejárus, mi ez alapján vágtunk bele – tette hozzá a gazda, aki elárulta, hogy a tehénbőgést utánzó dudára az interneten találtak rá. – Így legalább mindenki hallja – mondta –, ha valahová megérkeznek.

Vásárhelyen a boltokban a legolcsóbb, 1,5 százalékos zsírtartalmú tej literjéért 169 forintot kérnek. A székkutasi gazda a magas zsírtartalmú házitej literjét 140 forintért adja.

Elmondta: két hónap kemény munkájába telt, hogy a vásárhelyiek megismerjék és megszeressék a tejüket. Mielőtt belefogtak a vállalkozásba, a házitej árusításába, sokféle engedélyt be kellett beszerezniük a vállalkozói igazolványuk mellé. Így a tisztiorvosi szolgálat engedélye mellé többek között a polgármesteri hivatal, a közterület-felügyelet, de még a városi rendőrkapitányság jóváhagyására is szükségük volt.

Mások is árusítanak

Több termelő is árusít házitejet Vásárhelyen. Mégpedig úgy, ahogy nem lenne szabad – a személygépkocsi csomagtartójából, minden hűtés nélkül. A házitej és a bolti között nemcsak a zsírtartalmában van különbség, hanem abban is, hogy házitejből lehet aludttejet készíteni, a boltiból viszont nem.

Olvasóink írták

 • 7. nagybela 2008. december 07. 13:19
  „Nagy Béla
  Jónapot mindenkinek! Nekem lenne egy olyan kérdésem, hogy hogyan juthatnék ilyen tartályhoz, mert én is szeretnék így árusítani házi tejet, de nem autóról hanem egy élelmiszerboltban...
  Ha valakinek van valami információja, akkor kérem írjon nekem a nagybela57@gmail.com -ra

  Köszönöm”
 • 6. Gróf István 2008. július 08. 20:38
  „Nagyon jó ilyet olvasni. Én ha tehetem csak ilyen tejet iszom.”
 • 5. pircsi 2008. július 08. 20:35
  „Nornora1!
  Pénteken a piacon vannak 11 óráig akkor kellene megkérdezned.
  Gratulálok az ötlethez és nagyon finom a tej”
 • 4. Cc 2008. július 08. 20:07
  „Hozzám is házhoz jön a tehén, habár a mi polgink is fideszes, de ennyi engedélyt nem szereztetett be a paraszttal, nem sarcolta hülyére, ő viszont nem vett fel 18 millát lób@szás fejében.”
 • 3. gyagyu 2008. július 08. 13:28
  „Én csak gratulálni tudok az ötletnek!”
 • 2. Nornora1 2008. július 08. 10:33
  „Erről van szó! Így kellene mindenkinek csinálni! Ez jó neki is, és a vásárlóknak is! Gratulálok! Kár hogy nincs benne a cikkben, hogy mikor, hol lehet tőle vásárolni. Nem tudja valaki?”
 • 1. smozer 2008. július 08. 09:39
  „Gratulálok!

  Ennek így kellene működnie.A HMVHelyi Önkormányzatnak ez nem okoz gondot.A nagymágocsinak viszont igen!Ezt nem értjük!

  Sajnálatos az Önkormányzat gondolkodásmódja!

  Csak így tovább ˝kistehenek˝ és gazdáik!
  Menni fog ez!:-D”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ingyenes méhnyakrák elleni védelem Vásárhelyen

Hódmezővásárhely - Szeptembertől ingyenes méhnyakrák elleni védőoltást kap minden hetedikes… Tovább olvasom