Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

Négy és fél hektáron ültetnek fákat

Négy és fél hektáron ültetnek fákatMásfél év alatt 20 hektárral bővítenék a faállományt. A Maroslelei útra is jutna. Fotó: Máté Gergely
Körülbelül 20 hektárral bővül Hódmezővásárhely faállománya két éven belül - közölte Hegedűs László a pénteki közgyűlésen. Többnyire a város külső részein zajlanak fásítások, de a belterületeken is várható faültetés.
– Egy utcával próbálkoztam korábban, hogy a régi fákat vegyék ki, és egy egységes képet alakítsanak ki, de a la-
kók fele megvétózta. Ha viszont van olyan utca Vásárhelyen, amelyik összeáll, azoknak adjunk segítséget, hogy
szép közterületeink legyenek – mondta Almási István hódmezővásárhelyi polgármester a pénteki közgyűlésen a város fásítási lehetőségeiről szóló tájékoztatót követően.

Hegedűs László koordinátor a közgyűléssel ismertette, hogy 4 és fél hektáros területen készülnek fákat ültetni, zömmel akácot.

– A 25 és fél hektáros Maroslelei úti tölgyfaerdőt az elmúlt évek aszályos időszakai megviselték. Emiatt idén ősszel és jövő kora tavasszal a kiszáradt fák egy részét pótoljuk 80 centis tölgycsemetékkel – ismertette Hegedűs.

Arra is kitért, hogy a 4 és fél hektár csak a fele a fásítandó területnek, de a többi idén haszonbérbe van adva. Viszont már dolgoznak ezen területek fásításának jogi részén. 2018 végére, 2019 elejére összességében mintegy 20 hektárral bővül a faállomány.
 

– Városunkban a Klauzál utca végén és egyéb, másként nem felhasználható területeken, így a Pákozdy utca egy kis részén, a Bibó Lajos utcán lesz fásítás. Tulajdonképpen véderdőként fognak működni – mondta Hegedűs. Ezenkívül a külső részeken, Batidán, Szikáncson, Kútvölgyön és Erzsébeten zajlik majd faültetés.

– Az utóbbi években 15 kilométer vonalas kiterjedésű fásítást végeztünk különféle átkötő utakon, földutak mellett. Elkövettük azt a hibát, hogy nem egyeztettünk a környező területek tulajdonosaival. Ezért a mostani fásításnál mindenképp lesz egy egyeztető fórum, hogy mindenki tudja, mi történik ezeken a területeken – tájékoztatott a koordinátor.

Nagy Ernő szocialista képviselő üdvözlendőnek tartja, hogy a külterületeken fásítás folyik, de sok szabad terület van a városban, ahová fát kellene ültetni. Hegedűs azt válaszolta, hogy Vásárhely belterületén is lesz fásítás.

A fásítás és az erdősítés két külön fogalom, utóbbiról beszélünk fél hektár fölött. Az erdősítéshez erdészeti szakhatósági engedélyek kellenek, ennek megfelelően komplexebb dokumentáció szükséges, és átfogóbb munkát igényel.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Olvasónk írta - Tanuljatok szakmát!

A fizikai munkát ma sem értékelik, pedig biztos jövőt biztosít egy jól megválasztott szakma. Tovább olvasom